Pratite nas

BiH

Vehabije ugrožavaju bezvizni režim za građane iz BiH

Objavljeno

na

Ako vlasti u BiH konkretnije ne sankcioniraju sve oblike radikalnog islamizma, spriječe odlazak bh. državljana na ratišta u Siriji i Irak, za nekoliko mjeseci zemlje članice EU-a mogle bi razmotriti opciju o ukidanju bezviznog režima za bh. građane.

vehabijeO ovakvom, istina neslužbenom, crnom scenariju ozbiljno se priča unutar sigurnosno-obavještajnih službi, a vijest da će zemlje EU-a zbog terorističkog napada u Parizu pojačati uvjete iz schengenskog režima samo idu u prilog tezi da se problemu terorizma mora ove godine posvetiti ozbiljna pozornost.

Najveći problem koji se postavlja pred bh. vlastima, ali i vlastima EU-a i regije, je povratak i socijaliziranje državljana koji su se borili na strani zloglasne vojske ISIL. Pravi se baza podataka osoba koji su označeni kao prijetnja za sigurnosni sustav zemlje i ti se podaci šalju u Europolovu bazu.

Ravnatelj Europola Rob Wainwright prije dva dana objavio je podatak da je između 3000 i 5000 Europljana otišlo u džihad u zemlje poput Sirije te da bi oni mogli predstavljati veliku prijetnju po povratku u vlastite domovine. “Govorimo o 3000 do 5000 građana EU-a”, rekao je Wainwright dodavši da je riječ većinom o mladim muškarcima. On tvrdi da “društveni mediji predstavljaju sredstvo za novačenje” te da se “internet za to danas koristi puno agresivnije i maštovitije nego ranije”.

Džihadisti sa Zapada prolaze kroz regiju automobilima i autobusima preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije. Na putu prema Turskoj koriste i morske rute u regiji. “Dok putuju zrakoplovima, teroriste se može jednostavno otkriti i to je glavni razlog zašto oni to nikad ne čine. Za one koji iz zapadne Europe žele doći do bojišnica ISIL-a, jedini način za putovanje je ruta preko Balkana zbog njegovog zemljopisnog položaja”, rekao je za SETimes Darko Trifunović, srpski predstavnik u Udruzi za međunarodne strateške studije.

Državljani BiH i dalje ginu na strani vojske ISIL. Prije tri dana u Siriji je poginuo Suad Šabić iz Vrnograča, općina Velika Kladuša. “Ocu Rifetu je za Suadovu pogibiju telefonom javio njegov kolega koji je iz Sanskog Mosta, a zajedno s pokojnim Suadom je u Siriji” pozivajući se na izjavu mještanina piše sarajevski Dnevni avaz.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari