Pratite nas

Pregled

Vehabiziranje Balkana

Objavljeno

na

Kao da nije dovoljno izvješće zastupnice i izvjestiteljice Europskog parlamenta Doris Pack koja zbog nesposobnih bh. političkih elita i “potpunog kaosa” predlaže rezoluciju kojom bi se zatražilo isključenje BiH iz Vijeća Europe i potpuno zamrzavanje europskih, IPA fondova, oglasilo se još nekoliko eurozastupnika s pitanjima od kojih se Europljanima doslovce diže kosa na glavi.

Talijanska zastupnica u Europskom parlamentu Cristiana Muscardini (grupa zastupnika Europski konzervativci i reformisti – ECR) traži od Europske komisije suspenziju europskih fondova zbog “masakra nad psima lutalicama u Bosni”.

Povod je Zakon o “zaštiti” životinja u Parlamentu BiH kojim se uvodi “kratki postupak” – ukoliko nitko ne usvoji napuštenu životinju u roku dva tjedna, ona će se eutanazirati. To je Muscardini ocijenila “barbarskim postupkom” protivnim europskim i svjetskim trendovima sterilizacije i jačanja svijesti o potrebi usvajanja takvih životinja kao i kažnjavanja osoba koje iz svojih domova na ulice izbacuju nekadašnje ljubimce. Predlaže reviziju financiranja BiH iz fondova koji godišnje iznose više od 100 milijuna eura, veću zaštitu životinja u EU-u kao i uvjetovanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata da usvoje takve iste mjere.

Muscardini još uvijek čeka odgovor na ovo pitanje, no ne treba sumnjati kako će reakcija – odgovor Europske komisije biti na štetu BiH.

Također Talijanka, zastupnica Mara Bizzotto (grupa europskih zastupnika Europa slobode i demokracije – EFD) zabrinuta je zbog “rasta i radikalizacije muslimanskih zajednica, vehabizacije ruralnih područja i sve više napada na kršćane” pa pita Europsku komisiju “je li dobro primiti takvu jednu zemlju u članstvo i je li to prijetnja sigurnosti i stabilnosti Europske unije”.

Bizzotto se, istina, ne ograničava samo na BiH, već ukazuje i na sve više “balkanskih islamističkih terorističkih skupina” na Sandžaku te na Kosovu, ali i Albaniji te ističe “simptomatične tendencije kojima se Balkan okreće Saudijskoj Arabiji kao sjedištu vehabizma, ali i Turskoj”. Povjerenik EU-a za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle u odgovoru eurozastupnici Bizzotto kaže kako Europska komisija pridaje veliku pozornost borbi protiv ekstremizma i sprječavanju nasilničke radikalizacije te da od prosinca 2006. godine postavlja pred zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje jasne uvjete, prije svega u provođenju zakonodavstva EU-a u području borbe protiv terorizma i ekstremizma te jačanju agencija za provođenje zakona.

U isto vrijeme, s naglaskom na poboljšanje ekonomske situacije u regiji i promociju socijalne inkluzije, cilj Komisije je eliminirati uvjete koji dovode do porasta ekstremizma – naveo je, između ostalog, Füle uz napomenu kako Europska komisija pažljivo motri razvoj situacije u tim zemljama, uključujući i međuetničke odnose.

Dnevni list

facebook komentari

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari