Connect with us

Vijesti

Veleposlanici država članica EU posjetili Stolac

Objavljeno

-

Šef delegacije EU i posebni izaslanik EU u BiH Peter Sorensen te veleposlanici Slovenije, Rumunjske i Češke Andrej Grasselli, Filio Teodoresci i Tomaš Szunyog boravili su danas u općini Stolac, gdje su se susreli s načelnikom i predsjednikom OV Stolac Stjepanom Boškovićem i Edinom Šetkom.

Tom prilikom načelnik Bošković informirao je veleposlanike iz zemalja članica EU o stanju u Stocu te o tome što se trenutno radi u toj općini kako bi Stolac napravio jedan kvalitetan iskorak prema razvoju turizma i privlačenju novih investicija.

“Trenutno radimo na tome, a možda smo jedini u BiH s jednim kvalitetnim projektom gdje smo uspjeli privući dobre investitore i napraviti takve uvjete da možemo pričati o gospodarstvu i razvoju naše općine”, kazao je stolački načelnik.

Tijekom sastanka razgovarano je i o problemima s višim razinama vlasti, koje trenutno, kako je naglasio načelnik ne mogu pratiti Stolac zbog blokirane vlasti.

Istaknuo je kako danas nije bilo riječi o sigurnosno-političkim prilika, što je po njegovom mišljenju, znak da se dobre stvari počinju događati u ovoj općini.

Po riječima posebnog izaslanika EU u BiH, Europska perspektiva BiH je vrlo jasna i svima je dobro jasno što je to što se treba i mora učiniti u čemu je uloga lokalnih vlasti izuzetno važna.

“Izdržati taj pritisak EU može se uraditi samo kroz biznis i zato su posjete ovakve vrste jako važne”, smatra Sorensen.

“Naša posjeta će se fokusirati na kulturno nasljeđe, obrazovanje, uključivanje u društvene tijekove, te ekonomiju i energiju”, kazao je Sorensen, dodavši kako su “primjeri s terena koje su nam naši domaćini ponudili dali jednu dobru sliku da bolje razumijemo kako stvari teku kada je u pitanju lokalna vlast”.

Slovenski veleposlanik izjavio je kako mu je drago što suradnja između različitih konstitutivnih naroda napreduje u Stocu, što je po njegovom mišljenju, jedna od važnijih pretpostavki za napredak na svim drugim područjima.

Češki veleposlanik Szunyog kazao je kako oko milijun Čeha svake godine posjeti Hrvatsku i Crnu Goru te da ne vidi nikakav razlog zašto dio njih ne bi došao i u BIH.

“Ja ću se fokusirati na to kakvi su ovdje turistički potencijali te preporučiti svojim sugrađanima da posjete BiH”, naglasio je on.

Rumunjski veleposlanik Teodorescu smatra kako je današnjom posjetom dobio objektivnu sliku što je realnost ove regije.

Inače, svi su veleposlanici izrazili zadovoljstvo viđenim u Stocu što će svakako pomoći toj općini u daljnjem privlačenju investicija i turista.

Osim sastanka s općinskim vlastima, veleposlanici su posjetili projekt za zaštite kulturne baštine Stari grad Stolac, sastali se s direktorima škola te posjetili ekonomsko-poslovnu zonu Hodovo.

Kako je ranije priopćeno iz Delegacije EU u BiH, EU prepoznaje važnost lokalnih vlasti u procesu europskih integracija, ekonomskog razvoja i zaštite kulturne baštine.

studio88

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari