Connect with us

Veleposlanik Japana u BiH „očitao lekciju“ bh. političarima!

Published

on

????????SARAJEVO – Veleposlanik Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki pristojno je i odmjereno očitao lekciju političarima u toj zemlji, poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se o potrebe siromašnih.

U pisanoj izjavi dostavljenoj u ponedjeljak bh. medijima Yamazaki je objasnio kako njegova zemlja, bez obzira na dobru volju, ubuduće neće olako financijski pomagati Bosni i Hercegovini, sugerirajući da se pomoć nerijetko neracionalno koristi i rasipa.

Za primjer je naveo bespotrebne policijske pratnje političarima kako bi oni mogli „brzom i bezobzirnom vožnjom” ugrožavati druge sudionike u prometu.

U istupu neuobičajenom za krajnje odmjerenu japansku diplomaciju u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Yamazaki podsjetio je da je vlada njegove zemlje na nedavnoj donatorskoj konferenciji potvrdila da će izdvojiti dodatnih pet milijuna eura bespovratne pomoći za obnovu područja pogođenih poplavama.

Istakao je, međutim, kako će aktiviranje tih sredstava ovisiti isključivo od konkretnih projekata koji će se onda direktno financirati bez posredovanja vlasti u Bosni i Hercegovini.

„Drugim riječima, Vlada Japana ne može jednostavno izvršiti transfer novca na račun institucija Bosne i Hercegovine”, poručio je veleposlanik.

Time je indirektno sugerirao kako je svima u Tokiju jasno da bi u protivnom barem dio doniranog novca završio u džepovima političara na različitim nivoima vlasti.

Japanski diplomat poruku bh. javnosti „začinio” je vrlo pristojnom, ali jasnom kritikom ponašanja političara u Bosni i Hercegovini, koje se ne može okarakterizirati drugačije nego kao bahatim ponašanjem.

Navodeći kako je često u prilici putovati Bosnom i Hercegovinom, veleposlanik Yamazaki je naveo kako redovno viđa „veći broj vozila pod policijskom pratnjom kako pretiču druga vozila”.

Takve su kolone pod plavim rotirkama preticale i službeno vozilo Veleposlanstva Japana, a veleposlanik Yamazaki je opet pristojno konstatirao kako te kolone pod pratnjom „potpuno zanemaruju važeće prometne propise i bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge sudionike u prometu”.

Na uglavnom lošim i nepreglednim bosanskohercegovačkim putevima, koji su rizični i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovno se mogu sresti kolone od najmanje tri crne limuzine ili terenca s uključenim plavim i crvenim svjetlima kako jure i pretiču sve koji su im na putu, bez obzira na rizik koji time izazivaju.

Gotovo svi istaknutiji dužnosnici u Bosni i Hercegovini, a takvih je, s obzirom na kompliciran administrativni sistem vlasti, više desetaka, koriste pravo na službena vozila, koji uz to imaju barem po jedno, a često i dva i više vozila u pratnji.

Naprimjer, kada tri člana Predsjedništva BiH putuju zajedno, iako je to rijetkost, to znači angažiranje najmanje devet vozila.

Slične mjere osiguranja prate predsjedavajućeg Vijeća ministara, gotovo sve ministre i druge funkcionere na državnim i entitetskim nivoima, ali najspektakularnije su kolone predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji za službeno vozilo koristi luksuzni Mercedes, ističe japanski veleposlanik.

Za veleposlanika bogatog Japana takvo je ponašanje neshvatljivo u siromašnoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina.

„To me potiče da se zapitam – tko su ti dužnosnici Bosne i Hercegovine kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz proračuna u tu svrhu? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, zaista postoje objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreznih obaveznika u Bosni i Hercegovini?” – pitanja su koja je bh. javnosti, ali i političarima otvoreno postavio veleposlanik Yamazaki.

Poručio im je istovremeno da bi možda mogli proučiti kako se to radi u njegovoj domovini Japanu, u kojem „jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom”.

Bh. političarima, uz to, poručio je i kako bi im bilo bolje da usmjere energiju na poboljšanje uvjeta života svojih građana umjesto da je troše na međustranačke i unutarstranačke sukobe.

„Od političara se također očekuje da razmisle koji je najbolji način da se utrošak javnih prihoda iskoristi za dobrobit građana, posebno onih koji su pretrpjeli najveće štete tijekom nedavnih poplava. Samo kada ovi uvjeti budu ispunjeni, Japan će biti u mogućnosti pomoći Bosni i Hercegovini” – jasno je naveo Yamazaki.

hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari