Connect with us

BiH

Veleposlanik Šimonović govorio pred Vijećem sigurnosti UN: BiH treba novi Izborni zakon kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike

Objavljeno

-

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je sinoć jednoglasno s 15 glasova ZA Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine. Predstavnici nekih drugih zemalja pak izrazili su žaljenje zbog toga, ali i naglasili da njegov izvještaj o BiH oslikava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se zemlja sada nalazi.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Rivière kazao je kako je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Europske unije te iako su danas političke napetosti prisutne Francuska podcrtava europsku perspektivu BiH.

-Mir i stabilnost na europskom kontinentu su veoma važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje – dodao je i pozvao političke vođe da savladaju podjele i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izbornu reformu na principima koji će osigurati otklanjanje diskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima veoma važnu ulogu u očuvanju miru te smatra da svi politički partneri mogu imati koristi od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je kako joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen te je zahvalila Schmidtu i njegovom izvještaju u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i surađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to, kao ni za poticanje genocida.

-BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju – zaključila je.

Veleposlanik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović kazao je pred Vijećem sigurnosti da ta susjedna država podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, dodao je da podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ocijenio je da se napetosti u BiH povećavaju te je, između ostalog, kazao da je potrebno prebroditi nepoštivanje Ustava BiH, retoriku podjela i veličanje ratnih zločinca, jer je to od velikog značaja za stabilnu, mirnu i naprednu BiH.

-Trenutni Izborni zakon BiH sprječava Hrvate da izaberu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon stoga treba mijenjati jer onemogućava jednakopravnopravnost i uskladiti ga s presudama Europskog suda za ljudska prava – dodao je.

Naglasio je da je konsenzus o izmjenama Izbornog zakona potrebno postići prije izbora 2022. godine, što bi olakšalo situaciju u BiH zbog čega je ohrabrio političke lidere da poduzmu odgovornost za sudbinu zemlje.

-Uspješne izborne reforme oslabile bi napetosti i pomogle državi da promijeni fokus, jer će u suprotnom mladi nastaviti odlaziti iz BiH – zaključio je, prenosi RTVHB.

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno usvojilo rezoluciju – Produžen mandat EUFOR-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari