Connect with us

Iz Svijeta

Veleposlanstvo SAD-a pozvalo Srbiju da odustane od kupovine ruskog oružja

Objavljeno

-

SAD od Beograda traži da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu izazvati sankcije.

Američko veleposlanstvo u Srbiji je u četvrtak je ponovilo kako je „zabrinuto što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu“, te je pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu izazvati sankcije, prenijela je agencija Beta, pozvajući se na Radio Slobodna Europa (RSE).

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje riskiraju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabave ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sustava Pancir, sa visokim vladinim dužnosnicima“, navodi se u odgovoru Veleposlanstva za RSE.

Veleposlanstvo piše da SAD i Rusija imaju „vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana“.

S jedne strane, „Washington snažno podržava europski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Europskoj uniji“, a, s druge strane, „Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regije i nastoji spriječiti rješavanje etničkih napetosti, umanjuje utjecaj SAD-a i EU-a, i uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju, nezavisnu orijentaciju“, piše Veleposlanstvo SAD-a u Srbiji.

Vučić: ’Zbog čega ste, dragi generale, prodali Hrvatima ’Kiowa’ helikoptere sa ’hellfire’ raketama?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. ožujka da je dan ranije raketni sustav koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom dijelova ruskog protuzračnog sustava Pancir, podsjeća RSE i navodi da je taj sistem namijenjen obrani.

RSE kaže da je ta „nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Washingtonu“ i da je, u izjavi za „Glas Amerike“, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Peter Stano 25. veljače izjavio da je potrebno da Srbija usuglasi svoju vanjsku politiku sa politikom Europske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u studenom 2019. spomenuo specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

RSE podsjeća kako je Vučić u prosincu 2019. najavio da će Srbija stati s kupovinom oružja i da će se „ići na dodatne reforme“ vojske, što je kasnije, piše RSE, potkrijepljeno smanjenim proračunom za obranu za 2020. koji su zastupnici Skupštine Srbije izglasali u prosincu 2019. godine.

Srbija još očekuje isporuku tenkova T-72 i dijela oklopnih vozila „BRDM-2“, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri ruska borbena aviona MiG-29 iz Bjelorusije, koji su na remontu.

Zbog čega je Srbiji potreban toliko sofisticiran i iznimno skup sustav PZO?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari