Connect with us

BiH

Velika akcija u BiH: Uhićeni islamisti koji su vrbovali građane za krvavi rat u Siriji i Iraku

Objavljeno

-

U akciji SIPA-e kodnog naziva Damask, koja se provodi jutros na širem području Bosne i Hercegovine uhićeno je 15 osoba. Portal klix.ba nezvanično saznaje da su među uhapšenima Elvir Muratović, Husein Bilal Bosnić i Hamdo Fojnica.

Husein Bilal Bosnić je jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH. Bosnić je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

Hamdo Fojnica je otac Emraha Fojnice koji je bio osumnjičen za pomaganje Mevlidu Jašareviću pri terorističkom napadu na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

U sudskom postupku je oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao ratovati u Siriju, gdje se priključio islamističkim postrojbama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), poznate i kao Islamska država Iraka i Sirije (ISIS).

Emrah Fojnica je početkom kolovoza poginuo u Iraku najvjerojatnije počinivši samoubilački napad.

Uhićen je i Elvir Muratović, pripadnih selefijskog pokreta. Ranije je bio privođen zbog pisanja prijetećih poruka na internet portalima.

Srna javlja da su uhićeni i Eduard Durguti, Fikret Zukić i Senad Hukić.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=mSRbaD0cMqA” width=”640″ height=”340″][vsw id=”Bw88Nnat9fM” source=”youtube” width=”620″ height=”450″ autoplay=”no”][/su_youtube]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-XqwrLcUCRw” width=”640″ height=”340″][vsw id=”Bw88Nnat9fM” source=”youtube” width=”620″ height=”450″ autoplay=”no”][/su_youtube]
Izvor: klix.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari