Connect with us

Iz Svijeta

Velika izlaznost Francuza na izborima na kojima se očekuje pobjeda desnice

Objavljeno

-

Foto: EPA

Francuski birači u velikom su broju izašli na drugi krug parlamentarnih izbora u nedjelju na kojima se očekuje pobjeda krajne desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na golemi interes za izbore u vrijeme velike polariziranosti francuskog društva.

Posljednje ankete pokazuju da će RN Marine Le Pen osvojiti najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. To bi moglo dovesti do dugotrajne nestabilnosti i političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je antiimigracijski RN s trećinom osvojenih glasova, a druga je bila Nova narodna fronta (NFP). Analitičari obje grupacije proglašavaju ekstremnima, na desnom i lijevom spektru, što one odbacuju. Centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona završila je treća.

Glasanje u manjim gradovima završava u 18 sati a u većim gradovima u 20 sati. Prve projekcije rezultata bit će objavljene u 20 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas