Pratite nas

Herceg Bosna

‘Velika nagrada Hercegovine 2014’

Objavljeno

na

U nedjelju je u Širokom Brijegu održana druga brdska utrka ‘Velika nagrada Hercegovine 2014′ u kojoj su sudjelovali vozači iz BiH, Hrvatske i Mađarske.

velika-nagrada-hercegovine-2014-7Utrka se održala na dijelu magistralne ceste M6.1 Kočerin – Podvranić –Vranić, glavni pokrovitelji su Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka. Utrku su osiguravali pripadnici PU Široki Brijeg, Vatrogasci Široki Brijeg, Hitna medicinska pomoć Široki Brijeg te Gorska služba spašavanja Široki Brijeg.

‘Velika nagrada Hercegovine 2014.’ je četvrta brdska trka u ovogodišnjem kalendaru Prvenstva Bosne i Hercegovine i boduje se za Prvenstvo Bosne i Hercegovine, kao i za Prvenstvo Republike Srpske.

Ova utrka je jedna od najboljih i najorganiziranijih utrka u Bosni i Hercegovini, općeniti dojam je odličan. Staza je vrlo dobra, za mene čak i malo brza jer su brdske utrke inače malo zatvorenije. Zavoji i šikane su odlično postavljeni,” izjavio je za Bljesak.info višestruki prvak BiH i rekorder staze u Širokom Brijegu, Suad Hota.

Glavna atrakcija ovogodišnje utrke bio je bolid Formule 1 koji je, uz još jednu formulu iz Hrvatske i BMW iz Mađarske, vozio van konkurencije.

Pobjednik utrke je Kemal Hašić (AMK ‘Pro Drive’ Velika Kladuša) koji je sa svojom Subaru Imprezom ostavio iza sebe glavnom favorita Suada Hotu (AK ‘ArcRACING’ Sarajevo) kojem se njegova Lancia Delta ugasila za vrijeme vožnje te je time izgubi nekoliko važnih sekunda. Trećeplasirani je domaćin i organizator utrke, Damir Ljubić iz AMK ‘Široki’ (BMW).

Svečano proglašenje pobjednika održalo se u 17:00 sati na Trgu širokobrijeških žrtava, a pokale pobjednicima uručio je predsjednik Športskog saveza Široki Brijeg Ivan Zeljko.

Grupa N, Klasa 2, 1600 ccm

1. Goran Dojčinović, AKK ‘Profesional’ Banja Luka (Peugeot 106)

Grupa N, Klasa 3, 1601-2000 ccm

1. Branimir Šimić, AMKK ‘Feromont sport’ Bijeljina (Honda)
2. Salih Ljubijankić, AMK ‘Extra sport’ Cazin (Honda)
3. Fuad Smajić, AMKK ‘Optima Motorsport’ Bijeljina (Honda Civic)

Grupa H, Klasa 12, 1400 ccm

1. Dejan Tatić, MKM ‘Racing’ Banja Luka (Honda Civic)
2. Robert Ljubić, AMK ‘Široki’ Široki Brijeg (Suzuki)
3. Željko Rebac, AMKK ‘Optima Motorsport’ Bijeljina (Yugo)

Grupa H, Klasa 13, 1401-1600 ccm

1. Hasan Ljubijankić, AMK ‘Cazin’ Cazin (Honda Civic)
2. Asmir Halilagić, AMK ‘Extra sport’ Cazin (VW Golf)
3. Dželhad Mujkić, AMK ‘Pro Drive’ Velika Kladuša (VW Golf)

Grupa H, Klasa 14, 1601-2000 ccm

1. Nihad Seferagić, AMK ‘Auto-sport’ Cazin (VW Polo)
2. Bakir Hadžić, AK ‘ArcRACING’ Sarajevo (Honda Integra)
3. Hrvoje Jugović, AMK ‘Banja Luka’ Banja Luka (Alfa Romeo)

Grupa H, Klasa 15, 2000+ ST

1. Kemal Hašić, AMK ‘Pro Drive’ Velika Kladuša (Subaru Impreza)
2. Suad Hota, AK ‘ArcRACING’ Sarajevo (Lancia Delta Int.)
3. Damir Ljubić, AMK ‘Široki’ Široki Brijeg (BMW)

Gosti utrke, van konkurencije:

1. Laszlo Szasz, ‘Dubrovnik Racing’ Mađar s hrvatskom licencom (Formula F3000 Reynard)
2. Istvan Kavecu, ‘Dubrovnik Racing’ Mađar s hrvatskom licencom (BMW M3)
3. Božo Prnić, ‘Pelješac Racin’, (Formula Opel Lotus)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari