Pratite nas

BiH

Velika su očekivanja službenog Bruxellesa i Washingtona od novih vlasti u BiH, a prvi test je brza uspostava koalicija

Objavljeno

na

Usporedno s prvim kontaktima čelnika političkih stranaka koji su započeli načelne razgovore oko uspostave vlasti traje živa aktivnost više stranih diplomata koji pozivaju i lobiraju na brzu uspostavu vlasti, ali i predlažu moguće kombinacije za koje vjeruju da bi mogle imati potencijala provoditi reforme.

Kako doznajemo, strani diplomati inzistiraju da se vlast na svim razinama, što uključuje i Vijeće ministara, ustroji do Božića ove godine, što je jako teško očekivati, no nije nemoguća misija. Pri tome se konačno smatra da je najvažnije imati jedinstvenu strukturu stranaka od državne razine preko entiteta i županija kako ne bi bilo nepotrebnih zastoja. Istodobno se upućuju poruke kako brza uspostava vlasti uz, prije svega, uspostavu učinkovitog mehanizma koordinacije s Europskom unijom znači brže otvaranje fondova i potporu euroatlantskome putu zemlje.

Čvrsta koalicija

U tome smislu i najveći broj diplomata zagovara da ovoga puta na vlasti bude široka koalicija koja može osigurati prohodnost za provedbu reformi i zakona, što bi uključivalo najvažnije stranke, SDA kod Bošnjaka, HDZ BiH i koaliciju stranaka HNS-a među Hrvatima, te nevoljko, iako su najdominantniji među Srbima, koaliciju koju okuplja SNSD. No, postoje i oni koji smatraju kako bi mogle biti učinkovitije i drukčije koalicije na državnoj razini koje bi bile u stanju još lakše provoditi odluke. To znači da pozicija SDA i SNSD nije do kraja učvršćena u tim promišljanjima i da bi pojedine strane administracije pozdravile i takav rasplet, iako se on ne čini najmudrijim.

No, put do uspostave vlasti na državnoj razini zahtijeva nekoliko formalnih koraka, ali i nekoliko nepoznanica koje valja riješiti. Prije svega, odnosi se to na izborni rezultat stranaka koje će činiti većinu u Republici Srpskoj, te koja će od stranaka bošnjačkog političkog kruga u zagrljaj Stranci demokratske akcije, dok je kod Hrvata izvjesno da su partneri iz HDZ-a BiH te stranaka Hrvatskog narodnog sabora. Ključni odgovor u Federaciji BiH drže HDZ BiH i SDA, a kombinacije s njima su moguće sa SBB-om Fahrudina Radončića i DF-om Željka Komšića, dok se najmanje izvjesnom čini koalicija sa SDP-om. To je zato što HDZ BiH ne želi SDP imati u vlasti Federacije BiH, a samim time i države. S druge, pak, strane SDA i predsjednik Bakir Izetbegović bi izbjegli Fahrudina Radončića, a on drži na izvjestan način ključeve vlasti jer je povezan s DF-om Željka Komšića koji ne želi ni na koji način samostalno zakoračiti u vlast sa SDA i sebi trasirati put nestanka, ali i s HDZ-om BiH zbog svog iskrenog odnosa oko brojnih pitanja.

Dobitnici i gubitnici

S treće, pak, strane, čekaju se i rezultati izbora za Dom naroda u Federaciji BiH koji je ključan za sve matematičke formule. Jučer je prvi korak k uspostavi vlasti napravio potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić koji je uputio poziv SDA i HDZ-u BiH na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH. Istodobno, čelnik SDS-a Mladen Bosić zaigrao je na kartu ‘probosanskog’ sentimenta pa je gubitničku poziciju u RS-u pokušao kupiti s bošnjačkim strankama tvrdeći da će osovina Dodik – Čović inzistirati na rješavanju hrvatskog pitanja što Bosić smatra problematičnim. (Zoran Krešić/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari