Pratite nas

Iz Svijeta

‘Velika vojna akcija’: Turska vojska upala u Siriju

Objavljeno

na

Kurdish-Islamic State conflict Kobane

Turska je u noći na nedjelju izvela u Siriji veliku vojnu akciju i bez borbe izvukla 40-ak turskih vojnika koji su čuvali grob Sulejmana Šaha na području koje kontrolira Islamska država (IS), rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Odluka o toj vojnoj akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina četvornih metara gdje počivaju ostatci Sulejmana Šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog Carstva, rekao je Davutoglu.

“Akcija je počela u 21.00 sat (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) prelaskom 572 vojnika preko graničnog prijelaza Mursitpinara (na jugoistoku zemlje)”, rekao je Davutoglu na tiskovnoj konferenciji u glavnom vojnom stožeru.

U okviru akcije na sirijski teritorij je ušlo četrdesetak tenkova i više desetaka oklopnih vozila, dodao je.

“Zemni ostatci turskog vođe privremeno su vraćeni u Tursku ali će se poslije opet pokopati u Siriji”, kazao je premijer koji dodaje da su na tom dijelu sirijskog teritorija raspoređeni turski vojnici kako bi se narednih dana ostaci turskog sultana mogli vratiti na to mjesto.

Premijer je izrazio zadovoljstvo “dobrim ishodom” vojne akcije koje je bila “potencijalno veoma opasna”, a vodila se tridesetak kilometara unutar sirijskog teritorija.

Turski vojnik je izgubio život u nesreći dok su turske snage ulazile na to područje, priopćio je glavni vojni stožer putem interneta.

Turska je bila zaprijetila džihadistima odmazdom ako napadnu turske vojnike koji su štitili to simbolično povijesno mjesto.

Na temelju ugovora s Francuskom iz 1923. Turska je dobila pravo nadzora nad tim teritorijem a danas ga smatra svojim državnim teritorijem.

Turska je prije operacije izvijestila svoje saveznike o akciji ali od njih nija tražila nikakvu pomoć, kazao je Davutoglu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Jeruzalem je naša crvena linija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: REUTERS

Čelnici muslimanskih zemalja koji su se okupili na summitu u Istanbulu priznali su u srijedu palestinsku državu i Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad, objavila je turska agencija Anadolija.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Haaški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigornosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.  Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca, prenosi Beta.

U ponovljenom haaškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja. Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtjevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. U podnesku raspravnom veću predsjedatelja Burtona Halla, tužitelji ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. lipnja, tužitelji su pred raspravno vijeće, na javnim sjednicama, izveli dvadesetak svjedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari