VELIKE PROMJENE U DIPLOMACIJI

1

Tonči Staničić i Veselko Grubišić prva su dvojica novih veleposlanika koji će preuzeti hrvatske diplomatske misije u Moskvi i Podgorici nakon što se u Banske dvore uselio premijer Andrej Plenković.

Kako prenosi Jutarnji list, intenzivno se razgovara i o novom hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu i postoje već konkretna imena na koja se računa, ali će premijer Plenković i šef diplomacije Davor Ivo Stier s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović o tome intenzivnije razgovarati odmah nakon Nove godine.
Kolinda Grabar-Kitarović u nekoliko je navrata postavila otvoreno pitanje zastupaju li neki hrvatski veleposlanici interese hrvatske države ili države primateljice, pogotovo kada su se složili s kritikama Hrvatske koje su dolazile iz svijeta.

Sama predsjednica nikada nije konkretno rekla o kojim je veleposlanicima riječ, ali dobri poznavatelji vanjske politike tvrde da se radi o Jošku Paru, veleposlaniku u SAD-u, Ivi Goldsteinu, veleposlaniku u Francuskoj, Gordanu Markotiću, veleposlaniku u Srbiji, i Ivani Sutlić-Perić, veleposlanici u Crnoj Gori.

Najvažnija izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Božićnom intervju za Večernji list prošla je čini se – nezapaženo.

Govoreći o vanjskoj politici , Predsjednica je kazala “i sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.

Srbija tražila da naše veleposlanstvo spusti zastavu na pola koplja na Dan Oluje!

“Žurno je potrebno napraviti promjene u hrvatskoj diplomaciji u mnogim državama jer sam se i sama uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.

Veleposlanici su diplomati i oni ne kreiraju državnu politiku, nego je provode.

Velika većina naših diplomata izrazito su marljivi i sposobni ljudi te veliki domoljubi i uvjerena sam da ćemo ubrzo na ključnim pozicijama dobiti upravo takve ljude.

Ne želim da se ponovi situacija kada je naše veleposlanstvo u Beogradu, zamislite, pitalo naš MVP treba li na obljetnicu Oluje spustiti zastavu na pola koplja jer je Srbija to tražila!
U restrukturiranje diplomatske mreže krećemo odmah poslije Nove godine i imenovat ćemo promptno nekoliko ključnih veleposlanika.

Već je povučena dosadašnja veleposlanica u Crnoj Gori te sam uručila vjerodajnice našem novom veleposlaniku,” kazala je predsjednica.

Teška ostavština SDP-a i uhljebljivanje svojih kadrova, od kojih su vjerojatno i neki podložni lustraciji ako bi bila učinjena, opterećuje i jedno od najvažnijih područja djelovanja svake države – vanjske poslove.

Promjene su stoga nužne, ali samo dovođenjem iskusnih i domoljubnih diplomata koji će provoditi hrvatsku politiku.

facebook komentari

  • Agromentum

    Samo sklanjat’!