Pratite nas

Iz Svijeta

VELIKI PROBLEMI S POJAČANJEM SRPSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Objavljeno

na

VELIKI PROBLEMI S POJAČANJEM SRPSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Prošli su tjedan u Srbiju uz veliku političku i medijsku pažnju te slavodobitnost vlasti – na dočeku na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda bili su ministar obrane Aleksandar Vulin i šef Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković – ruskim transporterima Antonov dopremljeni rastavljeni polovni ruski MiG-ovi 29.

Rusi su morali tražiti dozvolu Rumunjske za prelet svojih transportera preko njezina teritorija. Odmah je najavljeno da će se MiG-ovi ukazati javnosti na vojnoj paradi 20. listopada, u povodu oslobođenja Beograda od strane Crvene armije u Drugom svjetskom ratu, piše Jutarnji list

Tome su trebali nazočiti predsjednik Aleksandar Vučić i Putinov ministar obrane Sergej Šojgu. Čak je bilo riječi o tome da bi poklonjenim MiG-ovima na paradi mogli upravljati ruski piloti, ali od toga se, kažu neki izvori u Beogradu, odustalo jer je to bilo i politički delikatno. No, sad se ispostavilo da MiG-ovi dotad neće biti spremni za letenje pa će izostati spektakl.

Doduše, na paradu će vjerojatno doći akrobatska skupina ruske vojske Striži koja će na svojim MiG-ovima 29 pokazati sposobnosti tih aviona. Naime, Rusi su MiG-ove isporučili s opremom koju koristi ruska vojska, a koja će biti zamijenjena opremom koja podržava zapadni ICAO (International Civil Aviation Organization) standard koji koristi srpska vojska. Ta će zamjena trajati možda i punih pola godine pa će pompozno najavljivani MiG-ovi biti u uporabi srpskog ratnog zrakoplovstva tek na ljeto 2018. godine.

Prema pisanju beogradskih medija, nije jasno jesu li Rusi poslali zrakoplove s opremom koju koristi ruska armija i u jednom je segmentu povjerljiva ili, pak, bez nje. Režimski su mediji danima neumjereno pisali o srpskoj vojnoj nadmoći u regiji te čak govorili (vojni analitičar Miroslav Lazanski) da susjedi (Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska) više ne mogu nauditi Srbiji koja nakon ove ruske vojne pomoći (očekuju se još tenkovi, borna vozila, ali i proturaketni sustavi S-300) nije inferiorna prema zemljama NATO-a u neposrednom okruženju.

No, koliko se god pisalo o ruskim MiG-ovima, ipak ispada da su to već poprilično rashodovani avioni, a nisu ni jeftin poklon. Naime, poslani MiG-ovi 29 imaju punih 28 godina, a prema pisanju nekih beogradskih medija, originalni životni vijek tih zrakoplova je najviše 25 godina, iako u ruskom zrakoplovstvu ima i onih koji su uz remont doživjeli i 30 godina.

U Rusiji smatraju da bi, uz modernizaciju, mogli izdržati i služiti srpskoj vojsci još najmanje 10, 12 godina, do 2030., ali i dulje. Srbi smatraju da bi vijek trajanja, uz redoviti remont, mogli produljiti do 40 godina.

Iako vlast u Beogradu želi stvoriti dojam da su ruski zrakoplovi “širokogrudni ruski poklon” jer se Rusija brine za sigurnost Srbije koja je u okruženju zemalja NATO-a, ipak se govori da će za taj “poklon” iz srpskog proračuna biti plaćeno između 180 i 230 milijuna američkih dolara.

Uz to će Srbija podnijeti i trošak remonta i modernizacije, dodatnu obuku srpskih pilota i mehaničara u Rusiji te satove letenja s ruskim instruktorima u Srbiji. Trenutačno ruski mehaničari iz državne zrakoplovne kompanije RSK MiG (Rossijskaja samoljotostroiteljnaja korporacija MiG) u batajničkim hangarima sklapaju MiG-ove od pristiglih dijelova.

Veliki propagandni učinak Vučićeve vlasti s nabavom MiG-ova time je ipak izgubio na zamahu. Neki se u Srbiji pitaju čemu služi nabava oružja u Rusiji ako je proglašena “vojna neutralnost” na kojoj se snažno inzistira, posebno kad se otvori pitanje odnosa prema obrambenim procesima. No, podsjetimo, Srbija je potpisala sporazum s NATO-om koji njihovim djelatnicima u Srbiji daje diplomatski imunitet te mogućnost slobodnog kretanja po Srbiji i dolazak u tamošnje vojne objekte.

S druge strane, iako Rusija već mjesecima traži da isti status dobiju i njihovi zaposlenici vojne baze u Nišu, Vučić odugovlači pa zasad nije jasno kako će to završiti jer su i MiG-ovi, navodno, dio tog “deala”. Uz to, Srbija je nedavno postala članica “Balkanskih EU snaga”, zajedno s Grčkom, Rumunjskom, Bugarskom i Ukrajinom, piše Jutarnji list

>>> Rusija Srbiji isporučila šest zrakoplova MiG-29

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari