Pratite nas

Zanimljivosti

Veliko otkriće mlade hrvatske znanstvenice Dr. Rose Karlić ‘Naša studija će promijeniti borbu protiv tumora’

Objavljeno

na

Dr. Karlić otkrila je da rak zadržava ‘potpis’ tkiva iz kojeg je krenuo, a na temelju toga se propisuje efikasna terapija

Rosa_Karli__257270S1

Unatoč nekontroliranom rastu, maligni tumori još uvijek zadržavaju “potpis” tkiva i vrste stanica iz kojih su nastali, pokazala je studija u kojoj je glavna autorica mlada hrvatska znanstvenica dr. Rosa Karlić. To otkriće, objavljeno u novom broju vodećega svjetskog znanstvenog časopisa Nature, omogućava da se analizom tumorskog tkiva predvidi i vrsta tkiva od kojeg je tumor nastao.

Taj podatak, pak, izuzetno je važan u dijagnozi i tretmanu malignih bolesti.

Voditelji studije u Natureu bili su prof. Shamil Sunyaev s Harvarda i prof. John Stamatoyannopoulos sa Sveučilišta Washington, a osim Rose Karlić u istraživanju je sudjelovao i prof. Kristian Vlahoviček, voditelj grupe za bioinformatiku u Zavodu za biologiju zagrebačkog PMF-a.

– Naša studija pokazala je da je na temelju obrasca raspodjele mutacija u stanici tumora moguće predvidjeti u kojem je tkivu taj tumor nastao. To otkriće može postati važno u dijagnostici tumora, osobito onih kod kojih je mjesto nastanka primarnog tumora nepoznato – pojasnila je Rosa Karlić (33), znanstvena novakinja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Prilagođavanje terapije

– Tumori nastali na različitim mjestima u organizmu različito reagiraju na terapije. Ako se našom metodom može otkriti gdje je primarni tumor nastao, na temelju te informacije može se prilagoditi terapija tumora u svrhu poboljšanja prognoze pojedinog pacijenta – dodala je dr. Karlić.

U sklopu hrvatsko-američke studije Rosa Karlić istraživala je strukturu kromatina, kompleksa sastavljenog od DNK i proteina koji čini kromosome. Koristeći metode računalne biologije, dr. Karlić je usporedila zdrave stanice 15 različitih tkiva i osam vrsta tumora. Upravo je njezino istraživanje kromatina pokazalo da tumori unatoč nekontroliranom rastu, diobi stanica i pojavi udaljenih metastaza još uvijek zadržavaju “potpis” tkiva i vrste stanica iz koje su nastali. Osim u radu gdje je glavna autorica, Rosa Karlić pojavljuje se u istom izdanju Naturea i kao koautorica u radu koji zbirno prikazuje sve rezultate velike studije Epigenomics Roadmap, što ju je koordinirao američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Rosa Karlić diplomirala je 2006. molekularnu biologiju na PMF-u, nakon čega je počela raditi doktorat u skupini prof. Vlahovičeka. Zatim je 2007. godine primljena u program IMPRS-CBSC koji zajednički organiziraju Slobodno sveučilište i Institut Max Planck za molekularnu genetiku u Berlinu.

Infektivne bolesti

Još tijekom rada na doktoratu Rosa Karlić je 2010. godine objavila zapažen rad u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Također, prije nepuna dva mjeseca dr. Karlić bila je i koautorica rada u časopisu Cell, najboljem u svijetu u području stanične i molekularne biologije.

– Zasad mi je plan nastaviti raditi na istraživanju povezanosti nastanka tumora i tzv. epigenetskih svojstava stanice. Istraživanje koje smo objavili u Natureu proširit ćemo na veći broj pojedinaca i dodatne tipove tumora. Osim toga, u planu mi je, zajedno s prof. Vlahovičekom, započeti projekt koji će proučavati vezu strukture kromatina i različitih infektivnih bolesti – rekla je Rosa Karlić.

Uspjeh mlade znanstvenice komentirao je i njezin šef, prof. Kristian Vlahoviček.

– Iznimno sam ponosan na Rosu, jer je ovakav uspjeh rijedak i u mnogo jačim znanstvenim sredinama – rekao je prof. Kristian Vlahoviček.

Prepoznati u svijetu

– Rosa je osmislila i provela cjelokupni protokol za analizu ogromne količine podataka koje je trebalo organizirati, obraditi i prikazati, i upravo smo po tome međunarodno prepoznati kao jedna od izuzetno kvalitetnih istraživačkih skupina u području primjene naprednih računalnih metoda u analizi živoga svijeta – naglasio je Vlahoviček.

[ad id=”40551″]

Autor: Tanja Rudež/JutarnjiList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari