Pratite nas

Komentira Boris Traljić

“Veliko sučeljavanje” – trostruka pobjeda Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Hrvatska radiotelevizija je televizijsku debatu čelnika Hrvatske demokratske zajednice i  Socijaldemokratske partije Hrvatske nazvala bombastično – Veliko sučeljavanje. Veliko!? Takvi smo, imamo veliki(?) problem s “veličinama”, zbunjuju nas riječi “veliko” i “malo”. Zar nije dovoljno znati da se bavimo s “velikim” Srbima i imamo “veliki” derbi?

Piše: Boris Traljić/Kamenjar.com

Rješavanje tog malo-veliko problema krene većini Hrvata izuzetno dobro, sve do, otprilike, pete-šeste godine života. Tu negdje, kao petogodišnjaci dosižemo maksimum po pitanju proporcije, točnije baš onog trenutka kad dobijemo sedmo sunašce ili cvjetić u bilježnicu-slikovnicu, odnosno onog trenutka kad uspijemo bez pomoći tete točno zaokružiti da je lubenica veća od jabuke, kamion od romobila i medo od mace. I to je to, nakon toga kreću problemi s nekakvom vizualnom agnozijom pa smo već u pubertetskom dobu potpuno izgubljeni, uvjereni da su nam neki dijelovi tijela veći ili manji nego što u stvarnosti jesu. I sve je izuzetno progresivno, uskoro mislimo da nam je motocikl veći ili manji nego što jest, pa auto, pa plaća, pa stan, pa brod… mislimo i da je Hajduk veći klub od Dinama. Ili obrnuto. Ide to jako daleko, evo na primjer i Mali Bukovec ima više stanovnika od susjednog mu Velikog Bukovca.

Na tom tragu možemo zaključiti kako je bilo izuzetno hrabro, čak i marketinškim TV očima gledano, nazvati “velikim” televizijsko sučeljavanje dvojice političara koji su samo s jednom nogom u visokoj hrvatskoj politici, jedan (tek) na ulazu, a drugi (već) na izlazu. Međutim, HRT je, slučajno ili ne, pogodio s nazivom TV debate – vrijeme će pokazati da je sučeljavanje doista bilo veliko. Značaj mu nije uspjelo umanjiti ni predugo trajanje, ni prečesti nedostatak dinamike koji ga je više puta u skoro dva sata opravdano svrstavao u “boring TV” kategoriju, ni činjenica da je prečesto zijevalo i daljinski koristilo jedva nešto više od pola milijuna Hrvata… doduše samo uživo, jer će HRT s neprestanim repriziranjem “navući” gledanost na razinu kakvu ima nekakva loptonabijačka uspješnica (za usporedbu, lipanjsku nogometnu utakmicu Hrvatska-Turska je gledalo tri puta više gledatelja). Hajdemo veličinu tog sučeljavanja malo dublje proanalizirati.

Nikad nećemo znati što je bilo u glavi Zorana Milanovića kad je, u svom stilu, bahato frajerski vabio Andreja Plenkovića na TV sučeljavanje. U stvari, zar je uopće bitno što mu je bilo u glavi? Zar je bitno radi li se samo o još jednom nepromišljenom ispadu Milanovićevog ega ili o pogrešnoj procjeni njegovog pi-ar predizbornog  tima kojem kao da nedostaje pomoć, zbog nešto sumnjive siće, odbačenog Madisona? Nije bitno, stvar se očito zakotrljala onako kako Milanović nije očekivao. Naime, vjerojatno je računajući na Plenkovićevu zauzetost velikim(?) unutarstranačkim čišćenjem i slaganjem kandidacijskih listi s kojima mora pokazati da je čvrsto “uzeo uzde” u svoje ruke i da novim smjerom stranku vraća u centar, u obitelj Europske pučke stranke od koje se pod Karamarkom polako udaljavala, a da pritom ne odustaje od “desnog krila” (čitaj: Zlatka Hasanbegovića), mislio da do TV debate neće ni doći. Međutim, novi čelnik HDZa očito ima puno više kvalitetnih osobina (prije svega onu Milanoviću nepoznatu – radoholičnost) nego što je, u debati samoprozvani “iskusni politički lisac” mislio, pa je sučeljavanje odmah prihvatio i vrhunski ga odradio nakon, da stvar po Milanovića bude gora, izuzetno uspješnog sastavljanja izbornih lista s kojima je poslao jasne poruke: “tko je gazda” i “kuda se ide”.

Ovo “vrhunski odradio” se temelji na činjenici da je sučeljavanjem Plenković napravio veliki korak prema HDZovoj apsolutnoj izbornoj pobjedi, odnosno, možemo reći da je i prije službenog početka predizborne kampanje pobijedio u tri važne političke bitke:

• Smanjivanje utjecaja MOSTa nezavisnih lista
• Uspješno poslao poruku hrvatskoj javnosti – ja sam “taj”
• Uspješno poslao poruku hrvatskoj javnosti – “uljuđeni Milanović” je (oksi)moron

Razna istraživanja, a ima ih hvala Bogu, donose nam značajno različite rezultate o utjecaju TV sučeljavanja na konačni izborni rezultat. To je i jasno, jer nije ista razina demokratske kulture, niti je isti mentalitet, niti standard, niti životni problemi… u, na primjer, Danskoj i Hrvatskoj. Međutim, svi i svugdje se slažu da TV sučeljavanja imaju značajan utjecaj na neodlučne birače.

A izgleda kako su i Plenković i Milanović procijenili kako u Hrvatskoj pod “neodlučne birače” spadaju i birači koji su na prošlim parlamentarnim izborima glasali za MOST nezavisnih lista pa je slijedom toga najvažniji zajednički interes za ulazak u cijelu ovu priču bio ili privući ili povećati neodlučnost ovog nemalog dijela biračkog tijela – ako već nećete glasati za HDZ ili za SDP najbolje ostanite doma. Jer su dobro procijenili da danas većina od tih tristotinjak tisuća “MOSTovih duša” ozbiljno preispituje vlastitu odluku donesenu u studenom isključivo(!) iz protesta prema politici, politikama točnije rečeno, vladajućeg duopola od osamostaljenja naovamo. I očekivano je da preispituju vlastitu odluku jer volimo vjerovati kako je baš slobodno i neopterećeno mišljenje obilježje obrazovanih, odgovornih ljudi srednje klase koji, po svemu sudeći, čine glavninu ovog dijela biračkog tijela.

Struje ovih dana hrvatskim zrakom brojna pitanja o kojima ovisi sudbina MOSTa na predstojećim izborima, neka su verbalizirana, a neka ne. Jesu li ispunili svoju ulogu? Zar smo ih birali da kadroviraju po HDZu i SDPu? Jesu li imalo sposobni za provedbu reformi koje su obećavali? Znaju li značenje riječi dosljednost – dobili su mandate na obećanju o nekoaliranju pa podijelili fotelje s HDZom – pod egidom morala branili su do kraja fotelje, pardon, nefunkcionalnu vladu koja se, mala(?) stvar, ni zadužiti nije uspjela i premijera koji je istresen iz Commonwealth rukava? Jesmo li vlastitom odlukom samo dodatno zakočili funkcioniranje ionako teško (dis)funkcionalne države?

Jedino u što možemo biti sigurni kad je u pitanju MOST jest natprosječna sposobnost za stvaranje nerješivih situacija. Naime, njihovom kampanjom, osim totalnih programskih gluposti poput osnivanja paralelnog (još jednog?) Zavoda za zapošljavanje (radno ga zovu “Nacionalna agencija za borbu protiv nezaposlenosti”), opet dominira politička nekultura, neutemeljena bahatost i drskost. Evo za primjer conditio sine qua non: “Može s HDZom i/ili SDPom, ali bez Plenkovića i/ili Milanovića kao premijera“. Nevjerojatno je da poslije agonije koju je dobrim dijelom izazvao baš ovaj opasan i iracionalan stav i dalje inzistiraju na njemu. Stav je to koji jamči samo novu krizu vlasti i zbog kojeg bi birač slobodnog (zdravog) razuma trebao pažljivije nego inače pristupiti glasačkom listiću – zaokružiti, provjeriti da slučajno nije zaokružen MOST, još jednom provjeriti – pod cijenu da red na glasačkim mjestima bude do ulaznih vrata škole u kojoj glasa.

MOST, dakle, nastavlja stvarati gomilu glupih, nerješivih: “Digni lijevu nogu! Digni sad desnu! Tko ti je rekao da spustiš lijevu!?” situacija i TV sučeljavanje bez Bože Petrova je jasno trebalo dati, i dalo, do znanja hrvatskoj javnosti da na političkoj sceni postoje dva elokventnija, (smije li se reći?) pametnija, politički iskusnija i dosljednija (ovdje se misli i na Milanovića) kandidata s neusporedivo značajnijom podrškom Hrvata i s neusporedivo stručnijim timovima za obavljanje izvršne vlasti, a koje gospodin Petrov ne želi za premijere već od njih traži “čvrsta jamstva” što opet božopetrovski “nije uvjetovanje” kao što božopetrovski ni “suradnja” nije “koalicija” ili kao što božopetrovski javnobilježnički dokumenti imaju istu težinu i značaj kao školske zadaćnice nekog polupismenog pučkoškolca.

Iako je, ponovimo, zajednička misao vodilja i Plenkovića i Milanovića bila TV sučeljavanjem pridobiti ili demotivirati za izlazak na izbore MOSTove birače, Milanović je uoči samog događaja iznenada dobio napadčiste savjesti” i pozvao HRT da pozove i Božu Petrova na sučeljavanje. To nije bio nikakav spin, kako analiziraju hrvatski politički analitičari, nego doista zadnji pokušaj sprječavanja predstojeće katastrofe, neuspjelo hvatanje za slamčicu spasa, odnosno trenutak kad je Milanović doista shvatio kako će sve dobiveno na MOSTu izgubiti na ćupriji i kako je sučeljavanje idealna prilika za Andreja Plenkovića da se prezentira hrvatskoj javnosti kojoj je dotad bio nepoznat njegov stil, stavovi, državnički potencijal.

Koliko je gospodin Plenković bio uspješan u tome najbolje mogu procijeniti gledatelji neopterećeni bilo kakvim vezama s duopolom. Kakva im je nakon par dana slika u mislima? Slika smirenog, nadmoćnog, čak lagano bahatog Plenkovića koji je političkog suparnika pogledao samo tu i tamo “e moj sinko” pogledom (najčešće se obraćao kamerama/javnosti), gotovo bez gestikulacije dok je Milanović stalno nervozno lamatao rukama, često uzbuđenu uzdisao i neprestano poput kakvog bijesnog psa zurio u Plenkovića i pri tome prečesto zaboravljao na hrvatsku javnost, kamere, moderatora… Sličio je na boksača pero lake kategorije koji se odlučio suprotstaviti teškašu pa oblijeće oko njega pokušavajući neizvedivo – pobijediti.

Najveća Milanovićeva greška, posljedica njegove samozaljubljenosti i nerealne übermensch autopercepcije (onaj hrvatski malo-veliko problem), a ujedno i treća dobivena bitka Andreja Plenkovića u ovom sučeljavanju, je pokušaj “ja mogu što zaželim” prilagodbe suparniku, pokušaj vođenja smirene, uljuđene, gotovo akademske rasprave. Dojam koji je ostavio, onaj koji se pamti, onaj bitan, nije vezan s hvaljenjem Linićevim uspjesima koje je izmamilo osmjeh gledateljima i barem nakratko im izbacilo daljince iz ruke: “Hej dođi… moraš ovo vidjeti, Milanović se hvali s Linićem!” Ne, onaj bitan dojam je da je Milanović izuzetno inteligentan psiho i/ili sociopata na kojeg je netko navukao preskupo odijelo kako bi na nepoznatom terenu, odnosno s na brzinu skrpanim novim imidžom dokazao da njegov suparnik nije nikakav Matrixov Neo. Ali pokazao je upravo suprotno – Plenković jest “taj”, a “uljuđeni Milanović” je samo tužni (oksi)moron.

Boris Traljić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentira Boris Traljić

Treba li ministar Tolušić tužiti Nacional?

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Napomena:

Autor piše ovaj članak u uvjerenju kako je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nevin u aferi “Nacional et al.”.

Tehnologija nas uništava. Doista. Prosječno ljudsko biće je amorfna kreatura snažno vođena primordijalnim “u se, na se, poda se” instinktima, instinktima koje je donedavno kršćanski moral (čitaj: Crkva sa svojim dogmama i kanonima) koliko-toliko držao pod kontrolom. Dakle, taj i takav homo sapiens vulgaris se odjednom našao suočen s novim tehnološkim alatom – društvenim mrežama. Ovo novim za nešto staro “već cijelo desetljeće” danas izgleda smiješno, ali polemika o tome nije tema članka.

Tema je: Kakve su posljedice dostupnosti tog novog/starog tehnološkog alata pojedincu kojeg u ovom modernom liberalnom, ili “liberalnom”, svijetu karakterizira “u se, na se, poda se” filozofija, odnosno kojeg karakterizira neetička želja za stjecanjem moći i bogatstva pod svaku cijenu i neovisno o kolateralnim žrtvama kako bi ispunio vlastite ambicije, kojeg karakterizira nastran sustav vrijednosti nametnut hollywoodsko-konzumersko-propagandom mašinerijom, i, da cijela stvar bude kompleksnija, karakterizira ga jaka svijest o prolaznosti koja onda generira jaku želju za ostavljanjem traga u beskraju tamo gdje to jedino može – na društvenim mrežama?

Personalizirat ću malo priču, vjerujem da će biti zanimljivo. Moj prvi doticaj s koncepcijom društvenih mreža  je bio daleke dvije tisuće i sedme kad sam “vidovito” prognozirao krah tog projekta za najviše godinu dana. Sjećam se kako sam visokointelektualno zaključio: “Tko je toliko lud da objavi vlastitu intimu, ako, poput javnih osoba, nije na to prisiljen?“, i još: “Pa zar oni stvarno misle da će netko trošiti vlastito vrijeme, a vrijeme je novac, kako bi (najčešće, i na vlastitu sramotu) polupismeno komentirao neke događaje s (opet najčešće, i opet na vlastitu sramotu) oskudnom sposobnošću raščlambe i razlučivanja?” Toliko o mom poznavanju ljudi…

Danas je lako generalski nakon bitke zaključiti da smo baš mi, polupismene osobe s oskudnom sposobnošću raščlambe i razlučivanja, preplavili virtualni svijet i, uz pomoć tehnologije, postali značajna poluga onima koji znaju kako nas upregnuti za pokretanje vrlo ozbiljnih procesa. Toliko ozbiljnih da mogu, a i hoće, dovesti do jakih geopolitičkih turbulencija, sukoba i, posljedično, brojnih ljudskih žrtava.

Zapadni svijet je svjestan teške rješivosti ovog problema, ali kako su centri odlučivanja ujedno i centri moći, tako i spremnost tih centara moći za rješavanje problema varira od “iskoristi budaletine” do “ove budaletine će nas skratiti za glave“. Euromoćnici su, na primjer, trenutno na potonjem razmišljanju zabrinuti zbog jačanja desnice. U stvarnosti zabrinuti su zbog jačanja onih koje stavljaju u tu desničarsku ladicu, a stavljaju sve one koji se protive birokratskoj sado-mazo uniji naroda u kojoj smo, usput budi rečeno, mi Hrvati ponajveći mazohisti i vjerojatno upravo zato ponajmanji desničari. Protivnici ovakve Europske unije su, cenzurirani od mainstream medija, iskoristili ponuđeno – virtualni svijet i društvene mreže – kako bi širili vlastita stajališta i ideje. Širili nama, nećemo se lagat’, polupismenim budaletinama s oskudnom sposobnošću raščlambe i razlučivanja. Jer mi, svako toliko, imamo moć, mi smo biračka baza i nama se s vremena na vrijeme ljigavo upucavaju ma koliko nas prezirali.

Problem izloženosti masa relativno jednostavnoj društvenomrežnoj manipulaciji doista postoji, i potencijalno je vrlo opasan. Ali, treba ovo naglasiti, ništa više ni ništa manje opasan od mainstream euro masmedijske manipulacije kojoj smo godinama izloženi. Ili neojugoslavenske, koja u Hrvatskoj, zbog specifičnih povijesnih okolnosti, ima izuzetno plodno tlo. Ili/i svih drugih manipulacija koje nas polariziraju, svađaju i, u konačnici, prijete kao narodu. Odnosno, točnije, prijete našem miru i blagostanju.

Eurobirokraciju, naravno, medijska manipulacija nije brinula sve dok su je oni kontrolirali, odnosno, dok su njihovi mainstream mediji odrađivali zadaću. Problem je nastao tek kad su shvatili objektivan utjecaj virtualnih platformi. A što onda nakupina aparatčika, pa bili oni i se prefiksom “euro”, može smisliti za rješavanje takvog problema? Cenzuru, naravno, stari totalitarni alat. Zaustavite Internet! Europska komisija predizborno, u ožujku, pokreće platformu za fake news alarmiranje jer se “ruši povjerenje građana u institucije“. Predsjednik naše Vlade, ujedno i jedan od najvećih europskih eurofila, je, naravno, najavio kako će i Hrvatska u ovome aktivno sudjelovati.

Fake news (lažne vijesti, dezinformacije) su odavno prisutne u hrvatskom medijskom prostoru, a interesantno je da se danas protiv njih bore oni koji su ih najviše proizveli. Jer što je, ako ne fake news, konstatacija kako u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije? Ili uvjeravanje da se mračni dio Lex Agrokora dogovarao bez znanja Andreja Plenkovića? Ili INA otkup? Ili fotografije ministra Tolušića? Hajdemo malo ostati na Tomislavu Tolušiću i analizirati kako u hrvatskoj medijskoj praksi izgleda jedna fake news trakavica.

Ima tako jedan hrvatski tjednik koji se percipira kao konspirativni medij, tjednik koji je povezan s mutnim poslovima i obavještajnim podzemljem, tjednik čijeg su novinara, urednika i vlasnika ubili profesionalni atentatori… dakle taj tjednik, Nacional se zove, je napravio nešto što je svojevrsna inovacija u svijetu fake news medijske manipulacije – objavio je lažnu vijest, ali s napomenom da je lažna!

Stručnjaci potvrdili: Tolušićeva sporna fotografija je prerađena

Što je s tim, u stvari, napravio? Ako prihvatite da je virtualni svijet preplavljen polupismenim osobama s oskudnom sposobnošću raščlambe i razlučivanja, onda vam je jasno kako je Nacional et al. iz ničega stvorio okvir u kojem je ministar Tolušić doveden u vezu s prostitutkama i kokainom. I to za cijeli život. Neizbrisivo.

Gledajte na to ovako, napomena koju sam napisao u uvodu članka, a gdje se u trećem licu kulturno ograđujem od potencijalne situacije u kojoj je na Nacionalovim fotografijama ipak Tolušić, većini vas nije zasmetala. To vam vjerojatno sliči na nekakvu pravnu ili GDPR regulativu, svakako na nekakvu kukavičku zaštitu od eventualnih tužbi, ali je daleko više od toga. Dakle, vjerojatno nevinog (evo opet ograda) čovjeka, htio to ili ne dovodim u potencijalnu vezu s kurvama i kokom, kao što ga dovodi, priznali to ili ne, i većina vas.

Dakle, objavom fake news informacije, neovisno o tome što je objavljeno i da jest lažna, odnosno fotomontirana, Nacional et al. je napravio ogromnu štetu Tomislavu Tolušiću. Vjerojatno veću nego da su fotomontažeri koristili standardne trolersko-botovske-društvenomrežne kanale, od kojih bi se uz manje sumnje i s manjom štetom po ugled ministar oprao jer bi nakon početne medijske bure “institucije” napravile vještačenje fotografija i nedvojbeno ustanovile tehničke detalje fotomontaže pa nakon toga možda i našle osobe odgovorne za svinjariju.

Ovako je percepcija javnosti, a ona je u politici sve, da se uz pomoć paraobavještajnog podzemlja možda i pokušalo zaštiti ministra Tolušića. Jer toj javnosti, koja i tuži i sudi, nisu predočeni slabo shvatljivi stručni termini koji je lako slome. Nema tu ni piksela, ni spektra, ni linearne transformacije, ni fragmentacije, nego samo zdravoseljačkih cipela, sata i Zemuna. “Čekaj, hoćeš mi reći da su oni za dva dana prepoznali neki apartman u Zemunu!? Ma daj… ne bi za godinu dana prepoznali ni dubrovački Palace da im pošaljem fotografiju iz sobe, a ne neku zemunsku rupu…“, mislimo mi, polupismene budaletine s oskudnom sposobnošću raščlambe i razlučivanja. Jer nam je to upravo tako servirano.

Tehnologija nas uništava. Doista. Ali je ne treba zato zaustavljati. Nitko neće ugasiti Internet ma koliko se trudio i bilo bi mu puno bolje da umjesto toga obrazuje nas budaletine. Upitajmo se da li zbog te tehnologije ili zbog najobičnije neobrazovanosti više nismo sigurni je li Zemlja kugla, ni pomažu li nam cjepiva, ni jesu li Amerikanci bili na Mjesecu, ni…?

Tolušić je, na vlastitu nesreću, idealan primjer da svaka lažna vijest stvara novi lažni okvir za manipulaciju budaletinama. Razapeli su, vjerujem (ograda… shvaćate?), nevina čovjeka i upravo zato potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede treba tužiti Nacional. Objava lažne vijesti, pa bilo to i uz napomenu da objavljuješ lažnu vijest, je kazneno djelo protiv časti i ugleda. Točka.

A oni idioti koji zbog toga javno zahvaljuju Nacionalu, u stvari zahvaljuju onom tko je kreirao dezinformaciju. Što i nije čudno, jer takvi idioti od fake newsa i žive. Međutim čudno je, apsurdno točnije, da baš oni najavljuju Zakon za suzbijanje lažnih vijesti.

Boris Traljić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentira Boris Traljić

Piramida sreće

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Isječak/YouTube

Ima, tako, ljudi bez osobnog integriteta. Žive, kažu. I zadovolji su. Nevjerojatno!?

I nije baš. Lako je izgubiti integritet, puno lakše nego što, onako na prvu, mislimo. Evo, na primjer, neki su ga izgubili još kao pučkoškolci kad su se priklonili kakvom razrednom buliju ne bi li tako izbjegli svakodnevnu dozu kacota pa onda još, snažni u čoporu, maltretirali slabije. Neki su izdržali do srednje škole, a onda se, golobradi, učlanili u neku stranku ili partiju pa po odborima lamentirali do besvijesti o koječemu i osjećali se superiorno naspram vršnjaka koji su, budale nezrele, hormone praznili po škuribandama. Ipak, najviše ih je ostalo bez integriteta tek kad su se uhljebili u nešto državno, ili nešto proračunom financirano, debelo nekvalificirani za posao koji su prihvatili obavljati.

Jedno je sigurno – negdje su i nekad poklekli. A tad su osobni integritet predali nekima iznad, nekima ne nužno pametnijima, ili sposobnijima, ili snažnijima, ili hrabrijima, da onda ti neki s njihovim integritetom mlataraju po vlastitoj želji i potrebi. Vlastitoj, ili po želji i potrebi onih nekih iznad, pa iznad, pa iznad…

Čudna je to piramida sreće, Ponzijevog ili sličnog nekog tipa, piramida prepunjena nastranom mješavinom moći, utjecaja, kvazizadovoljstva i novca u kojoj, kao u svakoj dobro smišljenoj prijevari, najviše dobivaju oni najbliži vrhu piramide. U toj podvali žive naši nesretnici bez integriteta. I zadovoljni su, kažu. Nevjerojatno…

Dok mi ostali, šačica nas nemoćnih i slabih, ali ludo hrabrih, šačica bez moći, utjecaja i novca, ali istinski zadovoljnih, u sve to gledamo kao u veliki kino ekran. I čudimo se, i smijemo i plačemo, i ljutimo. U imaginarnom kinu, skoro praznom kao da se prikazuje iranska ljubavna drama, nas je nekoliko s integritetom, slobodnim mislima, kokicama u rukama i s velikim nijemim očima samo čuđenje u svijetu, i vječno treptanje uz šutnju što nas okružuje i muči.

Tko su te naše osobe bez integriteta?

Političari, prvenstveno. Velika većina njih, gotovo svi. Od šefova stranaka, preko njihovih najbližih i visoko pozicioniranih poslušnika – bilo na razini Vlade ili Sabora, bilo na visokim upravljačkim pozicijama u gospodarskom javnom sektoru – pa nadalje preko nižih, županijskih, gradskih i kotarskih slojeva piramide sve do onog najjadnijeg nesretnika (sretnika, kako misli on) uhljebljenog po političko-klijentelističko-kumsko-rođačko-ortačkoj osnovi. Nadalje, tu su uhljebljeni članovi brojnih udruga za zaštitu nekoga, ili unaprjeđivanje nečega, ili razvoj nečega, mahom sami sebi svrha i, naravno, financirani iz proračuna. A onda je tu, meni najdraža, medijska bagaža – “neovisni novinari” – najobičniji skribomani po zanatu i po narudžbi, često nesvjesni ovog po narudžbi dijela što više pozicionirane u piramidi neopisivo zabavlja. Posebnu granu hrvatske piramide predstavljaju i profesionalni predstavnici etničkih manjina sa svojom piramidicom, preslikom ove veće, od Sabora do najdraže najniže razine – “neovisnih novinara”.

Eh, kamo sreće da je ovdje kraj s nabrajanjem. Ali život je to, a život uvijek nađe neke Montague. I neke Capuletije. U Hrvatskoj su to oni koje kolokvijalno krstimo kao progresivce i konzervativce. Ili da bude jasnije – osim gore navedenih, koji ipak žive od gubitka integriteta, imamo puno više onih koji su izgubili integritet samo kako bi se u mislima popeli nekoliko stepenica i tako poistovjetili s gore navedenim profesionalcima, onih koje ovi potonji nazivaju topovskim mesom, izbornom bazom i sličnim pogrdnim imenima. Hajdemo malo o njima.

Dakle, naši progresivci su prvenstveno jaki eurofili, osobe potpuno nekritične prema Europskoj uniji, odvratnoj overbirokratskoj tvorevini čiji zakoni, bez skrivanja i pod egidom ravnopravnosti, omogućuju bogatima da koloniziraju siromašne (a mi nismo bogati). Tvorevini kojoj je budućnost izuzetno neizvjesna i vrlo vjerojatno će se raspasti u još jednom krvavom sukobu, trećem ako se ne varam. Tvorevini koja ima svoju, našoj sličnu, piramidu, ali u toj njihovoj mi smo slijepo crijevo pa je vrh naše piramide na razini njihovih “neovisnih novinara”. Naši eurofili su, riječju, bečkokonjušarski kompleksaši i/ili preambiciozne kreature koji će za eurosinekuricu prodati vlastitu državu.

Vezano ili nevezano s tim pripadnike progresivaca karakterizira i nekritička otvorenost prema migrantima, apatridnost, kritiziranje Hrvatske (države na “bolje bi bilo da nije ni nastala” način, a ne kritiziranje procesa ili ljudi), fizička mučnina na spomen Domovinskog rata ili branitelja, neojugoslavenstvo do velikosrpstva, neokomunizam, nekritički odnos prema rodnoj ideologiji, netolerancija prema vjeri i vjernicima, mržnja, ali lukavo opravdana mržnja stavljanjem onih koje mrze u fašističku ladicu, a fašiste je u redu mrziti, zar ne itd. Naravno, ne baštine svi progresivci sva ova obilježja, ali ako se nađete u najmanje dva, onda ste sigurno progresivac. U suprotnom ste, da ne glođem previše, konzervativac.

A sad ono najtužnije – gotovo cijela ova i progresivna i konzervativna nakupina ide u našu piramidu. Na njeno lijevo ili desno krilo, nebitno, ali na najnižu volontersku razinu, ispod “neovisnih novinara”.

Nevjerojatno. Jer je, s druge strane, tako lako sve ovo gledati iz našeg imaginarnog kina. Dovoljno je slobodno i kritički misliti i upravo bi u kinu gledali kako glavni muški lik one iranske ljubavne drame javno odrubljuje glavu ženskom liku, ljubavi svog života, sve kako bi zaštitio obitelj od neke, nama neshvatljive, sramote pa nakon toga bježi. Kreće u, kako kaže, “ekonomsku migraciju”. Kreće put Hrvatske, kreće širiti vlastitu kulturu i običaje, a naši progresivci, ili progresivke da ironija bude veća, ga dočekuju s cvijećem, suzama radosnicama i obezglavljenim “dekapitiraj i mene” uzvicima.

Nemojte sad prerano zaključivati, ne prikazuje se samo progresivni repertoar, nije to takvo kino. Evo na primjer, bio je film, dokumentarac neki, koji je zorno pokazao da je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kriva osoba za posao koji obavlja. I razlog je vrlo jednostavno objašnjen – tri ili četiri godine je bila savjetnica srpske vlade.

Lijepo je pokazano da su u Srbiji još uvijek na vlasti neosporni četnici i agresori na Hrvatsku, ljudi koji i danas najveći dio vlastite energije i državnih sredstava ulažu u relativiziranje agresije i zločina koje je njihova otadžbina devedesetih poticala i počinila. Štoviše, vrlo vjerojatno imaju prste i u aktualnoj neovisnonovinarskoj sveopćoj medijskoj paljbi po Hrvatskoj. Ako se dobro sjećam, u filmu je rečeno kako sve i da je Pejčinović Burić tamo samo nosila kave ili pivo i kupovala papir ili spajalice ne može biti članica Vlade Republike Hrvatske. A onda je sve malo začinjeno s teorijom zavjere o nekakvim špijunskim poslovima pa zaključeno da ako je i bila špijunka, odnosno ako je i radila za naše interese mi to, naravno, ne možemo znati pa poruka s njenim postavljanjem ostaje ista. Loša.

Nikola Grmoja sigurno nije gledao ovaj film, nema on ulaznicu za naše kino, ali mu ga je netko prepričao. Ili čak snimio, lako je to danas, pa je nekidan u Saboru na aktualcu postavio pitanje Plenkoviću o neispunjavanju obaveza ministrice po pitanju EU pristupnih pregovora Srbije što je neizravno doveo u vezu s tamnim periodom njene diplomatske, po šefu joj, megakarijere. Napravio je to vrlo oštro i populistički, onako kako se od člana jedne populističke platforme (koja istinabog malo pomalo izlazi iz ormara i pokazuje svoje pravo, konzervativno lice) i očekuje, što je predsjednika Vlade toliko isprovociralo da se skoro fizički obračunao s Grmojom. Na sreću zaustavili su ga diplomatskiji, pametniji, smireniji i kulturniji zastupnici. Miro Bulj prvenstveno. I ne, ovo nije ironija.

E sad, dok se naša piramida trese od lamentiranja o nebitnim “tko bi koga” i “tko je pobjegao” glupostima bitno je ustvrditi što je tako izludjelo Andreja Plenkovića? Ako ste pozorno čitali članak vjerojatno već naslućujete…

Andrej Plenković je progresivac, po puno više od dva obilježja, na čelu izuzetno konzervativne stranke. To je shizofrena, neodrživa situacija. Članovi desnog krila naše piramide počinju se pitati, kritiziraju, razmišljaju. Vraćaju integritet što nijedan lider svojim podčinjenima ne želi. I dok ga “neovisni novinari” proglašavaju najjačim premijerom do sada, nedodirljivim Supermanom koji bi Grmoju prebio kao vola u kupusu, intelektualnim Übermenschom, taktičkim Spidermanom… on, u stvari, nikad nije bio slabiji.

I to je ukratko to. “Simple as that“, rekli bi naši američki, zahvaljujući Kolindi Grabar Kitarović još uvijek, prijatelji. Ne smijemo zaboraviti da Andreju Plenkoviću vlast osiguravaju, za njegove birače, suspektni likovi. Milan Bandić s hrpom progresivnih prebjega, klijentelistički HNSovci i suhozlati samoprozvani patron i Vučićev isprdak Milorad Pupovac koji, blago rečeno, nije osoba s vizijom uljuđene asimilacije srpske zajednice u hrvatsko društvo, a malo žešće rečeno, osoba koja pokreće baš onu spiralu mržnje koju je predsjednik Vlade, treba ovo naglasiti, neopravdano, lažljivo, bezobrazno, tašto, bahato i huškački dodijelio MOSTovcima. Jasno da je predsjednik HDZa dovoljno pametan i da shvaća vlastitu situaciju, jasno je i da mu se situacija ne sviđa, a posljedica svega je velika uzavrelost u HDZovom dijelu piramide. Kuha. Kipi. A onda kad netko, neki konzervativac pa makar i populistički poput Grmoje, pogodi u živac…

Ako hoćete, možemo i korak dalje – zbog cijelog ovog neprirodnog i shizofrenog stanja, zbog kipuće atmosfere u HDZu, odnosno, i prvenstveno, zbog Andreja Plenkovića je Damir Krstičević onako reagirao prema nedužnoj maketi aviona, a ne zbog light-provokacije Franka Vidovića koji je bio tamo gdje je trebalo, i koji, gotovo sigurno, želi avione na isti način kao što ih želi i ministar.

Hajdemo za kraj još jedan mali korak dalje. Za razmišljanje čisto. Reakcija Andreja Plenkovića prema Nikoli Grmoji najbolje oslikava odnos progresivaca prema konzervativcima. Ne treba generalizirati, ali, načelno, glupost i protuprirodnost progresivnih stajališta izaziva nemir i teško mogu podnijeti mir i ustrajnost konzervativaca. A onda vrlo brzo i izuzetno lako posežu za bombama, rašpama i livorverima

Boris Traljić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari