Pratite nas

Događaji

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari komemoracija za poginule i nestale pripadnike “Puma”

Objavljeno

na

Na planinskom vrhu Dinare Velika Duvjakuša u subotu je održana komemoracija za 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA” koji su stradali na dinarskoj bojišnici u razdoblju od proljeća 1994. do kolovoza 1995. godine pripremajući se za vojnoredarstvenu operaciju “Oluju.”

Komemoracija je u nazočnosti oko 250 članova, obitelji suboraca i prijatelja stradalih pripadnika “PUMA” organizirana na spomen obilježju na Velikoj Duvjakuši na nadmorskoj visini od 1709 metara, a spomenik se sastoji od 32 kamena na kojima su uklesana imena 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika “PUMA”. U blizini tog spomen-obilježja izgrađena je i spomen-planinarska kuća stradalim u Domovinskom ratu na nadmorskoj visini od 1630 metara, što je najviša kota u Hrvatskoj na kojoj se nalazi neki planinarski dom.

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, general Zdravko Jakop obraćajući se nazočnima istaknuo je kako borba za samostalnu Hrvatsku nije bila jednostavna, dodavši kako ju moramo cijeniti, posebice žrtve koje su pale za Domovinu. “Zahvaljujući žrtvi branitelja u Domovinskom ratu za više ciljeve, ostvarili smo državu koju smo sanjali, a ne nekim aktivnostima prije 50, 70 ili 80 godina,” rekao je Jakop.

Poručio je kako smo rat dobili ’95., ali državu moramo izgrađivati, kako se izrazio, možda stotinama godina. Branitelje je pozvao da se uključuju u procese u kojima mogu dati svoj doprinos u izgradnji države. “Možda su jedno vrijeme branitelji bili stigmatizirani, ali danas više nisu, nego su danas pozvani da se ponovno uključe i da svi zajedno napravimo nešto dobro u Domovini za buduće naraštaje,”kazao je Jakop.

Misno su slavlje na komemoraciji zajednički predvodili policijski kapelan u Varaždinskoj županiji Ivica Horvat i policijski kapelan u Koprivničko-križevačkoj županiji Ozren Bizek.

Velečasni Bizek je u propovijedi istaknuo kako Hrvati u svojoj povijesti imaju velike duhovne uzore – svete Nikolu Tavelića, Marka Križevčanina, Leopolda Mandića, blažene Ozanu i Gracija Kotorskoga i Alojzija Stupnica. “Domovinski rat u Hrvatskoj je vrijeme u kojem smo svjedočili ne samo strahotama i užasima ljudskog uma, nego smo u isto vrijeme bili i svjedoci čuda i veličanstvenih trenutaka naše povijesti – čudo da se uopće mala nenaoružana Hrvatska, suprotstavila daleko moćnijem srpskom agresoru,” kazao je Bizek.

Po njegovim riječima tijekom Domovinskog rata Hrvatska je imala veličanstvene trenutke zahvaljujući svojoj vojsci, policiji i prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovniku Franji Tuđmanu.

U vezi aktualne situacije u Hrvatskoj Bizek je rekao kako “manjina terorizira većinu na svim mogućim poljima u društvu.” “Zato se s pravom pitamo: kojim pravom se od bilo koga, na silu ruše sve one vrijednosti s kojima se krenulo u stvaranje i obranu Republike Hrvatske.

A te vrijednosti su, rekao je, molitva te krunica koju je svaki hrvatski ratnik nosio oko vrata, katolička vjera koju Hrvati posjeduju više do 13 stoljeća, ponašanje Hrvata koji poštuju roditelje i žive bogobojazno u normalnim zajednicama između muškarca i žene. Ustvrdio je kako se nameće na silu neka druga zajednica i tuđe pismo te dodao da se ponovno iseljavaju Hrvati u velikom broju. Smatra kako je tomu “jedini cilj siromašenje Hrvata te njihov nestanak iz Hrvatske.

Organizator komemoracije na planinskom vrhu Velika Duvjakuša na Dinari je Udruge veterana 7. gardijske brigade “PUMA” pa je predsjednik udruge Robert Puja zahvalio općini Vrlika na pomoći u organiziranju komemoracije. Vijence su na spomen obilježje položili izaslanik predsjednice Republike general Jakop, predstavnici 7. garadijske brigade te obitelji stradalih branitelja kao i dožupan splitsko-dalmatinsku Luka Brčić i izaslanstava Vrlike, Bjelovara i Sinja.
Komemoraciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Otkriveno spomen obilježje u Uzdolu – Nisu ovi ljudi izginuli bez razloga.

Objavljeno

na

Objavio

foto: Zorica gregurić

U nedjelju, 23. lipnja 2019. na Dvanaestu nedjelju kroz godinu u župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol upriličeno je otkrivanje i blagoslov spomen obilježja braniteljima koji su svoje živote na oltar domovine položili u nekadašnjoj zoni odgovornosti Treće boje brigade Rama HVO-a.  Program je započeo svečanim euharistijskim slavljem u župnom dvorištu.

Svetu misu uz koncelebraciju desetorice svećenika predvodio je i tijekom njega propovijedao nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Tijekom prigodne propovijedi kardinal Puljić između ostaloga izrekao je promišljanja o značenju žrtve, važnosti pamćenja prošlosti, znaku Kristova križa, javnom mnijenju, kompleksu krivnje, podijeljenosti i neslozi, svetosti rodne grude … U završnom dijelu propovijedi kardinal Puljić je pozvao nazočne da budućim generacijama predaju svjetlo vjere, križ Kristov i korijene iz kojih su niknuli kako bi oni mogli nastaviti tamo gdje sadašnji naraštaji stanu.

Riječi dobrodošlice, obavijesti i zahvale izrekao je mjesni župnik Ivo Tomić.

Tijekom slavlja Svete mise nazočnima su se obratile i dvije časne sestre: s. Vedrana Ljubić i s. Paskaziu Bushemere, koje su predstavile svoje djelovanje u afričkoj državi Uganda.

Euharistijsko slavlje animirale su članice etno skupine Čuvarice pod ravnanjem Biljane Glibo.

Nakon Misnog slavlja u Memorijalnom centru kardinal Puljić predmolio je molitvu Opijela za pokojne.

Prema predviđenom protokolu, nazočni su nakon postroja u svečanoj koloni predvođeni članovima orkestra OS BiH i nositeljima zastava postrojbi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputili do lokaliteta Cer odnosno do novoizgrađenog spomenika.

Na početku ceremonije blagoslova i otkrivanja pozdrave je u ime domaćina uputio Josip Prskalo, a nazočnima su se još obratiili predstavnici društevno-političkog života: Zvonko Milas i Dragan Čović.

Spomen obilježje blagoslovio je kardinal Puljić, a vrpcu su zajednički presjekli: Kazmir Zelenika i gore spomenuti Zvonko Milas i Dragan Čović.

U ovome dijelu programa, tekst pjesme Poruka hrvatskih palih branitelja pročitala je Jana Vlajčić.

Nakon što su brojne delegacije i pojedinci položili vijence i zapalili svijeće, unatoč kišnom vremenu uslijedio je kulturno-zabavni program, pa je tako u ranim večernjim satima upriličeno paljenje svitnjaka.

Cjelodnevni program upriličen je povodom obilježavanja Dana udruge Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdol te Drugog susreta iseljenih i sadašnjih župljana župe Uzdol koji se organizirao pod nazivom Ivadanski svitnjaci. Spomen obilježje na Ceru biti će trajni spomen na 134 poginula hrvatska branitelja koji su za obranu doma i obitelji dali ono najvrjednije – život. Ovom prilikom treba podsjetiti i to da je 2016. godine kardinal Puljić, Uzdol proglasio mjestom posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata. (kta/m.r.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Obilježena 27. obljetnica ‘Miljevačke Oluje’ – veličanstvene akcije HV-a

Objavljeno

na

Objavio

U Drinovcima je obilježena 27. obljetnica oslobođenja Miljevaca. U akciji su pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije oslobodili 108 četvornih kilometara okupiranog prostora…

Za sve Miljevčane, za Hrvatsku, bio je to dan neizmjerne sreće i ponosa, “Miljevačka Oluja” prije ‘Oluje’, najava onog što će se po istom scenariju hrvatske vojske dogoditi tri godine kasnije u VRA OLUJA– drniška i šibenska mladost u nezaaustavljivom su naletu, u samo jednom danu, od pet sati ujutro pa do 20 sati navečer oslobodili, te 1992. godine vratili pod svoje, 108 četvornih kilometara kamenog platoa s kojeg ih na povlačenje više nije uspjela istjerati ni rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pored 4. bojna 113. brigade, sudjelovao je u toj prvoj pravoj, oslobodilačkoj, ofenzivnoj akciji Hrvatske Vojske i vod kaštelanskih dragovoljaca, iz 141. brigade HV-a dio 3. bojne 142. brigade, izvdinici i diverzantski vod i vojna policija 113. brigade, izvidnički i diverzantski vod 142. brigade te dio redovnih snaga policije, MUP-a RH. Hrvatsku dicu vodili su miljevački sinovi, zapovjednici akcije – Krunoslav Mazalin i Ivan Bačič, koji su i u petak, 27 godina poslije bili uz svoje suborce, prijatelje i kolege. Došli su se, kao i brojni drugi, pored crkve Imena Isusovog u Drinovcima, prisjetiti dana ponosa i slave, ali i odati počast onima koji su za Miljevce i Hrvatsku položili svoje živote. Samo u toj akciji, kazao je Mazalin, HV je izgubila osam svojih bojovnika, imali su i veći broj ranjenih, a sve njih nosio je domoljubni zanos i srce veliko kao kuća…Zahvaljujući taktičkim grupama koje su dva mjeseca prije toga ubačene na Miljevce, po odlukama zapovjednika 113. brigade Ivana Bačića mi smo znali sve što nas čeka – i raspored neprijatelja, i brojnost, položaje, ljudstvo. Bila je to teška bitka, po užasnoj vrućini, kao što je i danas, forsirali smo dvije rijeke Krku i Čikolu, ali izveli smo je briljantno’ – kazao je Mazalin, piše Braniteljski Portal

Zajedništvo u ratu-zajedno u miru, 113 brigada i 142 brigada.

Jedna od onih koja je kao izvidnica ‘Breza’ 113. brigade, u sklopu tih taktičkih grupa i sama sudjelovala u pripremi i izvođenju akcije Miljevci, bila je i dr.sc. Ljiljana Zmijanović, koju je u Drinovcima bila u društvu sa svojim suborcima iz rata. Prisjetila se i trenutaka kada su gumenjacima preko Visovca ulazili na tada okupirana područja Miljevaca, ali i trenutaka od 23. lipnja kada su se našli usred srpske protuofenzove. Pojačani s osam tenkova i četiri oklopna transportera neprijatelj je pokušao ponovno ući na Miljevce, ali bezuspješno.

Svetu misu zadušnicu u crkvi imena Isusovog predvodio je fra. Petar Pletikosa, koji je naglasio, Miljevci devedesetih…rušili su naše crkve, a mi smo ih izgradili, palili su naše šume, a mi smo stabla posadili, ubijali su naš narod, a mi smo opstali. Raj je stvoren da rajem i ostane! Naše zajedništvo pokušavaju razoriti, al mi smo zajedno, zajedno u miru molimo za naše poginule. Vječna im slava i hvala. Počivali u miru Božjem. Vijenac na spomen obilježje svima palima za slobodu Miljevaca, uz počasnu stražu gardista HV-a, položili su i svijeću zapalili, brojni izaslanici, udruge i gradovi…

Šest hrvatskih branitelja poginulo je u akciji, a dvojica su sljedećih dana umrla od posljedica teškog ranjavanja: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac.

Neka im je vječna slava i hvala! Počivali u miru Božjem.

braniteljski-portal.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari