Connect with us

Kolumne

Velikosrpska jasenovačka propaganda s ciljem diskreditacije Hrvatske

Objavljeno

-

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

Srbi najavili nekoliko filmova o logoru Jasenovac s brojkom od „najmanje 700.000 ubijenih Srba“

Pred oko dva tjedna filmova o snimanju igranog filma o Jasenovcu, s temom sudbine djece u tome logoru. Ne treba biti poseban profet kako bi se predvidio scenarij i sadržaj filma. Velikosrpska jasenovačka mitomanija – kojom se u mržnji odgajaju mladi naraštaji Srba za neke nove ratove (M. Bećković: „Ćeraćemo se još“) – o „najmanje 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu konstanta je djelovanja velikosrpske čaršije.

Prošloga tjedna u beogradskoj je „Politici“ objavljen članak u kojemu je potvrđeno snimanje uvodno spomenutog filma pod redateljskom palicom Predraga Antonijevića, a najavljeno je snimanje još jednog filma koji bi trebao režirati Emir Kusturica. Kusturica je na press konferenciji u srbijanskome Ministarstvu kulture naglasio da mu je Gideon Greif nekoliko puta poručio da snimi film o Jasenovcu.

Gideon je inače autor knjige „Jasenovac – Auschwitz of the Balkans“ („Jasenovac – Auschwitz Balkana“) u kojoj iznosi laži o „najmanje 700.000“ Srba ubijenih u Jasenovcu i o 52 načina ubijanja Srba koje su ustaše navodno izmislili.

Propagandni rat protiv Hrvatske

Uz ova dva filma poručeno je kako bi se trebao snimiti i treći, jer, kako je istaknuo srbijanski ministar kulture Vladan Vukosavljević, autori iz svih područja umjetnosti trebaju češće obrađivati ovu temu. Pritom, dakako, činjenice nimalo ne zanimaju velikosrpske mitomane i skribomane; jedini je cilj demonizirati hrvatski narod i skrenuti pozornost s vlastitih zločina (jedina država na svijetu kojoj je formalno utvrđeno da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida).

Ne djeluju, međutim, Srbi samo na području filma, nego i na drugim planovima. Velikosrpski cro-patofob, čovjek s nedvojbenom dijagnozom, Dragoslav Bokan, tako najavljuje web stranicu o „hrvatskim zverstvima“. A tu su, naravno, i mediji. Nema dana da se u srpskim medijima ne harangira protiv ne-Srba, a među njima i protiv Hrvata. Doslovce svaki dan u emisijama koje se emitiraju na RTV Pink i Happy TV Hrvate se proziva za Jasenovac, a često se koristi i nepatvoreni govor mržnje tipa „Hrvati su narod s dijagnozom“, „ustaštvo je esencija hrvatskog bića“ i sl. (o tome je za Portal pisao Željko Dogan). Radi se o propagandnom ratu protiv Hrvatske koji za sada ostaje bez odgovora hrvatske strane.

Saveznici velikosrpstva

A odgovor bi s hrvatske strane morao doći. Naime, ne radi se tu samo o velikosrpskoj propagandi za domaću uporabu, nego i prije svega za međunarodnu. Beograd nastoji diskreditirati Hrvatsku u međunarodnim krugovima i prikazati ju kao državu u kojoj dalje žive ustaštvo i fašizam. U tome saveznike imaju ne samo u velikosrpskim krugovima u Hrvatskoj („Novosti“ i knjige koje tiska SNV), nego i ex-komunističkim krugovima koji svakoga tjedna lažu o reustašizaciji Hrvatske i time posredno rade za velikosrpske interese.

Dok Srbija financira velikosrpsku propagandu, kod nas se opstruira rad istraživača logora Jasenovac koji na temelju arhivske građe delegitimiraju velikosrpske mitove. To je vrlo jasan dokaz da velikosrpstvo i dalje ima svoje saveznike i u Hrvatskoj, i to ne samo u krugovima srpskih političkih predstavnika, nego i kod hrvatskih izdajica i herostrata. Upravo su potonji jedan od glavnih razloga zašto se Hrvatska ne može konstituirati kao normalna država. S petom kolonom u svojim redovima niti američki košarkaški dream team ne bi mogao ostvarivati dobre rezultate. Tim više to na planu politike ne može mala Hrvatska.

Davor Dijanović/hkv.hr

Srbi će snimati filmove o Jasenovcu, a Hrvati i dalje žalosne komedije!…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari