Connect with us

Komentar

Velikosrpska operacija protiv NATO-a: Desantno-helikoptersko ustoličenje u Cetinju

Objavljeno

-

Današnje desantno-helikoptersko ustoličenje “metropolita crnogorsko-primorskog” Joanikija u Cetinju dokaz je da sam uglavnom bio u pravu kad sam 16. veljače o.g., dva dana prije izbora novoga patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), predvidio da „nije realno očekivati da će predstojeći izbor novog patrijarha donijeti neke pozitivne pomake”, piše Bože Vukušić.

Tada sam među ostalim napisao:

„Srpska pravoslavna crkva je već preko jednog stoljeća – kao ustrajni zagovornik velikosrpske ideje – glavni generator političkih neprijateljstava i sukoba u ‘regionu’. U toj ulozi trenutno je vodeći uzročnik političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, a dijelom i u Hrvatskoj i Makedoniji..“

(vidi: „Srpska pravoslavna crkva – glavni generator nestabilnosti u ‘regionu’“ – https://www.facebook.com/106855897725612/posts/255632536181280/)

Cijeli današnji događaj oko ustoličenja Joanikija u Cetinju i popratni događaji u Podgorici podsjećaju svojom osnovnom porukom na povijesni skup na Gazimestanu 30. lipnja 1989. kada je Slobodan Milošević najavio bitku za Kosovo, a čime je zapravo označio „početak borbe za teritorijalno proširenje [Srbije] i prekrajanje granica tadašnje Jugoslavije“.
(vidi: „Trideset godina od Miloševićeve najave ratova na Gazimestanu – https://www.slobodnaevropa.org/…/srbiija…/30026025.html)

Novoizabrani patrijarh Portfirije, svjetovnog imena Prvoslav Perić, koji je zanat ispekao kao metropolit zagrebačko-ljubljanski u Zagrebu, ubrzo se pokazao „velikosrpskim vukom u janjećoj koži“.

Glavni zagovornik nasilnog ustoličenja metropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinju bio je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, “srbijanski političar, narodni zastupnik, odvjetnik, ratni huškač i pravomoćno osuđeni ratni zločinac”.
(vidi: https://www.google.com/search…).

Šešelj već mjesecima nastupa kao apologet Aleksandra Vučića, a proteklih je dana u nekoliko televizijskih emisija zagovarao ustoličenje Joanikija po svaku cijenu, pa i oružanih sukoba u Crnoj Gori. (vidi: “Како је четнички војвода Војислав Шешељ знао шта ће се данас догађати у Црној Гори?” – https://dan.co.me/…/video-kako-je-cetnicki-vojvoda...)

Međutim, Portfirije je doslovno slijedio Šešeljeve ultimatume te je kao patrijarh SPC-a najodgovorniji za današnje neviđeno, nasilno ustoličenje metropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinju uz pomoć specijalnih policijskih i vojnih jedinica. (vidi fotografiju u privitku: “Dramatične scene sletanja patrijarha i mitropolita na Cetinje” – httpswww.princip.newsvijestidramaticne-scene-sletanja-patrijarha-i-mitropolita-na-cetinje-foto)

No, bitna razlika između Gazimestana i Cetinja jest (ili bi barem trebala biti) u činjenici što velikosrpskim pretenzijama nasuprot tada nezaštićenim i nenaoružanim Albancima, Hrvatima, Slovencima i Muslimanima danas stoji Crna Gora koja je članica NATO-a.

Aleksandar Vučić, možda potaknut i neuspjehom NATO-a u borbi protiv Talibana u Afganistanu, odlučio se kockati s vrlo opasnim i riskantnim ulogom te političku sudbinu vezati uz utjecaj u Crnoj Gori (svjestan nemogućnosti popravljanja vlastitog imidža angažmanom na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini).
Pitanje je – do kada će ga NATO tolerirati, komentirao je Bože Vukušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas