Pratite nas

Kolumne

VELIKOSRPSKA VRHUŠKA U SLUŽBI MILANOVIĆEVE KAMPANJE

Objavljeno

na

Teško topništvo i plotuni mržnje s beogradskog pašaluka ne jenjavaju! Naprotiv danas su mnogostruko jači nego što su bili prije nekoliko tjedana.

Brojni politički analitičari smatrali su da je ta mrzilačka retorika, proizvodnja ustaša u Hrvatskoj i optužbe na račun „ustaške“  Hrvatske vlade politika za unutarnje srpske potrebe prije sastavljanja vlade Republike Srbije. Naprotiv, srpska  vlada je konstituirana, a mržnja i dalje buja punom parom.

piše: Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Dolaskom pristojnog gospodina Plenkovića na čelo HDZ-a, Milanoviću su udbaške strukture svezale jezik, delegirali su notornog Mesića da bude svojevrstan kontrolor buntovnog Milanovićevog verbalnog akrobatizma, kako ovaj ponovo ne bi naštetio  njihovom najvažnijem povijesnom cilju. Osvojiti ovaj mandat, kome god to uspije, nije samo jedan mandat već to donosi kontinuitet vladavine. Hrvatska zbog prirodnog okruženja i rasta u EU po zakonu velikih brojeva mora ostvariti pozitivne ekonomske rezultate i tko ovaj puta osvoji vlast vrlo vjerojatno je da će vladat barem još jedan, ako ne i dva mandata.

Gospodin Plenković je zabranio ideološke i svjetonazorske ratove, riješio se „rigidne“ desnice, neutralizirao je Hasanbegovića i Milanović cvjeta pumpajući svoj rejting nekim novim osokoljenim licem. Postao je pristojan! S obzirom da on ne smije govoriti o „slučajnoj državi“, „slučajnom narodu“, o filonacistima na čelu sa Hasanbegovićem, našao je glasnogovornike na beogradskom pašaluku koji bratski odrađuju posao umjesto njega. Siju mržnju, proizvode ustaštvo, falsificiraju povijest, umnožavaju zločine NDH, lažu o pokolju srpske djece u Jastrebarskom, lažu o svetom Alojziju Stepincu, lažu o Jazovki, Jasenovcu i svim mitovima „nebeskog naroda“! Lažu koDobricaČosić! Milanović cvjeta!

I naravno Srbi provociraju reakcije! Milanović šuti, jer mu ti napadi odgovaraju, jer su dogovoreni, jer ljubi Srbe, jer ne mora on biti agresivac kraj uljuđenog Plenkovića!! Plenković šuti, jer ne će o svjetonazoru i ideologijama. Miro Kovač nemušto politizira, jer uvažava  Plenkovića, a Hasanbegović šuti, jer ima flaster na ustima. Predsjednica? Ne zna se gdje je!?

Neshvatljivo!? Pa politika i jest sukob ideologija koje su opće prihvatljivo, filozofski i politološki formulirale moderna i post moderna!

Pravaši viču ali ih nitko ne čuje, dok se ponovo ne nađe grupa provokatora sa ustaškim kapama, u mračnim odorama, dok ultradesni „plaćenici“ ne naprave incident. I evo ti dokaza o ustaškoj državi koliko god hoćeš! Evo ti novih svastika, evo ti Milanovića koji će hladno potvrditi da su četnički vojvode u pravu! Evo ti medijske eksplozije pet dana prije izbora!!!

Druga dimenzija ovih napada iz Beograda još je perfidnija. Višestrukim umnožavanjem navodnih srpskih žrtava za vrijeme NDH stvaraju si alibi za agresiju na „ustašku“ Hrvatsku 1991.godine i međunarodnim kanalima, ponovo uz pomoć hrvatske odnarođene politike žele poništiti naš Domovinski rat, osobito Vukovar, Ovčaru, Srebrenicu i Oluju i umanjiti svoju genocidnost čineći je opravdanom, jer se dogodila  u nemilosrdnom građanskom ratu. Za srpsku domaću uporabu u tome su apsolutno uspjeli ispiranjem mozga vlastitom narodu koji je ponovo spreman za novi rat, za novu agresiju već sutra! Naravno, spremni su za agresijuuz pomoć Rusa, preko Republike srpske, uz logistiku prosrpske i proruske udbaške Slovenije. Zanimljivo u kakvom se rusko-srpskom sendviču nalazi Hrvatska!?

Zbog geostrategije i Jadranskog mora koje je u „ustaškim“ rukama!?

Najradikalnija  je treća dimenzija ovog gebelsovskoga plana iz koje proizlazi da „regijon“ može biti stabilan jedino ako ga kontrolira Srbija, jedino onda kada Srbija pod svoju kontrolu stavi genocidnu „ustašku“ Hrvatsku, a da je „ustaška“ dokazat će uz pomoć Milanovića i udbaške bulumente. U tom slučaju iz povijesnog pamćenja bili bi izbrisani svi srpski zločini i Srbija bi bez hipoteke ušla u EU.

Tako misli i tvrdi Vučić!

Zar nije istina da su Milanović, Pusićka, Josipović i drugi veleizdajnici uz pomoć SPC-a, četničke vlade. RPC-a, Putina, zaustavili proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca? Naravno, istina je!

I šta da radi papa Franjo kad je cijela bivša hrvatska Vlada bila protiv Hrvata Stepinca? Zaista se morao zamisliti?

Srpska četnička vlada jest u predizbornoj kampanji za račun Milanovića i neke treće Jugoslavije. Oni nisu odustali od „velike Srbije“, a postoje objektivne sumnje da se u skrivenim arhivima SKH nalazi i inačica memoranduma SANU 2 koja govori o konfederalnom „regijonu“ ili nekoj trećoj Jugoslaviji. Milanović i Vučić su kao prst i nokat, odgovara im i jedan i drugi memorandum!

Zamislite tu antihrvatsku sinergiju? U Beogradu pobijedili četnici, a u Zagrebu partizani!? Zar to neodoljivo ne podsjeća na kraj Drugog svjetskog  rata i pogrom svake slobodoumne hrvatske misli kroz desetljeća?

Eto, na tim ideološkim temeljima stoji neoliberalna Milanovićeva doktrina.

Zbog toga je Hasanbegović, koji želi zakon o otvaranju svih arhiva, „poglavnik“ svim „ustašama“ u Hrvatskoj.

Dakle onda  sam i ja njegov „ustaša“, jer želim arhive na svjetlo sunca!

Četvrta dimenzija srpske mržnje bez sumnje ide u tom pravcu da se Hasanbegovića zauvijek isključi iz politike! Milanović i to podržava! Hoćemo li mi to dozvoliti?

Hoćemo li i nadalje imati Hasanbegovića ministra ili barem Hasanbegovića ravnatelja Državnog arhiva? Ne zna se šta je važnije!

Kazimir Mikašek-Kazo / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Ivan Miklenić: Liječenje medijskih tumora

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto promjena zakonskih odredaba koje omogućuju podizanje optužaba protiv medija koji namjerno ocrnjuju neistomišljenike, trebalo bi na presudama učiti i tako liječiti tumore u medijskom prostoru.

Mediji i tužbe

Večernji list je u subotu 12. siječnja u političkom magazinu »Obzor« objavio tekst pod naslovom »Suci i političari kreirali sustav bogaćenja na račun kritika u medijima«, a u podnaslovu toga teksta među ostalim navedena je tvrdnja da danas sudci »olako dosuđuju neopravdane i visoke odštete dužnosnicima protiv nakladnika medija«.

I drugi mediji u najnovije su vrijeme problematizirali sudske presude na štetu medijskih djelatnika i nakladnika medija, a neki mediji i drugi javni subjekti zbog tih pojedinih presuda zatražili su i promjenu zakonskih odredaba na temelju kojih su te presude donesene.

Očito, u javnosti je otvoreno društveno pitanje koje se tiče više članova društva nego što bi se to na prvi pogled moglo činiti, pa zaslužuje makar parcijalan osvrt sa stajališta općega dobra.

Svaki član hrvatskoga društva, kao i svaki čovjek općenito, ima potrebu biti informiran, odnosno steći znanje o svim relevantnim čimbenicima, od institucija do osoba u tim institucijama i o njihovu djelovanju.

Relevantni čimbenici nisu niti mogu biti jednoznačni, jer relevantnost ovisi o širini kruga ljudi kojih se tiče djelovanje određene institucije odnosno osoba u tim institucijama te o objektivnoj važnosti određenih podataka o tim institucijama i osobama u njima.

Dakle, mogu postojati i postoje potpuno irelevantni podatci i znanja i o pojedinim institucijama i o pojedinim osobama u njima.

Drugim riječima postoji u svakom društvu javni interes za određene relevantne informacije i spoznaje, no vrlo je teško ili nemoguče potpuno točno odrediti gdje je granica između javnoga interesa i prava na dostojanstvo i privatnost institucija i osoba u njima.

Nemogućnost da se točno objektivno odredi ta granica u većini medija vrlo se često zlorabi za pristranost, za zaštitu pripadnika mediju ili medijskim djelatnicima bliske interesne skupine, odnosno za »deranje kože« pripadnicima suprotstavljene interesne skupine.

“Deranje kože”

Vrlo je čest slučaj da se prozivaju bilo institucije bilo osobe iz suprotstavljene interesne skupine za sasvim konkretna (ne)djela, a istodobno se prešućuju doslovno takva ili još gora (ne)djela pripadnika vlastite interesne skupine ili mediju i medijskim djelatnicima bliske interesne skupine.

U takvu ponašanju često nije žrtva samo javni interes, nego i cjelokupna javnost jer pristrano obaviještena zapravo ostaje dezinformirana i izmanipulirana.

Veoma je mnogo informacija i znanja koje bi hrvatski građani voljeli doznati, što je konačno i njihovo pravo i javni interes, no ostaju uskraćeni jer »gospodari« glavne struje javnoga mnijenja doziraju informacije po svojim interesima ili po interesima svojih nalogodavaca.

Često vrlo tendenciozna pitanja koja novinari po naputku svojih urednika moraju postaviti javnim osobama očit su primjer manipulacije i zloporabe javnoga interesa.

Premda je svima očito da je već takvo medijsko ponašanje pristrano, nekorektno, često upravo bezočno, još je gore kad se za »deranje kože« ideološkim ili političkim neistomišljenicima pribjegava poluistinama ili čak neistinama, izmišljotinama.

Osobe tako »oderane kože« često nemaju nikakvih izgleda sa svoga lica isprati utisnutu javnu ljagu pa su prisiljene zaštitu svojega dostojanstva i svojega dobroga glasa potražiti na sudu. U hrvatskim okolnostima, u kojima ima relativno puno »deranja kože« ideološkim ili političkim neistomišljenicima, zapravo vrlo mali broj ocrnjenih osoba zatraži zaštitu na sudu.

Namjerno ocrnjivanje neistomišljenika

Među onima koji znaju tražiti zaštitu na sudu ima često i onih koji bi željeli da ta društvena institucija potvrdi njihovu nedužnost premda uopće nisu nedužni, jer mediji su prenijeli vjerodostojne i istinite informacije. I u takvim slučajevima vrlo je važna uloga sudaca i sudova da prepoznaju tko zastupa istinu.

Zadaća je i Državnoga odvjetništva, na svim razinama, zaštititi javni interes i hrvatske građane općenito od očitih dezinformacija i manipulacija, kao i javne institucije od pristranoga vrijeđanja, sramoćenja ili ocrnjivanja.

Dosadašnje sudske presude za duševne boli u iznosu od 15 do 50 tisuća kuna ipak nikako ne mogu biti očitovanje »sustava za bogaćenje na račun kritika u medijima« jer se s takvim svotama baš nitko ne može obogatiti, pa je očito riječ o namjernom medijskom napuhivanju i preuveličavanju.

Ne bi se moglo smatrati ni etičkim ponašanjem sudstva ako bi takvim presudama štitilo samo svoje članove, odnosno svoju skupinu, kao što se ne bi moglo etičkim smatrati ponašanje medija i medijskih djelatnika koji bi smišljeno prešućivali slabosti ili čak krivična djela u vlastitim redovima, a na velika zvona stavljali nedjela svih drugih.

Pravedne sudske presude – i medijskim djelatnicima – trebale bi imati i društveno-odgojnu ulogu te bi trebale biti s jedne strane upozorenje da se takva nedjela više ne čine, a s druge strane opomena da će takva nedjela, budu li se i dalje činila, ipak biti kažnjena.

Umjesto promjena zakonskih odredaba koje omogućuju podizanje optužaba protiv medija koji namjerno ocrnjuju neistomišljenike, trebalo bi na presudama učiti i tako liječiti tumore u medijskom prostoru.

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Marijan Križić: Kršćanska Europa se urušava

Objavljeno

na

Objavio

Sustavno nam nameću relativističke “vrijednosti”, koje razaraju temeljnu supstanciju čovjekova života i zajedništva

Sudeći prema događajima u protekloj godini, ni u ovoj koja nam upravo otvara svoja vrata, zasigurno nam ne će biti dosadno. Zapravo živimo u vremenu dramatičnih promjena globalnih razmjera, kakve povijest nije zabilježila. Možda najbliža usporedba je ona s urušavanjem i padom Rimskoga Carstva i goleme seobe naroda u Europi koja je iz temelja promijenila političku, kulturnu i civilizacijsku sliku Sredozemlja, na čijem je zgarištu potom iznikla i oblikovala se kršćanska Europa, koja je u narednim stoljećima presudno utjecala na svjetsku povijest.

Kršćanska Europa se urušava, točnije rečeno ona se već urušila. Ispražnjena od duhovnog sadržaja, Europa gubi svoj identitet, a s time i svoju vitalnost. Europa je u demografskom slobodnom padu i nitko više ne vidi načina da se to zaustavi. Štoviše sustavno se nameću relativističke “vrijednosti”, koje razaraju temeljnu supstanciju čovjekova života i zajedništva. Nametanjem tih antivrijednosti dodatno se rastaču i posljednje uporišne točke na kojima počiva budućnost svakoga naroda: brak, obitelj i djeca. Umjesto da takvi pogubni trendovi potaknu na buđenje, pa i obraćenje, oni kao da još više razjaruju autodestriuktivne strasti gospodara institucija, koje su po naputku Antonia Gramscia već odavno zauzeli.

Kao da se pred nama otvaraju stranice Apokalipse, koje u prosječno upućenom čovjeku izazivaju strah i nemoć pred kataklizmičkim događanjima. Da ne bi bilo nikakve dvojbe, mi doista živimo u vremenu u kojemu se obistinjuju riječi iz Otkrivenja, jer knjiga Otkrivenja nije fikcija, koja se  odnosi na neko imaginarno područje i apstraktno vrijeme, nego je knjiga života, koja govori o nama  i o našem vremenu. Ali knjiga Otkrivenja nije knjiga zastrašivanja, nego knjiga nade i velikog obećanja za one koji iščekuju milost i spasenje. U njoj se ispunjavaju riječi sv. Ivana Krstitelja u kojemu on svjedoči o Onome, kojemu Ivan nije dostojan razriješiti remenje na obući:  “U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« (Lk 3,17). U dramatičnim Isusovim riječima koje čitamo u Lukinu evanđelju (usp. Lk 21,25-32), kao da nam se otvaraju stranice naše povijesti. “Kada čujete za ratove i bune, nemojte se prestrašiti…”, govori  Isus te nastavlja o velikim znacima na nebesima, o progonima, o izdajstvu najbližih… Unatoč tome završava riječima: “…ni jedna vlas s glave neće vam propasti.” To znači da smo nad svime što nam se događa, zaogrnuti Božjom milošću, Božjim mirom i spasenjem.

Čitava povijest kršćanstva obilježena je progonima kršćana diljem svijeta. U posljednjim vremenima ti su progoni poprimili goleme razmjere, posebice u velikim dijelovim Afrike i Azije. Sve ovo dramatično se približava Europi u kojoj se svako malo pojedinačni slučajevi nasilja slijevaju u rijeku jedne opće pojave, koju i ne primjećujemo. Poput žabe u toploj vodi koja se približava točki vrenja. Na razvalinama golemog Rimskog Carstva niknula je nova civilizacija. Sve ono što je bilo zdravo u njemu, a to je vjera u Krista postalo je ishodište i rasadište novoga života i nove civilizacije.

U svim presudnim trenutcima Bog šalje svoje proroke da prokrče put i uvedu nas u novo poglavlje ljudske povijesti. Na prijelazu iz 5. u 6. stoljeće pojavio se sv. Benedikt. U to vrijeme nad Rimljanima su vladali arijanski Goti. Benedikt kao Rimljanin vidio je da je stari svijet i stara slava Rima otišla u nepovrat. Tražio je što Bog želi od toga vremena i svijeta u nastajanju. Iz samostana u Monte Cassinu sv. Benedikt je sa svojom redovničkom braćom krenuo u preobrazbu novoga svijeta i zato ga je s pravom Crkva proglasila zaštitnikom Europe. Bog ni danas ne će odbaciti europsku baštinu. Ali i ovaj puta će doći Krist s vijačom, odbaciti pljevu i sabrati svoje žito. Iz toga sjemena niknut će novi život, i novi identiteti. Ništa vrijedno Bog ne će odbaciti, nego će sve dobrobiti ugrađeno u Božji puzzle po kojemu Bog spašava čovječanstvo i ljudski rod. Kroz povijest su nastajale i nestajale civilizacije i narodi. Neki narodi uspjeli su se održati i nadživjeti civilizacijske lomove. Najbolji primjer u tome su Židovi. Njihov opstanak uistinu je znak, kojega je teško objasniti bez promišljanja o Božjem planu i providnosti. Europa kakvu danas vidimo, za nekoliko desetljeća sigurno više neće postojati. Hoće li opstati hrvatski narod ovisi isključivo o nama i o tome koliko ćemo ostati vjerni Bogu.
Isus nam poručuje: “U svijetu ćete imati patnju. Ali, ohrabrite se: ja sam pobijedio svijet” (Iv 16,33). Ako ostanemo uz Krista i mi smo pobjednici.
Tako neka bude!

Marijan Križić, Veritas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari