Pratite nas

Kolumne

VELIKOSRPSKA VRHUŠKA U SLUŽBI MILANOVIĆEVE KAMPANJE

Objavljeno

na

Teško topništvo i plotuni mržnje s beogradskog pašaluka ne jenjavaju! Naprotiv danas su mnogostruko jači nego što su bili prije nekoliko tjedana.

Brojni politički analitičari smatrali su da je ta mrzilačka retorika, proizvodnja ustaša u Hrvatskoj i optužbe na račun „ustaške“  Hrvatske vlade politika za unutarnje srpske potrebe prije sastavljanja vlade Republike Srbije. Naprotiv, srpska  vlada je konstituirana, a mržnja i dalje buja punom parom.

piše: Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Dolaskom pristojnog gospodina Plenkovića na čelo HDZ-a, Milanoviću su udbaške strukture svezale jezik, delegirali su notornog Mesića da bude svojevrstan kontrolor buntovnog Milanovićevog verbalnog akrobatizma, kako ovaj ponovo ne bi naštetio  njihovom najvažnijem povijesnom cilju. Osvojiti ovaj mandat, kome god to uspije, nije samo jedan mandat već to donosi kontinuitet vladavine. Hrvatska zbog prirodnog okruženja i rasta u EU po zakonu velikih brojeva mora ostvariti pozitivne ekonomske rezultate i tko ovaj puta osvoji vlast vrlo vjerojatno je da će vladat barem još jedan, ako ne i dva mandata.

Gospodin Plenković je zabranio ideološke i svjetonazorske ratove, riješio se „rigidne“ desnice, neutralizirao je Hasanbegovića i Milanović cvjeta pumpajući svoj rejting nekim novim osokoljenim licem. Postao je pristojan! S obzirom da on ne smije govoriti o „slučajnoj državi“, „slučajnom narodu“, o filonacistima na čelu sa Hasanbegovićem, našao je glasnogovornike na beogradskom pašaluku koji bratski odrađuju posao umjesto njega. Siju mržnju, proizvode ustaštvo, falsificiraju povijest, umnožavaju zločine NDH, lažu o pokolju srpske djece u Jastrebarskom, lažu o svetom Alojziju Stepincu, lažu o Jazovki, Jasenovcu i svim mitovima „nebeskog naroda“! Lažu koDobricaČosić! Milanović cvjeta!

I naravno Srbi provociraju reakcije! Milanović šuti, jer mu ti napadi odgovaraju, jer su dogovoreni, jer ljubi Srbe, jer ne mora on biti agresivac kraj uljuđenog Plenkovića!! Plenković šuti, jer ne će o svjetonazoru i ideologijama. Miro Kovač nemušto politizira, jer uvažava  Plenkovića, a Hasanbegović šuti, jer ima flaster na ustima. Predsjednica? Ne zna se gdje je!?

Neshvatljivo!? Pa politika i jest sukob ideologija koje su opće prihvatljivo, filozofski i politološki formulirale moderna i post moderna!

Pravaši viču ali ih nitko ne čuje, dok se ponovo ne nađe grupa provokatora sa ustaškim kapama, u mračnim odorama, dok ultradesni „plaćenici“ ne naprave incident. I evo ti dokaza o ustaškoj državi koliko god hoćeš! Evo ti novih svastika, evo ti Milanovića koji će hladno potvrditi da su četnički vojvode u pravu! Evo ti medijske eksplozije pet dana prije izbora!!!

Druga dimenzija ovih napada iz Beograda još je perfidnija. Višestrukim umnožavanjem navodnih srpskih žrtava za vrijeme NDH stvaraju si alibi za agresiju na „ustašku“ Hrvatsku 1991.godine i međunarodnim kanalima, ponovo uz pomoć hrvatske odnarođene politike žele poništiti naš Domovinski rat, osobito Vukovar, Ovčaru, Srebrenicu i Oluju i umanjiti svoju genocidnost čineći je opravdanom, jer se dogodila  u nemilosrdnom građanskom ratu. Za srpsku domaću uporabu u tome su apsolutno uspjeli ispiranjem mozga vlastitom narodu koji je ponovo spreman za novi rat, za novu agresiju već sutra! Naravno, spremni su za agresijuuz pomoć Rusa, preko Republike srpske, uz logistiku prosrpske i proruske udbaške Slovenije. Zanimljivo u kakvom se rusko-srpskom sendviču nalazi Hrvatska!?

Zbog geostrategije i Jadranskog mora koje je u „ustaškim“ rukama!?

Najradikalnija  je treća dimenzija ovog gebelsovskoga plana iz koje proizlazi da „regijon“ može biti stabilan jedino ako ga kontrolira Srbija, jedino onda kada Srbija pod svoju kontrolu stavi genocidnu „ustašku“ Hrvatsku, a da je „ustaška“ dokazat će uz pomoć Milanovića i udbaške bulumente. U tom slučaju iz povijesnog pamćenja bili bi izbrisani svi srpski zločini i Srbija bi bez hipoteke ušla u EU.

Tako misli i tvrdi Vučić!

Zar nije istina da su Milanović, Pusićka, Josipović i drugi veleizdajnici uz pomoć SPC-a, četničke vlade. RPC-a, Putina, zaustavili proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca? Naravno, istina je!

I šta da radi papa Franjo kad je cijela bivša hrvatska Vlada bila protiv Hrvata Stepinca? Zaista se morao zamisliti?

Srpska četnička vlada jest u predizbornoj kampanji za račun Milanovića i neke treće Jugoslavije. Oni nisu odustali od „velike Srbije“, a postoje objektivne sumnje da se u skrivenim arhivima SKH nalazi i inačica memoranduma SANU 2 koja govori o konfederalnom „regijonu“ ili nekoj trećoj Jugoslaviji. Milanović i Vučić su kao prst i nokat, odgovara im i jedan i drugi memorandum!

Zamislite tu antihrvatsku sinergiju? U Beogradu pobijedili četnici, a u Zagrebu partizani!? Zar to neodoljivo ne podsjeća na kraj Drugog svjetskog  rata i pogrom svake slobodoumne hrvatske misli kroz desetljeća?

Eto, na tim ideološkim temeljima stoji neoliberalna Milanovićeva doktrina.

Zbog toga je Hasanbegović, koji želi zakon o otvaranju svih arhiva, „poglavnik“ svim „ustašama“ u Hrvatskoj.

Dakle onda  sam i ja njegov „ustaša“, jer želim arhive na svjetlo sunca!

Četvrta dimenzija srpske mržnje bez sumnje ide u tom pravcu da se Hasanbegovića zauvijek isključi iz politike! Milanović i to podržava! Hoćemo li mi to dozvoliti?

Hoćemo li i nadalje imati Hasanbegovića ministra ili barem Hasanbegovića ravnatelja Državnog arhiva? Ne zna se šta je važnije!

Kazimir Mikašek-Kazo / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Kako je Šešelj ujedinio naše drugove i drugarice

Objavljeno

na

Objavio

Kada se u glavnoj političkoj ulozi nađe Vojislav Šešelj, više uistinu nije važno što je to najpoznatiji četnički vojvoda učinio, nego koja se podvala skriva iza njegova čina. Nije pitanje je li Šešelj spalio ili zgazio hrvatsku zastavu u srbijanskoj skupštini u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva? Ili je možda samo to rekao? Pitanje je što je podvala?

Iza Šešeljevih predstava često su se skrivale vrlo velike podvale. Primjerice, njegovo četnikovanje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je dio ozbiljne, organizirane i sustavne ratne propagande koju su, skrivajući se iza Šešeljeve četničke šubare, vodile obavještajne strukture JNA, kolokvijalno KOS i srpske tajne službe.

Potpora JNA i Srbije

Njegova promocija u značajnu političku figuru u Srbiji potkraj devedesetih bio je Miloševićev pokušaj da stvori “opasniju” političku prijetnju od sebe samog. Njegov proces u Haagu bio je dio sustavne manipulacije starih KOS-ovih struktura, kojom su skrenuli odgovornost za ratne zločine u Hrvatskoj i Srbiji sa sebe samih, s vrha JNA, odmaknuli je od Srbije i prebacili na svoje lokalne potrčke.

Šešeljevo mentalno stanje, na granici između genijalnosti i ludila, uz potrebu stalnog velikosrpskog performansa, činilo ga je idealnim izvođačem. Ali bez potpore JNA i države Srbije u zastrašivanju i progonu vojvođanskih Hrvata, Šešelj bi bio samo ekshibicionist s čestim zatvorskim epizodama.
Jedan od najslikovitijih primjera manipulativnog podmetanja Šešelja i “šešeljevaca” kao glavnih krivaca dogodio se nakon pada i okupacije Vukovara. Tko ne pamti one snimke pijanih četnika, koji odmah asociraju na vojvodu Šešelja, kako s četničkom zastavom hodaju ruševinama grada pjevajući “Druže Slobo, pošalji salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”? Iz te je snimke nastala priča o četnicima koji su bili gospodari života i smrti nakon pada grada, o ubijanjima iz osvete i pijanstva.

No, važno je znati kako je nastala snimka. Nastala je tako što je propagandno odjeljenje JNA, koje su, dakako, vodili oficiri KOS-a, povelo 19. studenog 1991. godine iz Beograda nekoliko srpskih i stranih televizijskih ekipa u razgledavanje “oslobođenog grada”. Nastala je u uvjetima koji su bili pod apsolutnom kontrolom najelitnijih jedinica JNA, u režiji KOS-a, jutro nakon što je u Zagrebu potpisan sporazum o neutralizaciji vukovarske bolnice.
KOS je bio taj koji je poslao skupinu pijanih četnika pravo pred televizijske ekipe koje je doveo u grad. Strani reporteri su vidjeli kako im vojnici JNA donose nove količine pića. Ista skupina četnika, njih tridesetak, snimljena je iz više uglova, na različitim lokacijama. Tako je stvoren dojam da je grad zapravo pod četničkom okupacijom. Dok su oficiri KOS-a pripremali popise za planiranu likvidaciju ljudi koje su smatrali simbolima otpora, ti su pijani četnici unaprijed “slikom” predodređeni da jednoga dana postanu krivci. A slika ih je odmah povezala s njihovim vojvodom Šešeljem. Mozgovi i organizatori egzekucija unaprijed su se zaštitili Šešeljevom šubarom.

Manipulacija kao istina

Ta je manipulacija, učvršćena sudskim procesima u Beogradu, opstala u sudskim procesima u Haagu. S time što nisu mogli dokazati da je Šešelj imao ikakve zapovjedne ovlasti nad četnicima u Vukovaru, baš kao ni u Voćinu, Tovarniku, Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu…

Bez povezanosti Šešelja s KOS-ovom strukturom, koja je od njega napravila svoj propagandni instrument, putujuće ratno strašilo, nije bilo moguće osuditi ga, dokazati mu izravnu odgovornost za bilo koji zločin. A on je i pred Haaškim sudom odigrao značajnu ulogu: banalizacije rata, suda i srpske odgovornosti. Pa čak i kada je u svojoj obrani (točno) ukazivao na KOS-ovu ulogu u organizaciji zločina – i to je iz njegovih usta zvučalo kao banalizacija.

No, zanimljivo je u kojoj su mjeri hrvatske institucije, od DORH-a nadalje, tu manipulaciju KOS-a i srpskih tajnih službi prihvatile kao vlastitu istinu.

Šešelj nikad nije bio radikalni odmetnik (veliko)srpske politike, nego njezin propagandni instrument i ponekad radikalni glasnogovornik. Zato nije važno je li Šešelj zgazio i spalio hrvatsku zastavu u srpskoj skupštini. Važni su efekti ovog proizvedenog skandala. Važno je, kao onomad u Vukovaru, kakva je slika poslana u svijet.

A ta slika sugerira da Vučiću uistinu nije lako obuzdati svoga političkog oca Šešelja. Pa ga treba razumjeti. Da je Milorad Pupovac glavni zaštitnik hrvatskog državnog dostojanstva od Šešelja. Pa mu treba dati još veću ulogu. Da Hrvatska ugrožava Vučićeve europske napore svakim pokušajem da spere blato jugoslavenske komunističke i velikosrpske propagande s bl. kardinala Alojzija Stepinca, kojeg Vučić smatra gorim od Šešelja. Pa bi trebalo pokazati više razumijevanja za Vučićeve laži.

Recimo tako da se pod okriljem Plenkovićeva HDZ-a okupi još stabilnija i još naprednija koalicija, u kojoj će se naći mjesta i za Anku Mrak-Taritaš s Vesnom Pusić i njihov zahtjev za reviziju Vatikanskih ugovora. Nakon što promisli pola sata, pridružit će im se i Joško Klisović, odnosno Davor Bernardić iz SDP-a. Suglasno će spaliti Šešeljevu sliku. I sve će biti kao prije “mračnih” devedesetih. Sukladno starom partijskom načelu: vremena se mijenjaju, drugovi se rotiraju. I djeca, i djeca – dodala bih.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Miklenić: Iz jednoga totalitarizma u drugi?

Objavljeno

na

Objavio

Novi totalitarizam?

Hrvatski je sabor u petak 13. travnja glasovima 110 zastupnika prihvatio zakon o ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije te je Hrvatska zakoračila u neizvjesnu budućnost.

Ik Sabor

Naime, s vremenom, možda osobito za desetljeće ili dva, postat će svima jasno je li se ili nije Hrvatska obvezala na uvođenje rodne ideologije u zakonodavstvo, obrazovni sustav i javnu kulturu.

Ako se tada pokaže da se tzv. Istanbulska konvencija stvarno odnosila Isključivo na zaštitu i protivljenje nasilju nad ženama i u obiteljima i da nije postala Instrument rodne ideologije, povijest će dati za pravo zagovornicima te konvencije.

Ako se pak pokaže da su tom odlukom otvorena vrata rodnoj ideologiji, svi oni koji su dali svoj glas za ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije bit će prepoznati kao oni koji su u kritičnom trenutku stali protiv dobra čovjeka kao takvoga, protiv hrvatskoga naroda, protiv dobra čovječanstva i protiv zdravoga razuma.

Istodobno bili su za svoje grupne interese i za interese agentura zapadne kulturne revolucije koje novim ideologijama, među kojima važnu ulogu ima rodna ideologija, pripremaju novi svjetski poredak u kojem će biti neizbježan totalitarizam.

Premda u sadašnjem hrvatskom društvu stvarno postoji opći konsenzus da se ne može tolerirati ikakav oblik nasilja nad ženama ni u obiteljima, rasprava u Hrvatskom saboru uoči glasovanja o ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije otkrila je da mnogim zagovornicima te konvencije iz redova zastupnika zaštita od nasilja uopće nije ni približno toliko važna koliko im je zapravo važan obračun s neistomišljenicima, s onima koji se protive ratifikaciji toga dokumenta jer u njemu vide opasnost od nametanja rodne ideologije.

Znatan dio zastupnika zagovornika tzv. Istanbulske konvencije raspravu pred ratifikaciju iskoristio je za vrlo žestoke napade, diskvalificiranje, čak i kroz etiketiranje, za ponižavanje neistomišljenika, kojima je priređen tretman kakav se primjenjuje samo prema smrtnim neprijateljima.

Oni koji se protive rodnoj ideologiji, kako oni u Hrvatskom saboru tako i oni u svim krugovima hrvatskoga društva, pretrpjeli su nečuvenu ideološku verbalnu agresiju, koja se ne samo može, nego i mora prepoznati kao negiranje demokracije, tolerantnosti, pluralnosti, odnosno jednom riječju kao, za sada, verbalni totalitarizam.

Dovođenje u pitanje ravnopravnosti svih građana

Riječi ministrice obitelji da je »Hrvatska potpisivanjem Istanbulske konvencije odabrala svrstati se među civilizirane zemlje koje žele ići naprijed« osim sto su potpuno neprimjerene i nedopustive vrlo su i opasne.

O tobožnjem novom »civilizacijskom« dosegu govorilo je i više zastupnika, a svaki takav govor dijeli ljude na tobože »civilizirane« i »necivilizirane«, tj. na građane prvoga i drugoga reda. Ta jasno je da »necivilizirani« ne mogu biti ravnopravni s »prosvijećenima«, »civiliziranima«.

Takav govor u Hrvatskom saboru ruši hrvatski ustavni poredak i grubo vrijeđa temeljna ljudska prava jer dovodi u pitanje ravnopravnost svih građana. A Hrvatski sabor trebao bi biti povlašten i najodgovorniji prostor u kojem se smišljeno i sustavno njeguju temeljena ljudska prava i ravnopravnost svih hrvatskih građana.

Toleriranje dijeljenja hrvatskih građana na tobože »civilizirane« i »necivilizirane« upravo u tijelu državne vlasti u kojem mora najviše doći do izražaja politički narod i njegovi stvarni interesi veoma je zabrinjavajuće i veoma je teško pomiriti se s činjenicom da vodstvo Hrvatskoga sabora ni mediji nisu prepoznali to očito širenje podjela, mržnje i neprijateljstva u hrvatskom društvu.

Više nego ikad postalo je jasno kako beskrupuloznu, destruktivnu, štetočinsku pa i prema svome narodu izdajničku ulogu igra Katolička Crkva kad je riječ o njenom odnosu prema ljudskim pravima, osobito pravima žena, sekularnosti države, poštivanju izbornoga legitimiteta narodnih zastupnica i zastupnika i autonomnosti političkih institucija«, napisao je u sklopu javne rasprave o tzv. Istanbulskoj konvenciji poznati zastupnik GLAS-a i nikomu ništa, s obzirom na to da njegove tvrdnje nemaju baš nikakvoga pokrića u stvarnosti.

Osim njega i više drugih zastupnika raspravu o ratifikaciji konvencije iskoristilo je za napade na Crkvu, za napade na biskupe, učiteljstvo Crkve, na unutarcrkvene odnose vjernika i crkvenoga učiteljstva…

Komunistički model

Riječi čelnika Kluba zastupnika SDP-a, koji je osnažio novinarsku konstrukciju objavljenu u Novom listu (na koju je upozoreno u prošlom broju GK-a), a te su riječi neki proglasili ponajboljim govorom u raspravi, ulijevale su doslovno strah u kosti neutralnomu promatraču: neodoljiv je dojam da među zastupnicima u Hrvatskom saboru ima ljudi koji bi – po provjerenom komunističkom modelu – Katoličku Crkvu u Hrvatskoj u najmanju ruku stjerali u sakristiju, a možda bi i nekim ljudima iz Crkve bez ikakvoga oklijevanja skidali i glave.

Premda ne misle tako ni svi zastupnici od onih koji su dali glas za ratifikaciju konvencije, i premda se često u Hrvatskom saboru može čuti mnogo toga što je ispod svake razine kulturnoga ophođenja i zdrave pameti, više je nego tužno u 27. godini samostalne Hrvatske doživljavati tako puno isključivosti, zadrtosti i tako nizak stupanj demokratičnosti, tolerantnosti, uvažavanja pluralnosti, poštivanja slobode ispovijedanja vjere i prava društvenoga angažmana svih subjekata u hrvatskom društvu.

Rasprava povodom ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije još je jednom potvrdila da je Hrvatska zarobljena u naslijeđenom komunističkom mentalitetu i da se taj mentalitet nevjerojatno spretno uklapa o nove ideologije i nove oblike totalitarizma.

Političari i političke stranke moraju smoči snage, poslušati glas zdravoga razuma, i ne dopustiti da Hrvatska, ne oslobodivši se potpuno jednoga totalitarizma, utone u drugi.

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati