Connect with us

Kolumne

Velimir Bujanec: Hoće li u Banske dvore ‘Koalicija Vrapče’?!

Published

on

Brzo su se namirisali! Dovoljno je bilo vidjeti s koliko ljubavi i divljenja provincijski Propovjednik, nakon svega – gleda u tobožnjeg gradskog frajera. „Frajera“ koji prostački upada u riječ jednoj dami, psuje i prijeti, razbija stvari, nasilnika koji ne poštuje nikoga, izaziva skandale, fizički nasrće čak i na žene. I ne samo svoje…

[ad id=”68099″]

U svakom slučaju – treba mu psihijatar. I našao ga je. Dobro, nije neka svjetska klasa, iz malog je grada i već je uspješno hipnotizirao “Petrovljeve svjedoke” u Metkoviću. U slučaju Milanovića, dogodio se i specifični obrat: pacijent je hipnotizirao potencijalnog liječnika, državu su zamalo pretvorili u jednu veliku kliniku, nacija je već počela vjerovati da je zaista bolesna, no onda se iznenada, dogodio obrat!

Sve nas je probudio Tomislav Karamarko. Dečko s Peščenice, rođen u poštenoj hrvatskoj familiji, za razliku od Milanovića – beskompromisan i neucjenjiv, nakon nekoliko tjedana strpljivog promatranja – odlučio je presjeći stvar. “Luđacima” je rekao dosta! A naciji je otvorio oči: dragi Hrvati, niste vi bolesni, nego su vas “bolesnici” zaveli. Ali ipak – ne sve. Cijela je vojska hrvatskih patriota sada uz Karamarka. Čak i oni koji su ga kritizirali, više nemaju dvojbe: to je čovjek na pravom mjestu, možda ne u pravo vrijeme, ali u svakom slučaju – njegovo vrijeme tek dolazi. Super-popularni mađarski premijer Viktor Orban bio je u opoziciji punih osam godina. Nakon toga je osvojio dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu i s političke karte zauvijek zbrisao i Ferenca Gyurcsanya i socijaliste. U SDP-u neki likovi shvaćaju da bi koalicija s Mostom dugoročno mogla biti pogubna za Partiju. Ali Milanovićev strah od gubitka vlasti ipak je presudio. Ok, njegov brat i cijela interesna grupacija oko Kreše, moći će sada – zahvaljujući Petrovu još koji mjesec, a možda i godinu udisati zrak sa slobode, ali dugoročno – Karamarko je ispravno procijenio: pregrupirati se, dobro spremiti i onda kada se krene – od SDP-a i “Petrovljevih svjedoka” neće ostati ništa.

Već i prije samog ulaska u “Koaliciju Vrapče”, Most je ozbiljno oštećen. Milanović ga je više puta “dizao u zrak”. Pravi partizan znao bi koliko tu ide eksploziva i koliki treba biti fitilj, ali Milanče je ipak salonski ljevičar pa “Petrovljeve svjedoke” nije dobro nafitiljio. Za sada… Privući će ih u Vladu, povući se u drugi plan i onda s vremenom, uzeti jednog po jednog – dok ne dođe do brojke koju će smatrati dostatnom za vlastitu saborsku većinu – i još jedan preokret. Pri tome uopće nije bitno hoće li k sebi privući nepismenog čovjeka ofarbane kose iz Primoštena ili tužitelja KOS-a kojeg su hrvatske majke gađale jajima 1991. ispred zapovjedništva tzv. 5. Vojne oblasti. I dok je Kičmanovića iz Bosanske Posavine priveo prvoga, moram priznati – nije mi jasno kako će u buduće surađivati s Varaždincem kojemu je prebrojavao krvna zrnca ili “Petrovljevim svjedokom” kojeg je nazvao fašistom… Milanović valjda zna: “fašist” će se zadovoljiti kakvim nadzornim odborom, no limit karticom ili tajnicom kakvoj se upucava jedan Boris, dok će Varaždincu naprosto objasniti da i u vlastitoj koaliciji ima jednog “Švabu”, koji se nekad zvao Emir Tahirović pa to i nije neki problem…

get_imgFormira li se uistinu “Koalicija Vrapče” – to će zaista biti jedno šaroliko društvo. Zamislite kad u Banskim dvorima započne seansa: treba donijeti proračun, a Petrov priča satima… I onda se redom, javljaju “pacijenti”: jedan u kaubojskom šeširu, drugi je tek kupio novo odijelo i košulju pa ga svrbi vrat jer dugo nije imao zategnutu kravatu, treća je neka ženska obučena poput madam na Veneciji Mestre… A sa strane sjedi SDP-ovac velike glave i još većih buljavih očiju, radi nevjerojatne tikove i zove Milanovića, koji negdje ispija skupu butelju i luđački umire od smijeha s kakvim sve tipovima ima posla… Nema veze – neka država propada – važno je jedino da Zoka može i dalje piti na javni račun, uživati u slobodi i usput – zadovoljavati interesne lobije. A mrvice će dobiti i Propovjednik. Ako je sljedba “Petrovljevih svjedoka” nekada uzela kakvu kintu od “crvenih tajkuna” ili nekog nazovi-poduzetnika, recimo iz Splita – sada će se usluge bez problema vratiti. Nema veze je li “tajkun” dužan porez, je li prevario banku ili možda radnicima nije isplatio plaće… Tvrtke su mu  u blokadi, ali Vlada će ipak pomoći – to je ipak glavna zadaća “Koalicije Vrapče” – ako je mogao Krešica, mogu i neki novi momci.

A obećanja o “reformama”, “poštenju” i ostale frazetine? Pa, to će narod brzo zaboraviti. Kada “psihić” iz Clia presjedne u crni audi, neće mu više biti važno ni tko je, ni odakle je… A ako se nastavi intenzivnije družiti sa svojim glavnim “pacijentom” – možda napokon počne raditi stvari koje je, prema vlastitim tvrdnjama, propuštao kao mlad. I sve će to na sav glas, hvaliti mediji financirani od “crvenih tajkuna” i uvozničkog lobija koji je ovakve tipove doveo na vlast, a sve samo da na vlast ne bi došao čovjek, koji je s tim tajkunima i istim tim lobijem odlučio obračunati.

Da, Tomislava Karamarka mjesecima su rasturali mediji financirani iz marketinških budžeta tvrtki koje čine tzv. uvoznički lobi. Još kao ministra, isti ti mediji hvalili su ga da je “dobar i profesionalan”. Onda je prvo – uhapsio Josipa Boljkovca. Od kada su na ruke starog partizanskog razbojnika došle lisice – Karamarko je prestao biti hvaljen. A kada se ozbiljnije aktivirao u HDZ-u i zaprijetio lustracijom – onda su već počeli ozbiljni napadi na njega. Kulminacija je ipak uslijedila nakon predizborne rečenice koju su mediji prešutjeli, ali su je dobro čuli oni kojima je bila upućena: “Obračunat ćemo s uvozničkim lobijem”… “Crveni tajkuni” odmah su shvatili da moraju odriješiti kesu i stvoriti neku “alternativu”. I tako je nastao Most – po uzoru na razne “treće” opcije koje se već godinama, na svakim izborima pojavljuju u Sloveniji, gdje udbaši mrze Janeza Janšu, isto kao što u Hrvatskoj mrze Tomislava Karamarka.

No, od jučer ipak više nije sve isto. Karamarko je bio baš onakav kakav u stvarnosti i jest, samo što ga ovoga puta mediji nisu uspjeli prikazati u lažnome svjetlu. Da je zaista arogantan i opasan, mračan i pokvaren – čovjek bi imao 70 posto. No, na žalost (ili na sreću) on takav nije! Karamarko je zapravo pristojan, uglađen i dobronamjeran, čovjek voli svoju zemlju, pokazuje empatiju, išao je na sprovod Darka Pajičića u Vukovar… Istog onog Darka kojeg su Milanovićevi žandari zatukli! Karamarko se jučer potvrdio kao lider. Mnogim je Hrvatima uljepšao Božić. Pokazao nam je da stvara HDZ kojemu više nisu važne fotelje i vlast, pokazao je da vodi organizaciju kojoj su važni principi i ideali, a na to smo odavno zaboravili. Povukao se korak unatrag, baš poput Orbana, da bi sutra napravio tri koraka naprijed. Ne za svoju osobnu koristi – nego za dobrobit svoga naroda.

Velimir Bujanec/direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari