Pratite nas

Kultura

Velimir Raspudić: Stihovima pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Objavljeno

na

Poštovani gospodine Raspudić, s obzirom da smo do sada objavili brojne vaše pjesme, mnogi nas pitaju tko je Velimir Velo Raspudić čije prekrasne stihove čitamo, možete li nam ukratko reći nekoliko riječi o sebi!?

Rođen sam u Dobrom Selu, općina Čitluk, 1976 godine. U jednoj tipičnoj hercegovačkoj obitelji kao najmlađi od četvero djece. Osnovnu školu završavam u Kruševu a srednju u Mostaru i Širokom Brijegu.

Od uvijek se u našoj obitelji držalo do katoličkog i hrvatskog odgoja, kao i velikom dijelu Zapadne Hercegovine! Tako da sam još od malena imao te temelje koji će kasnije biti oslonac u mom životu i odigrati veliku ulogu u većini mojih pjesama koje sam napisao!

Iako ste pokazali veliki talent za poeziju, to ipak nije vaša prva ljubav?

Nogomet je moja najveća ljubav kao što je bila i u većine mojih vršnjaka u to vrijeme. Počeci su vezani za NK Brotnjo gdje sam i napravio prve nogometne korake! Početkom rata trenirao sam sa prvom generacijom NK Zrinjski i već sa nepunih sedamnaest godina igram prvu sezonu lige HZHB za NK Brotnjo!

Zov Domovine je ipak bio jači?

Pošto je većina mojih prijatelja pristupila nekoj postrojbi HVO-a, 1994 godine napuštam nogomet i sa nepunih osamnaest godina priključujem se postrojbi Specijalne policije gdje ostajem do 1997 godine!

Tada se ponovo aktivno vraćam nogometu kao igrač Redarstvenika, kluba koji je i nastao od pripadnika Specijalne policije i sa kojim 1998 ulazim u prvu ligu HZHB! Nakon samo tri odigrane utakmice dobijem ponudu iz Belgije gdje sam i završio nogometnu karijeru! Nogometnu karijeru koju su obilježile brojne ozljede, šest operacija, tako da sam nogomet ostavio relativno rano u tridesetim godinama!

Silom prilika ste prekinuli nogometnu karijeru i onda otkrili skriveni talent?

Tako je 🙂 Ljubav prema stihovima i pjesmi javlja se prije par godina kada sam i napisao prvu pjesmu koja je posvećena i ispjevana u svatovima mojih kumova!
I od tada redovno pišem, napisao sam brojne pjesme, svih vrsta, a najviše domoljubne tematike jer mi one nekako najbolje leže.
Tako je i nastala pjesma o Šoljić Kati, Vukovaru, Posavini a i brojne o Hercegovini i hrvatskim braniteljima, koje sam sve na Kamenjaru objavio. Mislim da je to moj način na koji pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Imate li neke planove, izdati zbirku pjesama?

Svakako, već oko ovog Uskrsa u izdanju Hrvatske matice Čitluk trebala i izaći moja prva zbirka pjesama koja će se sastojati od oko 70 pjesama i priča.
Zbirka bi trebala nositi naslov “Vjera,ljubav i Domovina”! Kao što naslov govori, pjesme koje će se naći u zbirki najviše govore o te tri hrvatske vrijednosti. Vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti ma kako nas prisiljavali na to!

I evo ja kroz stihove pokušavam poslati takve poruke! Mnogi moji stihovi govore i o ratu nakon rata! Raseljavanju hrvatskoga naroda. Onima koji su iskoristili rat radi vlastitih interesa Itd.

Vjerujem da će ova moja prva zbirka naći put do srca svih onih istinskih domoljuba, onog običnog Hrvata koji je i stvorio državu svojom krvlju! Na žalost mnogi koji bi to trebali vidjeti i prepoznati to ne rade nego gledaju vlastiti interes! Zbirku posvećujem hrvatskim braniteljima i onima koji su dali najviše u Domovinskom ratu!

Kamenjar.com

Mali gradić kraj Kupreški vrata vječno bit će kolijevka Hrvata!

Heroji Domovinskog rata

Šuti sinko i Hrvatsku voli

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

Razgovor je objavljen u sklopu projekta “Kuća roda moga”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kultura

Etno skupina’ Čuvarice’ izdale novi spot za pjesmu ‘Zemljo moja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Pred nama je još jedan uradak Etno skupine ”Čuvarice”. Ovaj put riječ je o pjesmi ”Zemljo moja” s njihovog albuma ”Divojka”.

Tekst za ovu pjesmu i za brojne druge, napisao je Žarko Madžar, glazbu David Glibo, a aranžman Josip Vukoja. Spot je napravljen u produkciji Moment catchers-a: Maria i Matee Beljo, dok scenarij potpisuje Miroslav Ristanović.

Tema pjesme trenutačno je stanje i brojni odlasci ljudi iz cijele BiH i Hrvatske pa tako i Rame. Uloge majke i sina u filmu igraju Anđa i Toni Kolakušić. A lokacije koje su izabrali za snimanje rubni su dijelovi Rame: Pakline, Makljen, Ljubunci i Etno selo „Remić“.

Etno skupina “Čuvarice“ kroz ovu pjesmu i spot nam poručuju da je jedan rodni kraj bez obzira gdje bili.

ZEMLJO MOJA

Zemljo moja mati mila, vapi plače dušom svom
u crno se sva zavila gledajući pusti dom.
Otišla su dica njena u tuđini grade dom
i zato je ucviljena tamo nisu svoj na svom.

Ref. Majka sinu poručuje, ma kud pošo sinko znaj
samo ovo tu je tvoje i jedan je rodni kraj.

Rasula se njena dica na sve strane svita tog
a ona ko golubica usred gnijezda rasutog.
Tuđina je teret svima tu živjeti lako nije
samo jedna zemlja ima gdje te sunce uvijek grije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Ponosan sam ja na tebe i uvijek će tako biti

Objavljeno

na

Objavio

🇭🇷Koliko očeva ugradi svoj život
u temelje naše Domovine? 🇭🇷
Pa danas mnogima nedostaje njihov

ZAGRLJAJ

Sjećam se onog dana
kada ode dragi oče,
osta’ majka uplakana
i ja uz nju k’o siroče.

Kažu da si život dao
za slobodu domovine,
a ja tada nisam znao
da se za slobodu gine.

Pitao sam svako veče’:
Kada će se vratit tata?
Sve dok majka mi ne reče:
Ne vrate se svi iz rata!

Tvoj otac sada s neba
od svakog zla te štiti,
uz tebe je kada treba,
pa ponosan moraš biti!

Ponosan sam ja na tebe
i uvijek će tako biti,
al’ bi dao pola sebe
da te mogu zagrliti!

Spleli bi se prsti mali
čvrsto oko tvoga vrata,
jedino što sad mi fali,
tvoj zagrljaj,dragi tata!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari