Pratite nas

Kultura

Velimir Raspudić: Stihovima pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Objavljeno

na

Poštovani gospodine Raspudić, s obzirom da smo do sada objavili brojne vaše pjesme, mnogi nas pitaju tko je Velimir Velo Raspudić čije prekrasne stihove čitamo, možete li nam ukratko reći nekoliko riječi o sebi!?

Rođen sam u Dobrom Selu, općina Čitluk, 1976 godine. U jednoj tipičnoj hercegovačkoj obitelji kao najmlađi od četvero djece. Osnovnu školu završavam u Kruševu a srednju u Mostaru i Širokom Brijegu.

Od uvijek se u našoj obitelji držalo do katoličkog i hrvatskog odgoja, kao i velikom dijelu Zapadne Hercegovine! Tako da sam još od malena imao te temelje koji će kasnije biti oslonac u mom životu i odigrati veliku ulogu u većini mojih pjesama koje sam napisao!

Iako ste pokazali veliki talent za poeziju, to ipak nije vaša prva ljubav?

Nogomet je moja najveća ljubav kao što je bila i u većine mojih vršnjaka u to vrijeme. Počeci su vezani za NK Brotnjo gdje sam i napravio prve nogometne korake! Početkom rata trenirao sam sa prvom generacijom NK Zrinjski i već sa nepunih sedamnaest godina igram prvu sezonu lige HZHB za NK Brotnjo!

Zov Domovine je ipak bio jači?

Pošto je većina mojih prijatelja pristupila nekoj postrojbi HVO-a, 1994 godine napuštam nogomet i sa nepunih osamnaest godina priključujem se postrojbi Specijalne policije gdje ostajem do 1997 godine!

Tada se ponovo aktivno vraćam nogometu kao igrač Redarstvenika, kluba koji je i nastao od pripadnika Specijalne policije i sa kojim 1998 ulazim u prvu ligu HZHB! Nakon samo tri odigrane utakmice dobijem ponudu iz Belgije gdje sam i završio nogometnu karijeru! Nogometnu karijeru koju su obilježile brojne ozljede, šest operacija, tako da sam nogomet ostavio relativno rano u tridesetim godinama!

Silom prilika ste prekinuli nogometnu karijeru i onda otkrili skriveni talent?

Tako je 🙂 Ljubav prema stihovima i pjesmi javlja se prije par godina kada sam i napisao prvu pjesmu koja je posvećena i ispjevana u svatovima mojih kumova!
I od tada redovno pišem, napisao sam brojne pjesme, svih vrsta, a najviše domoljubne tematike jer mi one nekako najbolje leže.
Tako je i nastala pjesma o Šoljić Kati, Vukovaru, Posavini a i brojne o Hercegovini i hrvatskim braniteljima, koje sam sve na Kamenjaru objavio. Mislim da je to moj način na koji pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Imate li neke planove, izdati zbirku pjesama?

Svakako, već oko ovog Uskrsa u izdanju Hrvatske matice Čitluk trebala i izaći moja prva zbirka pjesama koja će se sastojati od oko 70 pjesama i priča.
Zbirka bi trebala nositi naslov “Vjera,ljubav i Domovina”! Kao što naslov govori, pjesme koje će se naći u zbirki najviše govore o te tri hrvatske vrijednosti. Vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti ma kako nas prisiljavali na to!

I evo ja kroz stihove pokušavam poslati takve poruke! Mnogi moji stihovi govore i o ratu nakon rata! Raseljavanju hrvatskoga naroda. Onima koji su iskoristili rat radi vlastitih interesa Itd.

Vjerujem da će ova moja prva zbirka naći put do srca svih onih istinskih domoljuba, onog običnog Hrvata koji je i stvorio državu svojom krvlju! Na žalost mnogi koji bi to trebali vidjeti i prepoznati to ne rade nego gledaju vlastiti interes! Zbirku posvećujem hrvatskim braniteljima i onima koji su dali najviše u Domovinskom ratu!

Kamenjar.com

Mali gradić kraj Kupreški vrata vječno bit će kolijevka Hrvata!

Heroji Domovinskog rata

Šuti sinko i Hrvatsku voli

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

Razgovor je objavljen u sklopu projekta “Kuća roda moga”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Otvoren natječaj za 20. Mediteran Film Festival

Objavljeno

na

Objavio

Otvoren je natječaj za prijavu dokumentarnih filmova za 20. Mediteran Film Festival, koji će od 21. do 24. kolovoza 2019., biti održan u Širokom Brijegu. Na natječaju mogu sudjelovati autori dokumentarnih filmova iz 22 mediteranske zemlje koji svoje prijave pošalju do 20. svibnja 2019. godine.

Mediteran Film Festival dijeli filmove u natjecateljskom programu u dvije kategorije – selekciju kratkog dokumentarnog filma, u trajanju do 30 minuta, te selekciju dugog dokumentarnog filma, u trajanju više od 30 minuta.  Selektor festivala pregledat će sve filmove koji budu poslani najkasnije do 20. svibnja 2019. i čija prijava bude ispunjavala sve zadane uvjete.

O najboljima će za vrijeme 20. MFF-a odlučivati šesteročlani međunarodni žiri, koji će ocjenjivati filmove iz obje selekcije te tako dodijeliti MFF projektor u dugometražnoj, odnosno kratkometražnoj selekciji. Treću nagradu, tradicionalno, svojim glasovima za omiljeni film dodijelit će publika Festivala.

Detalji s uvjetima prijave, kao i sama prijavnica, nalaze se na službenoj web stranici Festivala (www.mff.ba).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Marinko Sosa – ‘Neretva 93 i obrana Vrdi’

Objavljeno

na

Objavio

bljesak.info

Knjiga “Neretva – 93 i obrana Vrdi“, autora Marinka Sose – Zvijezde, predstavljena je u ponedjeljak u Hrvatskom kulturnom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Operacija “Neretva 93” je najkompleksnija ratna operacija u čitavom ratu u Bosni i Hercegovini, imala je za jedan od glavnih ciljeva zauzimanje sela Vrdi, koje je bilo ključno hrvatskoj obrani Mostara.

Predstavljanje knjige rađeno je u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, a predstavili su je fra Ante Marić, Željko Raguž, Hrvoje Mandić te sam autor Sosa. Fra Ante Marić, prilikom predstavljanja knjige, istaknuo je jačinu i spremnost vojske Hrvatskog vijeća obrane koje su djelovale na obrani šireg područja Mostara.

Ova bitka o kojoj se govori u knjizi je važna i teško ju je uspoređivati s drugim bitkama u okviru ove operacije. Činjenica da je ovaj pravac izabran u središnjem dijelu operacije “Neretva 93” kao pravac iznenađenja, činjenica je da je HVO prepoznao akciju i uspješno se suprotstavio akciji zauzimanja ovoga pravca koji bi sigurno doveo do preokreta u okviru ove operacije, kazao je Željko Raguž.

Ova knjiga posvećena je svim poginulima u povodu 25. obljetnice i sjećanje na sve nevino pobijene u Grabovici i Uzdolu i sjećanje na generala Praljka, kazao je autor knjige Marinko Sosa, piše bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari