Pratite nas

Kultura

Velimir Raspudić: Stihovima pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Objavljeno

na

Poštovani gospodine Raspudić, s obzirom da smo do sada objavili brojne vaše pjesme, mnogi nas pitaju tko je Velimir Velo Raspudić čije prekrasne stihove čitamo, možete li nam ukratko reći nekoliko riječi o sebi!?

Rođen sam u Dobrom Selu, općina Čitluk, 1976 godine. U jednoj tipičnoj hercegovačkoj obitelji kao najmlađi od četvero djece. Osnovnu školu završavam u Kruševu a srednju u Mostaru i Širokom Brijegu.

Od uvijek se u našoj obitelji držalo do katoličkog i hrvatskog odgoja, kao i velikom dijelu Zapadne Hercegovine! Tako da sam još od malena imao te temelje koji će kasnije biti oslonac u mom životu i odigrati veliku ulogu u većini mojih pjesama koje sam napisao!

Iako ste pokazali veliki talent za poeziju, to ipak nije vaša prva ljubav?

Nogomet je moja najveća ljubav kao što je bila i u većine mojih vršnjaka u to vrijeme. Počeci su vezani za NK Brotnjo gdje sam i napravio prve nogometne korake! Početkom rata trenirao sam sa prvom generacijom NK Zrinjski i već sa nepunih sedamnaest godina igram prvu sezonu lige HZHB za NK Brotnjo!

Zov Domovine je ipak bio jači?

Pošto je većina mojih prijatelja pristupila nekoj postrojbi HVO-a, 1994 godine napuštam nogomet i sa nepunih osamnaest godina priključujem se postrojbi Specijalne policije gdje ostajem do 1997 godine!

Tada se ponovo aktivno vraćam nogometu kao igrač Redarstvenika, kluba koji je i nastao od pripadnika Specijalne policije i sa kojim 1998 ulazim u prvu ligu HZHB! Nakon samo tri odigrane utakmice dobijem ponudu iz Belgije gdje sam i završio nogometnu karijeru! Nogometnu karijeru koju su obilježile brojne ozljede, šest operacija, tako da sam nogomet ostavio relativno rano u tridesetim godinama!

Silom prilika ste prekinuli nogometnu karijeru i onda otkrili skriveni talent?

Tako je 🙂 Ljubav prema stihovima i pjesmi javlja se prije par godina kada sam i napisao prvu pjesmu koja je posvećena i ispjevana u svatovima mojih kumova!
I od tada redovno pišem, napisao sam brojne pjesme, svih vrsta, a najviše domoljubne tematike jer mi one nekako najbolje leže.
Tako je i nastala pjesma o Šoljić Kati, Vukovaru, Posavini a i brojne o Hercegovini i hrvatskim braniteljima, koje sam sve na Kamenjaru objavio. Mislim da je to moj način na koji pokušavam sačuvati od zaborava one koji dadoše najviše!

Imate li neke planove, izdati zbirku pjesama?

Svakako, već oko ovog Uskrsa u izdanju Hrvatske matice Čitluk trebala i izaći moja prva zbirka pjesama koja će se sastojati od oko 70 pjesama i priča.
Zbirka bi trebala nositi naslov “Vjera,ljubav i Domovina”! Kao što naslov govori, pjesme koje će se naći u zbirki najviše govore o te tri hrvatske vrijednosti. Vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti ma kako nas prisiljavali na to!

I evo ja kroz stihove pokušavam poslati takve poruke! Mnogi moji stihovi govore i o ratu nakon rata! Raseljavanju hrvatskoga naroda. Onima koji su iskoristili rat radi vlastitih interesa Itd.

Vjerujem da će ova moja prva zbirka naći put do srca svih onih istinskih domoljuba, onog običnog Hrvata koji je i stvorio državu svojom krvlju! Na žalost mnogi koji bi to trebali vidjeti i prepoznati to ne rade nego gledaju vlastiti interes! Zbirku posvećujem hrvatskim braniteljima i onima koji su dali najviše u Domovinskom ratu!

Kamenjar.com

Mali gradić kraj Kupreški vrata vječno bit će kolijevka Hrvata!

Heroji Domovinskog rata

Šuti sinko i Hrvatsku voli

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

Razgovor je objavljen u sklopu projekta “Kuća roda moga”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

BUDI VJEČNO KRALJICA HRVATA

Objavljeno

na

Objavio

Sklapam ruke svakoga jutra…
i gledam te u sjaju plavog safira,
zahvalan za danas, molim za sutra,
štiti svoj narod kraljice mira.

Pružam ti ruke svakoga trena,
Marijo majko, Velika Gospe !
blagoslovljena ti si od svih žena,
sjaj tvojih zvijezda neka nas pospe !

Smiluj se svome grešnom puku,
hvala ti, hvala, na svakom danu,
kroz bespuća vodi, daj nam ruku,
k’o kap vode, čuvaj na dlanu !

Hrvatsku našu, čuvaj nam mati…
i zacijeli joj Gospe sve rane ljute !
na putu mira uvijek nas prati…
i ne daj da slogu, zli nam mute.

Obitelj nam štiti i kršćanski dom,
sve sinove i kćeri Hrvatske pazi,
da vazda budu svoji na svom…
i usmjeri nas Marijo, k’ rajskoj stazi.

Ružo bijela sva u rosi jutra,
pokucaj na svakog doma vrata,
budi s’ nama danas, budi sutra…
i budi vječno kraljica Hrvata !

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

 

Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Spomenik poginulim Širićima i Knezovićima

Objavljeno

na

Objavio

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić

U ponedjeljak 13.kolovoza bilo je svečano u Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja. Tradicionalno, dvanaesto po redu, okupljanje Širića i Knezovića je započelo Sveto misom koju je predvodio fra Mario Knezović.

Na Svetoj misi je pjevala Frama iz Posušja. Nakon Svete mise bilo je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu. Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Iz maloga zaselka gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, te brojni u Prvome svjetskome ratu.

Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca. Blagoslov spomenika imao je fra Valentin Vukoja, župnik na Posuškome Gracu.

Svi Širići i Knezovići

Svi Širići i Knezovići

Spomenik su otkrili Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga oca Petra Knezovića, a svečanome činu uz mnoštvo mještana i gostiju nazočili su Branko Bago, načelnik općine Posušje i Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH. Program je vodio Zvonimir Širić, predsjednik udruge „Didovina“.

Nakon svečanosti blagoslova spomenika bilo je druženje uz tradicijske sportove, pjesmu i večeru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari