Connect with us

Pregled

Veljko Miljević: Za ratno profiterstvo – kompromisna presuda Sanaderu

Objavljeno

-

Nakon presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima “HYPO” uslijedile su reakcije. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko izjavila je da je u slučaju “Hypo” zadovoljna osuđujućom presudom, ali ne i visinom kazne.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da mu se čini da je presuda Ivi Sanaderu u slučaju “HYPO” školski primjer kompromisne presude. Ako je osuđen na nešto tako ozbiljno, upućivalo bi da će biti neka stroža sankcija. Kazna od dvije i pol godine čini mi se jako čudna, dodao je.

Osvćući se na to da je Sanaderu u ovoj aferi određeno i da mora vratiti 3,6 milijuna kuna Miljević kaže da se radi o akcesornoj stvari uz kaznu. Ako nekoga proglasite krivim za djelo a u tom djelu je ostvarena imovinska korist onda je logična posljedica da u okviru kaznenih sankcija izričete i to. Ustav kaže da nitko ne može zadržati protupravnu imovinsku korist, a onda Kazneni zakon kaže “to mu moraš oduzeti”.

Na pitanje je li ovo prvo suđenje koje ima neki pravosudni epilog za ratno profiterstvo, odvjetnik Pero Kovačević rekao je da on ne zna ni za koga kome se još za to sudilo. Očito je bilo puno datih obećanja 2010. godine kada je Ustav mijenjan. Radi se o tome da je Ivo Josipović intelektualno džepario mene jer sam ja u to doba bio pokrenuo oduziman je nezakonito stečene imovine u priči zvanoj pretvorba i privatizacija, izjavio je između ostalog.

Govoreći o sudskim procesima protiv Sanadera, Kovačević je rekao kako smatra da je USKOK dosta dobro pripremio predmete i izveo dosta dobre dokaze. Mislim da se Ivan Mravak čak i nagodio s USKOK-om, tako da to ima posebnu težinu u ovom dijelu. Po meni je to jednostavniji predmet, dodao je Kovačević osvrćući se na drugi slučaj u kojemu je Sanader optužen – “HEP-Dioki”.

Kovačević smatra da su se sva suđenja mogla mnogo brže riješiti nego što jesu. U uređenim državama ta se suđenja završe za 3-4 mjeseca, ako se pripremi kako treba. Kolega je lijepo rekao da smo uzeli jedan dio anglosaksonskog prava, ali ga ne primjenjujemo na način kako se primjenjuje. U anglosaksonskom, prije ročišta, obrana ima pravo ispitati svjedoka tužitelja i obrnuto. Na samom ročištu, taj iskaz kojega je uzelo tužiteljstvo ili obrana, postaje kao dokaz. Druga strana ima pravo to opstruirati, kazao je.

Na pitanje smatra li zanima li građane uopće je li Sanader kriv i znaju li za što je optužen, Miljević je kazao da to građane sve manje zanima. Ja nikada ne bih krenuo sa slučajem “HYPO”, kao s onim s kojim bih prvim krenuo. Ključni je predmet onaj oko kojega se i stvorila fama da se HDZ financira na ovaj ili onaj način – Fimi media. Do tada je građane strašno zanimalo kako će se to odvijati. Već 2013. godine zanimalo ih je manje. A sada više ne znam da li ikoga od 2015. godine zanimaju ti slučajevi. To su procesi koji su izgubili društveno-političku važnost, istaknuo je Miljević.

Smatra da je stajalište tužbe sasvim logično. Oni su imali jedan užasan greben, a to je pitanje zastarijevanja određenih činidbi koje su počinjene za vrijeme pretvorbe, privatizacije i ratnog stanja. Tvrdim da to još nije gotovo.

Da bi ova presuda imala utjecaj na povjerenje građana u pravosudni sustav trebala je biti donijeta 2013., 2014. ili 2015. godine, naglasio je Miljević. Ključnu ulogu u svim procesima odigrat će Ustavni sud koji će morati dati svoj razboriti stav o svemu ovome, dodaje.

 

Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari