Connect with us

Veljku Bulajiću Nagrada za životno djelo na MEDFILM Festivalu u Rimu

Objavljeno

-

Veljku Bulajiću Nagrada za životno djelo na MEDFILM Festivalu u Rimu

Na festivalu mediteranskog filma – MEDFILM Festival, koji danas počinje u Rimu, Hrvatska je počasni gost, čime se odaje počast njenom ulasku u Europsku uniju, dok će Nagrada za životno djelo biti dodijeljena hrvatskom redatelju Veljku Bulajiću.

Tri hrvatska filma uvrštena su u tri natjecateljska programa festivala, dok će devet hrvatskih filmova biti prikazano u posebnom programu Novi hrvatski film, izvijestili su danas iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Dugometražni igrani film ‘Halimin put’ Arsena A. Ostojića uvršten je u Međunarodni natjecateljski program, u kojem se najboljem filmu dodjeljuje nagrada Amor i Psiha. Arsen A. Ostojić osobno će predstaviti svoj film rimskoj publici.

Dokumentarac ‘Blokada’ Igora Bezinovića uvršten je u Međunarodni dokumentarni program i konkurira za nagradu Open Eyes, dok se animirani film ‘Zašto slonovi?’ Marka Meštrovića natječe za Nagradu Methexis i Cervantes Roma Prize, koja se dodjeljuju u Međunarodnom kratkometražnom programu.

U suradnji i uz potporu HAVC-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, MEDFILM festival ove godine donosi poseban program Novi hrvatski film, u kojem će se prikazati devet hrvatskih naslova.

Program Novi hrvatski film uključuje dugometražni igrani film ‘Sonja i bik’ Vlatke Vorkapić, dugometražni dokumentarno-igrani film ‘Pismo ćaći’ Damira Čučića, dokumentarni film ‘Čedo’ Nikole Strašeka, eksperimentalni film ‘Od do’ Mirande Herceg, kratkometražne filmove ‘Najmanji’ Tomislava Šobana, ‘Terarij’ Hane Jušić, ‘Teleport Zovko’ Predraga Ličine, ‘Od danas do sutra’ Sare Hribar i ‘Sin’ Ivana
Sikavice.

Nagrada za životno djelo 19. MEDFILM Festivala dodijelit će se hrvatskom redatelju Veljku Bulajiću, a tim će se povodom u programu Tribute to… prikazati njegovi filmovi ‘Bitka na Neretvi’ i ‘Libertas’ koje će redatelj osobno predstaviti publici.

Hrvatski producent Ivan Kelava (Košnice) sudjelovat će u žiriju MEDFILM-a za međunarodni kratkometražni program, koji je sastavljen od studenata i zatvorenika iz institucija diljem Italije uključenih u projekt METHEXIS posvećen promicanju inkluzije i interkulturalnogdijaloga. O dobitniku Nagrade Methexis studenti i zatvorenici odlučit će na završnoj plenarnoj sesiji u jednom od talijanskih zatvora, navode iz HAVC-a.
dnevno.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari