Connect with us

Iz Svijeta

Venezuela: Guaido pozvao na rušenje Madura!?

Objavljeno

-

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s “posljednjom fazom” svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu “uzurpaciju”, javlja Hina.

Guaido se, u videu koji je objavio na svom Twitter profilu, nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.

“Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele”, poručio je Guaido.

Guaido, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim.

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi.

Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima, po najavama Guaidoa, “najveći mimohod u povijesti Venezuele”.

Maduro naziva Guaida marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegovog glavnog pomoćnika, ukinula Guaidov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaido otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošlog je tjedna Guaido rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegovog tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju Sebin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari