Connect with us

BiH

Verbalni spor Izetbegovića i Vučića u Mostaru (VIDEO)

Objavljeno

-

U Mostaru se održao trilateralni sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Bakir Izetbegović nije ni pročitao prijedlog Srbije kada je u pitanju rješenja graničnih sporova, tvrdi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH ”očitao lekciju” tijekom obraćanje medijima nakon trilateralnog susreta u Mostaru.

Govoreći o pregovorima o razgraničenju s BiH, Vučić je rekao kako je održan susret u Sarajevu prije pet mjeseci. ”Razgovarali smo apsolutno neformalno. Na osnovu toga smo spremili jedan prijedlog, predstavili bh. strani.

Mislim da pojedini predstavnici u BiH ili dvojica od trojice su bili skloni da prijedlog prihvate. Nastavit ćemo raditi na prijedlogu. Spremni smo dalje razgovarati i mislim da to nisu tako krupni problemi, to je 373 kilometra granice i mislim da to možemo riješiti mnogo brže. Da li ćemo, to sam i mislio za neke druge probleme koje ćemo brže riješiti, a nismo”, kazao je Vučić.

Uključujući se u odgovor, Izetbegović je rekao kako je izgledalo teško riješiti problem granice između BiH i Crne Gore, ali se sve riješilo. “I ovo pitanje je u interesu BiH i Srbije. Da li ćemo riješiti u narednih sedam mjeseci – teško.

Sve se diže na kvadrat u predizbornim periodu. BiH već 30,40 godina ne dobiva ništa od potopljenog zemljišta i druge stvari. Ali te stvari ne presijecaju predsjednici. Ako ne možemo riješiti sami preostaje arbitraža. BiH ne bježi ni od toga, ali mislim da možemo riješiti pitanje granice između BiH i Srbije”, naveo je Izetbegović.

Na to je Vučić odgovorio da ono što govori Izetbegović rekao nije točno. ”Srbija ne traži, ni u prijedlogu koji sam dostavio, bh. strani. Nigdje ne piše ovo što je govorio Izetbegović. To je bio slučaj ranije, da se izvrši demarkacija granice na 14 i 37 hektara.

Mi smo rekli da prihvatimo da ide granice sredinom toka rijeke Drine u tom dijelu, jedino tražimo i dostavljamo papira, Srbija je vršila eksproprijaciju sa druge strane rijeke Drine. Niti jedan dokument nismo dobili od druge strane o ulaganju. Tražili smo pravo prolaza i korištenja.

To je sve što smo tražili. Ticalo se dijela pruge Beograd-Bar, za koje smo također ponudili kvalitetnije zemljište, kilometar za kilometar. Nije ovdje riječ da neko hoće dio teritorija BiH, već je riječ o ekonomski značajnom dijelu”, kazao je Vučić.

Održan trilateralni sastanak u Mostaru

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas