Pratite nas

Vijesti

Vesna Pusić o svemu, pa i o Josipu Perkoviću

Objavljeno

na

Prva potredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić čestitala je u nedjelju hrvatskim građanima na pristupanju Hrvatske EU i zahvalila svima onima koji su došli u Zagreb na svečanu proslavu ulaska u članstvo. “Ljudi, uspjeli smo! Završili smo ovaj dio posla, čestitam svima”, poručila je Pusić sugrađanima i sugrađankama na tiskovnoj konferenciji nekolko sati prije početka svečane proslave pristupanja.

Pusić je kazala da je za Hrvatsku proces pristupanja bio jednako važan kao što će biti i samo članstvo. “Od sutra se ne prilagođavamo samo pravilima i direktivama EU, od sutra imamo odgovornost i suodlučivati o tim pravilima, imati jasnu sliku što je hrvatski interes, ali apsolutno imati jasnu sliku i potpunu odgovornost i za to što je europski interes.”

Po njezinim riječima, Hrvatska će biti zainteresirana i aktivna članica EU-a i sukreatorica Europe.

Govoreći o zemljama u susjedstvu, Pusić je rekla da su “naši susjedi naši partneri. Regija može, treba i ide naprijed prema uređenim državama i punopravnom članstvu. Hrvatska vidi svoju odgovornost u partnerskim odnosima sa zemljama u regiji i potrebi da zejdnički preuzemo odgovornost za stabilnost jugoistočne Europe.”

Budući da je na tiskovnoj konferenciji u press centru u hotelu Dubrovnik bilo mnogo novinara iz susjednih zemalja, od ukupno nešto više od 700 akreditiranih novinara, najviše je bilo pitanja koja se tiču jugoistočne Europe.

Na pitanje novinara što bi savjetovala Srbiji na putu prema EU, Pusić je rekla da nema pravednih i nepravednih kriterija ni prepreka. “Mi smo se na početku tog puta žalili… dok na kraju nismo došli do zaključka da je jedan od profita tog procesa da se trebaš naučiti rješavati ne one probleme koje si predvidio, nego one koji se pojave”, naglasila je.

Upitana hoće li članstvo Hrvatske u EU ubrzati povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ministrica je rekla da je Hrvatskoj bitno da dobije točne i konkretne podatke o nestalim osobama, a Srbiji da se riješi pitanje mirovina onih koji su izbjegli u Srbiju. Na tim pitanjima se intenzivno radi i “trebali bi imati jasnu sliku do kraja idućeg mjeseca”, dodala je Pusić.

Što se tiče odnosa prema BiH od 1. srpnja, odnosno ulaska RH u EU, rekla je da se on neće promijeniti te da postoji potreba da ti odnosi dalje jačaju.

“Hrvatska je spremna i zainteresirana i Srbiji i drugim zemaljama u regiji biti partner ne iz velikodušnosti, koja je u politici uvijek sumnjiva, nego iz direktnog interesa za stabilnost u regiji”, istaknula je Pusić.

Hrvatska i Slovenija surađuju danas i surađivat će i sutra, rekla je Pusić dodajući da će možda neke stvari s ulaskom RH u EU biti lakše.

Vezano za slijedeće europske ciljeve Hrvatske – ulaska u schengenski prostor i eurozonu – Pusić je ponovila da je cilj ove vlade da zemlja bude spremna za schengenski režim u roku od dvije godine. Ulazak u eurozonu ne očekuje prije isteka barem pet godina.

“Pouka ranijih iskustava je da ulazak u eurozonu… nije trofej, nego situacija za koju nacionalna ekonomija treba zaista ispuniti sve uvjete i treba biti u potpunosti spremna. Hrvatska se neće niti gurati niti pokušati prošvercati u eurozonu prije nego što smo u potpunosti spremni”, poručila je Pusić.

Na pitanje novinarke iz Njemačke trebaju li se Nijemci bojati da će Hrvatskoj trebati puno europskog novca, s obzirom na loše stanje hrvatskog gospodarstva, Pusić je ponovila da se Hrvatske ne trebaju bojati porezni obveznici niti jedne zemlje članice EU-a.

Upitana o izmjenama zakona o europskom uhidbenom nalogu, takozvanog “Lex Perković”, Pusić je rekla da će se o tom zakonu još razgovarati i da će se on usklađivati s europskim standardima te da mu je dana puno veća važnost od one koju zaslužuje.
Autor: HINA

 

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari