Connect with us

Događaji

Vesna Pusić: Teroristi su prvo tražili novac od tvrtke, a potom puštanje zatvorenica

Objavljeno

on

Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za francusku tvrtku. Za njega je od te tvrtke tražen novac. Potom nije bilo kontakta otmičara do 5. kolovoza kada je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za takozvanu Islamsku državu. Kada više nije tražen novac traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. I to je bio prvi loš znak, rekla je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

[ad id=”68099″]
Nije bilo specificirano tko se traži konkretno. Zaključeno je da nema specifičnog zahtjeva i da se radi o dvije organizacije – jedna razbojnička koja ga je otela i druga koja se predstavila kao takozvana Iislamska država pokrajina Sinaj. U roku sat-dva od objave organizacije ‘pokrajina Sinaj’ bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima i u roku od 24 sata bili smo u Kairu sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka. Posebno suosjećamo s obitelji koja je u nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka. U tome daj primjer svima nama, rekla je Pusić.

Veliku pomoć kroz cijelo ovo vrijeme dale su nam egipatske vlasti koje su bila od početka vrlo aktivne i zahvaljujem im. I  sada rade na slučaju. Rade i naše službe. Veliku pomoć dala je Francuska.  Predsjednik Francois Hollande je govorio o važnosti pronalaženja Salopeka i na otvaranju novog Sueskog kanala. Surađujemo s mnogim zemljama EU-a i svijeta i neću ih poimence spominjati jer još radimo na slučaju s njima, dodala je.
I Islamska zajednica u Hrvatskoj se uključila na spašavanjae Tomislava Salopeka i obratili su se egipatskom muftiji za pomoć. Teroristička organizacija Islamska država nema religiju nego se koristi terorom kako bi postigla svoje ciljeve. Prvi puta u Egiptu je otet stranac. To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija u borbi protiv IS-a važnija i potrebnija nego ikada, smatra Pusić.

Koalicija je uključivala 63 države, a danas ih ima i više. Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi. Svi su na potencijalnoj meti terorista. Hrvatska ne može biti na čelu jer je mala. Svi smo dio koalicije. Tom se treba i hoćemo suprostaviti. Što se više skrivate to ste ugroženiji, objasnila je.

Ovo je trenutak da se okupi cijela Hrvatska u odlučnom suprotstavljanju zlu i terorizmu te da se okupi u podršci obitelji Salopek, hrabroj supruzi i hrabroj sestri. U ovom trenutku nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu da je osoba na fotografiji objavljenoj jučer zaista Tomislav Salopek. Što se tiče intenziteta rada naših, egipatskih službi i službi partnera on je i dalje na maksimumu i tako će biti nadalje.

Još nema službene potvrde da su teroristi tzv. Islamske države ubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka. Autentičnost fotografija i tonskog zapisa koje su objavili teroristi nije potvrđena. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da i dalje ne može potvrditi informaciju da je Salopek ubijen.

Teroristi su poručili su da je ubojstvo odmazda jer Hrvatska sudjeluje u ratu protiv Islamske države, podupire egipatski režim i surađuje s Kurdima.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari