Connect with us

Pregled

Vesna Škare Ožbolt: Kad je riječ o zakonu, ZDS nije kazneno djelo

Objavljeno

-

Foto: Hina

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je u Novom danu N1 televizije slučaj iz Splita gdje je na proslavi 31. obljetnice utemeljenja IX bojne HOS-a brigadir Matko Raos, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, rekao kako bez 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske.

“Da je to sve zabranjeno Ustavom i zakonom… Jasno je propisano, Ustav ne treba posebno obrazlagati, ali kad je riječ o zakonu, to nije kazneno djelo. Različite su presude koje su donošene, od strane Visokog prekršajnog suda su stizale i drugačije poruke, povjerenstvo koje je osnovala Vlada… To je sve pokazivanje jedne dobre namjere bez konkretnog rezultata. To će trajati jer nema političke bolje da se to razriješi”, govori bivša ministrica o pozdravu ‘za dom spremni’.

“Sve ove situacije u kojima se razne oblike dizanja ruke, pjevanja, izvikivanja, rješavalo na Prekršajnom sudu… Odluke Suda su bile različite, u najvećem broju slučajeva bile su oslobađajuće. I Visoki prekršajni sud je u slučaju pjesme rekao da to nije prekršaj”, pojašnjava.
Škare Ožbolt ne smatra da Vrhovni sud može ujednačiti praksu, kako se povremeno čuje da treba.

“A što će Vrhovni sud ujednačiti? … Tu je na neki način najlakše reći da treba ujednačiti praksu. Puno je toga na percepcijskoj razini stvoreno da se taj pozdrav na svaki način osuđuje, ali on cijelo vrijeme prolazi. Uvijek se vraćamo na ovu temu, uvijek ona postale nedorečena…”, govori.

Na pitanje hoće li Hrvatska ikada donijeti zakon o upotrebi pozdrava i veličanja ustaškog režima, bivša ministrica kaže kako treba urediti zakonski okvir tako da sankcionira bilo kakve nacističke ispade, ne samo one vezane za ustaštvo.

“Čini mi se, što više vrijeme bude prolazilo, da će to imati sve manje smisla. Ali, neki novi oblici nacističkih obilježja… Ako bi se pojavila vlada koja će imati političke hrabrosti i volje da donese takav zakon”, zaključuje.

Split: Položeni vijenci i upaljene svijeće poginulim HOS- ovcima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari