Connect with us

Komentar

Vesna Škare Ožbolt – Zašto imam pravo tražiti da prestanu s cipelarenjem

Objavljeno

-

isječak/Facebook

Tražila sam od predsjednika RH i predsjednika Vlade da prestanu s neproduktivnim svađama i uvredama, jer smatram da njihov stil i način komunikacije samo šteti ovoj zemlji.

Izrazi kao što su: bijednik, talog društvenih mreža, špijunčina, štetočina, iskompleksirani ljubomorni lažljivac, šmrkavac, plameni jazavac, šmokljan, nasilnik, bully, orao, nilski konj i razni drugi kojima se već dugo časte, ne pripadaju nikakvoj komunikaciji, a kamoli državničkoj. To je huškanje i otvoreno vrijeđanje koje samo izaziva podjele u zemlji. Nekadašnje ste sukobe oko partizana i ustaša zamijenili novima, a iz toga ne može proizaći ništa dobro.

Moj javni poziv na prestanak takve komunikacije izazvao je razne komentare, od onih koji traže da se opredijelim za jednoga od njih pa do zamjeranja da predsjedniku Tuđmanu, u doba kada sam mu bila savjetnica, nisam ništa rekla za njegov stil komunikacije s javnošću. S predsjednikom Tuđmanom nisam imala potrebe komunicirati putem društvenih mreža, svakodnevno smo se viđali i razgovarali. Ne mislim iznositi jesam li mu i što govorila, jer smatram da je to u području diskrecije i da treba ostati nedostupno javnosti. To je profesionalni odnos.
Moji stavovi i odnos prema ovoj zemlji i javnim funkcijama nikada nisu bili upitni.

Svima je jasno da sam kao vjernica, snažno izraženog domoljublja uvijek pripadala umjerenom desnom političkom centru, kojem pripadam i danas.
Mene određuje Hrvatska, želim da zajedno izgradimo modernu i tolerantnu državu svih njenih građana.

Zbog toga sam i vodila proces mirne reintegracije Istočne Slavonije, kako bih adekvatno zastupala i štitila nacionalne državotvorne interese, a istodobno uspijevala razumjeti i drugu stranu. Neupitan je uspjeh takvog pristupa, budući da je mirna reintegracija jedina uspješna mirotvorna misija UN-a u povijesti te organizacije.
Uspjeh takvog pristupa vidi se i u tome da je reintegracija hrvatskog Podunavlja izvedena bez sukoba, bez žrtava i u planiranom roku.

To je jedan od razloga zašto sam i članica Mreže žena miritelja na Mediteranu i zašto sudjelujem na raznim međunarodnim skupovima vezanim za mirovne procese i krize u svijetu. Smatram da su podjele pogubne za svaku zajednicu.

Naši ideali i zajednički ciljevi moraju biti usmjereni poštivanju demokracije, zakona i Ustava. Kada kažem demokracija, mislim i na nesmetano pravo i pristup svim institucijama, zaštitu i poštivanje svih osobnih prava.

S tom sam idejom vodila Ministarstvo pravosuđa i pokušala ga reformirati, tako što sam pojednostavila pristup gruntovnici digitalizacijom zemljišnih knjiga. Danas je dovoljan jedan klik na računalu da bi zemljišnoknjižni podaci bili dostupni svakome. I to je ono što čini demokraciju, nitko više ne ovisi o redovima i „vezama“ na šalterima.
Kakav je moj stav prema korupciji i utjecaju na dužnosnike vidi se i iz toga kako je završio moj ministarski mandat dok je premijer bio Ivo Sanader. Nisam popustila i odustala od svojih načela ni po cijenu gubitka moćne ministarske pozicije, jer smatram da postoje načela o kojima se ne pregovara niti sklapaju dogovori.
To je jedan od razloga zašto čvrsto vjerujem da trebam voditi Zagreb kao gradonačelnica.

Zagreb ću voditi kao gradonačelnica svih građana Zagreba- onih koji žive u gornjogradskim palačama, luksuznim penthouseima, ali jednako tako i onih koji još uvijek nemaju toalet u svojim stanovima, koji po vodu moraju odlaziti na obližnju pumpu, a struju u domu im čini jedna ilegalna žica. Potonjima ću pomoći da dobiju legalnu struju i žive kako i dolikuje građanima glavnog grada. Tako ćemo izgraditi ugodno mjesto za svačije potrebe i život, naš grad za sve nas.

Zato ponavljam, ne treba nam ovakva razina sukoba i cipelarenje koje za svojim govornicama izvode predsjednik Milanović i premijer Plenković. Prestanite s time, vaš sukob samo blokira ono za što tvrdite da se zalažete, izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda i pomoć pravosuđu.

Kao odvjetnica, u čijem uredu radi još troje odvjetnika, svi smo svakodnevno na hodnicima i u sudnicama raznih sudova, znam kakvo je stanje. Hrvatski su pravnici, odvjetnici, suci i državni odvjetnici kvalitetni. Nekolicina njih, koja ruši ugled časne profesije, nije razlog da nemamo najboljeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Taj ili ta neće moći biti izabrana ako će glavni uvjet biti naklonost predsjednika ili premijera države.

Time rušite ključni kriterij dobrog pravosuđa, a to je neovisnost. A toga ste, kao kvalitetni pravnici, i sami svjesni.

Dr.sc. Vesna Škare Ožbolt

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas