Pratite nas

Nebuloze

Vesnin Poučak: Putovati skuplje je jeftinije, samo što građani to ne razumiju

Objavljeno

na

“Rekao sam ministrici Pusić prije godinu dana da izvoli koristiti taj avion i da ima proračun za to”, izjavio je jučer premijer Zoran Milanović upitan da li smatra da je ministrica Vesna Pusić opravdano potrošila 120 tisuća kuna koliko je koštao let Vladinog zrakoplova na relaciji Ankara-Zagreb. Milanović, koji tvrdi da je njegova Vlada najštedljivija do sada, očito smatra da je jeftinije koristiti državni avion kao taxi nego recimo odsjesti još jedan dan u luksuznom hotelu i potrošiti 10 puta manje proračunskog novca.

No to nije ni čudno, ako se prisjetimo da je Milanović znao i sam skrenuti Vladin avion kako bi otišao u privatni posjet. Prošlog je listopada tako po povratku sa službenog puta, umjesto u Zagreb avion preusmjerio na Krk, a kada je javnost saznala za to iz službenog protokola su poručili da je premijer u “privatnom posjetu” i “ne želi da ga se snima”.

Dakle, ništa čudno da opravdava rastrošnost prve potpredsjednice Pusić koja je bila izričita u slučaju rastrošnosti ministra Varge i njegovog odlaska na skijanje službenim vozilom. Tada je kratko i jasno poručila – “nije trebao ići”. Varga je uplatio novac u proračun, no hoće li to učiniti i ministrica Pusić?

Teško je očekivati da bi mogla imati grižnju savjesti jer po svemu sudeći njoj cijeloj priči nije ništa sporno. U svojem stilu, podcjenjivački i s osmijehom na licu poručila je ‘građankama i građanima’ da je to najekonomičniji način dolaska sa službenog puta i da tu svaka priča prestaje. Očito smatra da ‘građani i građanke’ nemaju ništa u glavi, ne shvaćaju da je primjerice 10 više od 1 pa će ona svojim patronizirajućim nastupom lijepo objasniti što je jeftinije, a što skuplje.

Kako računaju Milanović i Pusić?

Državni proračun se puni novcem hrvatskih poreznih obveznika, Vlada ga troši za svoje potrebe i servis države i njenih građana i trebala bi dobro promišljati gdje će i kako će potrošiti svaku kunu. Ovakva rastrošnost samo pokazuje da ministrica Pusić i njen šef Milanović žive u jednom drugom svijetu u kojem je normalno stotinjak tisuća kuna potrošiti vladi vlastite komocije.

Ministrica vjerojatno nije ponijela kalkulator pa tijekom leta nije računala da je, primjerice (ako su si uopće to mogli i priuštiti) 2 400 hrvatskih obitelji trebalo izdvojiti po 200 kuna za božićno drvce bi se njen trošak leta od 120 tisuća kuna podmirio. Sigurno nije računala ni da je za taj njen luksuz 68 570 obitelji trebalo kupiti štrucu crnog kruha ili da je 80 000 obitelji moralo kupiti litru mlijeka kako bi se PDV-om od ukupnih iznosa namirio državni proračun koji će joj omogućiti trošak ovog ‘najekonomičnijeg putovanja’.

Ako je u tijekom svjetskog nogometnog prvenstva ili pred Božić porasla prodaja televizora koji u prosjeku koštaju 4.000 kn, to znači da su prodavači širom Hrvatske trebali prodati 120 televizora kako bi od prihoda PDV-a mogli ministrici Pusić sponzorirati njezinu nostalgiju za domovinom jer nije mogla još jednu noć prespavati u tuđini, nego je što prije htjela doći u svoj voljeni grad, vjerojatno u sebi pjevušeći Preradovićevu pjesmu: “Domovina kakva bila – rođenom je sinku mila.”

Što ona računa i pjevuši kada putuje, a što Milanović, to nitko ne zna, no izgleda da oboje računaju na još jedan mandat jer kako je šef Vlade kazao neki dan na sjednici – ” Radit ćemo energično, strpljivo i razumno, da završimo ovaj i posijemo sjeme novog mandata”, izazvavši smijeh ministara, a među njima i ministrice Pusić. Građani se odavno ne smiju, no teško je bilo što čuti tamo gore u visinama. (Narod.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari