Connect with us

Politika

Veterani 4. gardijske brigade: Beogradske optužnice kontinuitet velikosrpske politike

Objavljeno

-

Foto: Hina

Udruga vjetrena 4. gardijske brigade iz Splita u petak je osudila tužbe Apelacijskog suda u Beogradu protiv četvorice hrvatskih časnika-pilota, istaknuvši kako je riječ o nastavku kontinuirane velikosrpske politike Republike Srbije.

“Smatramo da je to dio kontinuirane velikosrpske politike ocrnjivanja, ozloglašavanja, dehumaniziranja hrvatskog naroda, Hrvatske pobjedničke vojske,” rekao je na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Borislav Lapenda.

Pritom je dao potporu hrvatskim časnicima-pilotima i svim vojnicima koji su branili Republiku Hrvatske od srpske agresije tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge vjetrena 4. gardijske brigade poručio je srbijanskoj vlasti da oslobodilačka vojno-redarstvena operacija (VRO) “Oluja” u kolovozu 1995., nije bila početak rata, već je „Oluja“ završetak rata.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je četvoricu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Hrvatski državni vrh, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u više je navrata odbacio takve optužbe, istaknuvši kako je riječ o politički montiranim optužnicama iz Srbije koja je 90-tih izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, da je VRO “Oluja” bila legitimna oslobodilačka operacija, te da se Srbija treba suočiti sa svojom prošlošću i s učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku.

„Oluja“ je legitimna akcija oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, kojom je omogućen povratak 200.000 protjeranih hrvatskih građana, deblokiran Bihać (1200 dana u blokadi), spriječen genocid u Bihaću, omogućen trajni mir u BIH i realizacija Daytonskog sporazuma”, istaknuo je na konferenciji za novinare Lapenda.

Dodao je kako je evakuacija dijela srpskog stanovništva bila je planirana i odgovorena “na relaciji Beograd – krajina”.

Pri tomu je rekao i da je do 20.000 hrvatskih Srba bilo u postrojbama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

Lapenda je oštro kritizirao ponašanje predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca, rekavši kako Pupovac ‘godinama živi na grbači hrvatskog naroda, ucjenjujući vlast na razne načine, a nigdje ne spominjući stradanje Hrvata na njihovim ognjištima’.

“Taj politički lider i njegovi ‘ugroženi’ godinama od države dobivaju milijunske iznose, da tu istu državu vrijeđaju, pljuju kad god im se ukaže prilika ili kada dobiju mig iz Beograda”, izjavio je Lapenda.

Po njegovom tumačenju Pupovac nikad nije došao na obilježavanje “Oluje” jer su “on i njegovi izgubili rat pa nemaju što slaviti”. Dodao je da “Pupovac često dolazi u Beograd po naputke kako dalje, a sve o trošku Hrvatske”. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari