Connect with us

Najave

Veterani Hrvatskoj domovinskog obrambenog rata i domoljubi uređuju Zrin

Objavljeno

-

I ove godine hrvatski branitelji i veterani, sudionici Hrvatskog domovinskog obrambenog rata (HDOR-a) iz zagrebačke Dubrave zajedno s Domoljubnim forumom Dubrave (DFD), zadnje subote u kolovozu, 29.8.2015. godine, organiziraju veliku radnu akciju čišćenja mjesta Zrin od prekomjernog raslinja.

[ad id=”68099″]

Ova akcija organizira se uoči tradicionalnog hodočašća na Zrin, koje se ove godine odvija 12. rujna 2015. godine. Pokrovitelj projekta je Sisačko-moslavačka županija a financira se sredstvima Ministarstva branitelja Republike Hrvatske. Partner provedbe je Hrvatski demokratski forum Struga Banska. Medijski pokrovitelj je Braniteljski portal iz Knina.

U ovoj radnoj akciji, hrvatski branitelji i veterani, sudionici HDOR iz Dubrave okupljeni u Udrugu veterana 145. Brigade HV kao i članovi i podupiratelji Domoljubnog foruma Dubrava, očistiti će okoliš oko križa i temelja župne crkve Načašća sv. Križa, mjesta misnog slavlja. Očistiti će okoliš crkve Sv. Magdalene te očistiti ostatke stare utvrde Zrin. Akcija obuhvaća: ručak u prirodi, molitvu kod križa i paljenje svijeća za stradale Zrinjane u partizanskom genocidu 1943 godine.

Udruga veterana 145. Brigade HV već godinama provodi jedinstven projekt „Banovina junačko srce Hrvatske“ koja ima za cilj na stručan način educirati mlade naraštaje o povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama i mogućnostima Banovine, o Hrvatskom domovinskom obrambenom ratu te o junačkoj povijesti hrvatskog naroda. Program se provodi temeljem Pravilnika o izvođenju izvan-učioničke nastave Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta a pomagači u nastavi mogu biti isključivo educirani branitelji koji su dio svog ratnog puta proveli na Banovini kao i branitelji koji potječu i žive na Banovini. U okviru ovoga projekta učenicima se približuju povijesni događaji kao što je junačka borba i pad Gvozdanskog, okupacija Banovine 1991 godine, VRO „Oluja“ i razni ostali povijesni događaji što kod mladih podiže svijest o povijesnim vrednotama hrvatskog naroda.

Svojom borbom tijekom Hrvatskog domovinskog obrambenog rata kojom su se izborili za samostalnu, suverenu i demokratsku Hrvatsku te svojim današnjim aktivnostima, postavši čuvarima hrvatske povijesne baštine, hrvatski branitelji jesu univerzalna vrijednosti državljana Republike Hrvatske koji se van stranačkog svrstavanja, bore za opće vrijednosti čovječanstva i prosperitet naše Domovine.

zrin

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari