Connect with us

Vijesti

Veterani uz Kolindu: Izvede li Milanović vojsku na ulice, smatrat ćemo to pripremom za državni udar

Objavljeno

-

U vezi s proslavom 20. obljetnice “Oluje” i prijedloga o održavanju vojnog mimohoda u Zagrebu, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba (ZUV HGP) izrazio je zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji, kako tvrdi, “Zakon o obrani žele uzdignuti iznad Ustava po kojemu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga jedina može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu”.

[ad id=”68099″]

“U slučaju da Vlada ignorira Ustav i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem ustavne krize”, navodi Zbor u priopćenju od petka koje je potpisao predsjednik Dražimir Jukić.

“Kao da se ponovo vodi rat…”

Posljednjih dana, stoji u priopćenju, kao da se ponovno vodi rat, no ovaj put riječ je o ratu oko proslave “Oluje”, najpoznatije i najveće operacije Hrvatske vojske koja je postala jednim od simbola Domovinskog rata, vodi se rasprava o tome treba li se vojni mimohod održati u Zagrebu na isti dan kad se organizira i proslava u Kninu.

Dok premijer Milanović tvrdi kako ne može vjerovati da se netko protivi svečanom mimohodu u Zagrebu na Dan pobjede, predsjednica Grabar-Kitarović predlaže da se on održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH kako bi 5. kolovoza svi bili jedinstveni u Kninu i u zajedništvu odali počast hrabrosti i žrtvi branitelja, navodi Zbor u priopćenju i dodaje kako se “postavlja pitanje zašto Vlada odjednom, u zadnjoj godini mandata, želi mijenjati ustaljenu tradiciju proslave ‘Oluje’ u Kninu”.

“Ne samo u Kninu, nego u svim hrvatskim gradovima, na Dan pobjede trebale bi visjeti hrvatske zastave te bi svaki grad trebao ponosno obilježiti taj dan. Međutim, micati centralnu proslavu iz Knina potpuno je neshvatljiv i nepotreban potez Vlade”, smatra Zbor i navodi da veterane hrvatskih gardijskih postrojba posebno žaloste takvi pokušaji razjedinjenja.

“Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga”

Ponavljajući da je po Ustavu “Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga”, podsjećaju da se do sada nikada nije dogodilo da Hrvatska vojska postupa suprotno odluci Ustava.

Također navode da ih s jedne strane prijedlozi ne iznenađuju jer je ista stranka koja je sada na vlasti 2001. zajedno s tadašnjim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem umirovila hrvatske generale zbog pisma u kojem su iskazali svoje neslaganje s haškim optužnicama.

“Priprema za državni udar

“Sada ponovo ta ista stranka traži od hrvatskih generala da otkažu poslušnost vrhovnoj zapovjednici. U situaciji kada premijer i ministar obrane izvode vojsku na ulice bez odobrenja vrhovne zapovjednice i kada se pokušava u hitnom postupku promijeniti postojeći Zakon o Oružanim snagama kako bi ministar obrane zapovijedao Oružanim snagama umjesto predsjednice, mi hrvatski vojnici i policajci izražavamo izrazitu zabrinutost”, poručuju iz Zbora i dodaju da “u hrvatskoj državi, članici EU i NATO-saveza izvoditi vojsku na ulicu bez odobrenja vrhovne zapovjednice smatraju pripremnom vježbom za državni udar pod krinkom mimohoda”.

“Ovakvi scenariji u svijetu već su viđeni i poznati, stoga osjećamo dužnost upozoriti javnost na problematiku trenutne situacije”, stoji u priopćenju Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) oglasio se priopćenjem o odluci Vlade da 5. kolovoza održi vojni mimohod u Zagrebu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Posljednjih dana kao da se ponovno vodi rat, no ovaj put riječ je o ratu oko proslave Oluje, najpoznatije i najveće operacije Hrvatske vojske koja je postala jednim od simbola Domovinskog rata. U 20. godini od Oluje vodi se rasprava o tome treba li se vojni mimohod održati u Zagrebu na isti dan kad se organizira i proslava u Kninu.

Vlada je u četvrtak, 7. svibnja, na sjednici donijela odluku o osnivanju državnog odbora za proslavu Oluje. Među članovima Odbora nalaze se ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić.

veteraniDok premijer Milanović tvrdi kako ne može vjerovati da se netko protivi svečanom mimohodu u Zagrebu na Dan pobjede, predsjednica Grabar-Kitarović predlaže da se on održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH kako bismo 5. kolovoza svi bili jedinstveni  u Kninu i u zajedništvu odali počast hrabrosti i žrtvi branitelja.

Postavlja se pitanje zašto Vlada odjednom u zadnjoj godini mandata želi mijenjati ustaljenu tradiciju proslave Oluje u Kninu. Ne samo u Kninu, nego u svim hrvatskim gradovima, na Dan pobjede trebale bi visjeti hrvatske zastave te bi svaki grad trebao ponosno obilježiti taj dan. Međutim, micati centralnu proslavu iz Knina potpuno je neshvatljiv i nepotreban potez Vlade.

Na  Skupu zajedništva 2. svibnja hrvatski branitelji pokazali su zajedništvo s hrvatskim narodom, isto ono zajedništvo koje je `90-ih obranilo Hrvatsku od velikosrpske agresije. Stoga nas posebno žaloste ovakvi pokušaji razjedinjenja, i to baš na Dan pobjede kada bi zajedništvo trebalo biti najviše izraženo i kada bismo svi trebali biti sretni i ponosni zbog oslobođenja Domovine. 

Također, izražavamo zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji Zakon o obrani žele uzdignuti iznad Ustavnog zakona. Naime, prema Ustavu Republike Hrvatske čl. 100: “Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga.”

Dakle, prema Ustavu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vrhovna je zapovjednica Oružanih snaga i jedina osoba koja  može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu. Do sada se nikada nije dogodilo da hrvatska vojska postupa suprotno odluci Ustava.

U slučaju da Vlada ignorira Ustavni zakon i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem Ustavne krize.

Ovakva odluka Vlade s jedne nas strane ne iznenađuje jer ista stranka koja je sada na vlasti, 2001. godine je zajedno s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem umirovila hrvatske generale zbog pisma u kojem su iskazali svoje neslaganje s haškim optužnicama. Sada ponovo ta ista stranka traži od hrvatskih generala da otkažu poslušnost vrhunskoj zapovjednici.

U situaciji kada premijer i ministar izvode vojsku na ulice bez odobrenja vrhovne zapovjednice i kada se pokušava u hitnom postupku promijeniti postojeći Zakon o oružanim snagama kako bi ministar obrane zapovijedao Oružanim snagama umjesto predsjednice, mi hrvatski vojnici i policajci izražavamo izrazitu zabrinutost.

 U hrvatskoj državi, članici EU i NATO saveza, izvoditi vojsku na ulicu bez odobrenja vrhovne zapovjednice smatramo pripremnom vježbom za državni udar pod krinkom mimohoda. Ovakvi scenariji u svijetu već su viđeni i poznati, stoga osjećamo dužnost upozoriti javnost na problematiku trenutne situacije.”

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP)  priložio je i dokument kojim potkrjepljuje svoje navode.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari