Pratite nas

Vijesti

‘Hoće li Srbi i nama dopustiti da podignemo spomen-ploču i u Novom Sadu?’

Objavljeno

na

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) poslala je dopis gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada (Srbija) u kojem zahtijeva da im se omogući da u ovome gradu, na nekom istaknutijem mjestu, podignu spomen-ploču u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu.

Donosimo Vam zamolbu u cjelosti:

GRADSKOM VIJEĆU GRADA NOVOG SADA
GOSP. MILOŠU VUČEVIĆU, GRADONAČELNIKU GRADA NOVOG SADA
Predmet: zamolba

Na ploči bi stajala samo jedna prigodna rečenica:
“Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu  1990. – 1996. – da se ne zaborave”.
‘Vjerujemo da će nas u tome poduprijeti i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je u povodu dolaska u Donju Žirovicu kod Dvora na Uni šesnaestero pripadnika novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, predvođene Željkom Vukelićem, nekoć zapovjednikom voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa vojske RSK, koji se među ostalim borio i u Vukovaru, objavilo priopćenje u kojem su naglasili “kako su za Ministarstvo branitelja i za Vladu RH u cijelosti sve žrtve jednake u svojoj patnji, svom stradanju, svojoj smrti, da sve žrtve  jednako zaslužuju dostojanstveno grobno mjesto, mjesto komemoracije, te mjesto u sjećanju svih nas jer je njihova smrt opomena nama za budućnost i pritom uopće nije važna njihova nacionalna, politička, ideološka ili vjerska opredijeljenost. Ono što je važno jest da se radi o poginulim osobama koje zaslužuju naš pijetet” – stoji u dopisu.

“Naša inicijativa isključivo poštuje temeljne premise odnosa prema žrtvama, pa je i iz tog razloga treba poštovati kao humani i humanistički čin”, napisali smo među ostalim gradskoj upravi i gradonačelniku Novog Sada.
Bivši srpski diverzant (agresor) Željko Vukelić zajedno sa članovima svoje Udruge nije imao nikakvih problema oko dolaska u Hrvatsku, gdje se nije sramio reći ni da je bio “jedan častan vojnik koji se borio protiv Hrvatske” (sic!),  pa ne vidimo nikakvog razloga da se i hrvatskim braniteljima ne omogući da 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara,  u Novom Sadu dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje,  postave spomen-ploču u znak sjećanja na hrvatske žrtve te da se pomole i za sve one koji su nevino stradali u srpskim koncentracijskim logorima.
Na taj način podsjetili bi Srbe, a poglavito tamošnju mladež, na jedan rat, odnosno razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.

Ne vidimo nikakvog razloga da se uz Vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim prije što ni Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu g. Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema prigodom nedavnog dolaska u Hrvatsku, odnosno Donju Žirovnicu kod Dvora na Uni.

Želja nam je da ovu spomen –ploču postavimo 18. 11. o.g. , na dan okupacije Grada Vukovara, dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje.

Na taj način podsjetili bi i sve Vaše građane, a poglavito mlade, na jedan rat, njegove žrtve, te na razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti.
U nadi da ćete nam vrlo brzo povoljno odgovoriti na našu zamolbu, srdačno Vas pozdravljamo, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća bilo bi nam drago da nam se javite.
U Koprivnici, 19. kolovoza 2013.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91)

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari