VIDEO: “BiH šestorka” obratila se sudu – tužiteljstvo traži strože kazne

0

Pred Haškim sudom završeno je žalbeno ročište u slučaju šestorice bosansko-hercegovačkih Hrvata. Danas je govorilo tužiteljstvo i za neke od njih zatražilo povećanje kazni. Tužitelji smatraju da visina kazni izrečenih 2013. ne odgovara težini zločina pa danas traže više – 40 godina za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića, 35 godina za Ćorića i 25 godina za Pušića. Bosanskohercegovačka šestorka obratila se Haškom sudu.

“Ovo suđenje je tamna strana međunarodne pravde koja će definitivno usporiti njezin razvoj, ali ga ne smije dovesti u pitanje”, poručio je bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić. Bivši ministar obrane Herceg-Bosne Bruno Stojić izjavio je kako mu je žao svih žrtava rata – i muslimanskih i srpskih, a “posebno muslimanskih jer su oni bili tema ovoga procesa”. “Ako na kraju časni suci zaključe da sam kriv, ne tražim olakotne okolnosti, moja savjest je čista”, rekao je umirovljeni general Slobodan Praljak. Umirovljeni general Milivoj Petković kazao je kako je “doista želio da HVO bude vojska Hrvata i muslimana”. “Tužiteljstvo se prljavim metodama nije libilo za svoje suradnike u haškim procesima pogodbenjački angažirati pojedine odvjetnike, pojedine sumnjive djelatnike sigurnosnih službi i pojedine političare najvećeg državnog ranga”, poručio je sudu bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić.

Obrane optuženih Stojića i Pušića osporavaju postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata. “To je teorija koja se zasniva na selektivnom čitanju dokaza i grubom pojednostavljivanju pitanja, teoriji koja izravno utječe na ugled hrvatske Vlade, a da ona nije dobila priliku odgovoriti na optužbe”, kazao je odvjetnik Berislava Pušića Roger Sahota. Da izravnih dokaza nema, nego da postoji splet zaključaka, poručio je i Karim Khan, odvjetnik Brune Stojića. Obrane Praljka i Ćorića ocijenile su apsurdnim zaključak da je HVO okupirao dijelove BiH. “HVO i Armija BiH ravnopravne su komponente Oružanih snaga BiH. Dana 29. lipnja 93. predsjednik Izetbegović sam je proglasio HVO konstitutivnim dijelom oružanih snaga BiH”, rekao je Dan Ivetić, član odvjetničkog tima Valentina Ćorića. Obrana generala Milivoja Petkovića poručila je kako etničkog čišćenja nije bilo.

Izricanje presude očekuje se u studenome.

facebook komentari