Pratite nas

Politika

(VIDEO) Culej u Bujici: “Da je Pupovac ovako govorio ’91. teško bi ostao živ!”

Objavljeno

na

Zastupnik HDZ-a Stevo Culej – Stiv u Bujici na Z1 televiziji teško se obrušio na čelnika SDSS-a Milorada Pupovca zbog izjave u kojoj govori da “kokarda po zakonu nije zabranjena u Hrvatskoj”.

Culej je komentirao: – Reče on to 2017., a da reče ’91 i da ostane živ, teško bi bilo! U ono vrijeme četnička kokarda značila je što i danas, a to je smrt hrvatskom čovjeku.

Komentirao je i velebni spomenik Vukašinu Šoškoćaninu koji još uvijek stoji u Borovu Selu, zbog čega je kao zastupnik tražio očitovanje ministra pravosuđa Bošnjakovića: – To je mauzolej, a ne tek obični spomenik.

To je veličanje četništva na teritoriju RH! Na njemu piše kako Srbi ponosno stoje na srpskoj zemlji dok se ponosno vijore srpske zastave… Napamet znam te riječi, brata mi nisu samo ubili Šopškočanin i njegovi, živog su ga uhvatili i masakrirali, a sada imaju spomenike…

ŠTETA KOJU TRPIMO ZBOG AGROKORA JE 168 PUTA MANJA OD ONE KOJU SU NAM NAPRAVILI SRBI TIJEKOM AGRESIJE!

Culej je komentirao i Agrokor: – To je sitna afera u usporedbi s onim što su nam Srbi napravili ’91. godine, naročito s aspekta ratne odštete!

“Ratna šteta iznosi prema relevantnim procjenama 270 milijardi dolara. To je 168 puta više od štete koja je nastala aferom Agrokor! A mi ne tražimo odštetu od Srbije, dok nam oni prijete nacionalizacijom Agrokorovih tvrtki u Srbiji,” rekao je Culej i nastavio o Agrokoru: “Mnogi su bili uhljebljeni kod Todorića u beskonačan sustav koji ih je uvukao u svoje pore, on je plivao na valovima njihovih igri.”

Gost Bujice komentirao je i prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima te napade na ministra Medveda: – Napadi nisu slučajni. Ponavljam, pitanje ratne odštete koju trebamo tražiti od Srbije prije bilo kakvih razgovora o njihovom eventualnom ulasku u EU, jedan su od glavnih razloga za napad na Zakon i ministra. Zakon jasno govori tko je bio agresor – Srbija potpomognuta lokalnim Srbima iz Hrvatske, ali ne svima, jer između 10 i 15 tisuća hrvatskih branitelja bili su srpske nacionalnosti i njima svaka čast. Nije slučajno da se intenzivno nameće teza građanskog rata, nameću je oni koji ne žele da Hrvatska dobije ratnu odštetu. Pa platila ju je i Njemačka, zašto ne bi Srbija?! Na čelu Srbije nalaze se četnici, isti oni koji su nas napadali prije 25 godina.

U petak je obilježena treća obljetnica početka najdužeg prosvjeda u hrvatskoj povijesti – onog braniteljskog u Savskoj, a sada Trgu Nevenke Topačušić – trajao je čak 555 dana.

“Godinama su se hrvatski branitelji prikazivali kao paraziti ovog društva, a nije se vodilo računa o njihovom stvarnom stanju. Prava su ostvarivali tek stradalnici, hrvatski branitelji nisu imali nikakva prava. Povijest se ne može mijenjati, zna se tko je agresor, a tko žrtva. Svi koji imaju drugačiji stav, imaju pravo na njega, ali ne mogu sjediti u institucijama hrvatske države. Problem je kada takvi sjede u Hrvatskom saboru. Neka si političari daju više truda da se naplati ratna odšteta od Srbije, pa nijedan hrvatski branitelj neće koštati ni lipu državni proračun,“ rekao je na obljetnici Đuro Glogoški, predsjednik Udruge HRVI 1. skupine, a sve je prenijela Bujica.

MILANOVIĆ I OSTOJIĆ IZVUKLI SU SE NA NAPAD NA TEŠKE INVALIDE U CRKVI SV. MARKA!

Culej je komentirao kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i Vlade Dominića zbog pokušaja nasilnog ulaska u Crkvu sv. Marka od strane policije, koja je u međuvremenu, navodno, odbačena od strane DORH-a.

“Prijavu je podnio Zoran Grgić koji je tada bio u crkvi, a podnio je prijavu i protiv nepoznatih počinitelja. U 10 sati toga dana, trebali su započeti pregovori s Dominićem, iznijeli smo stolove vani, no vidjeli smo da su nas policajci krenuli izolirati od ostalih, pa smo se povukli u crkvu… Kada su nasrnuli na nas ciljali su Josipa Klemma, htjeli su izazvati incident i poslije nas optužiti… Kasnije su upadali u crkvu na neprimjeren način, kršili su više međunarodnih ugovora, spriječili su donošenje ljekova i hrane teškim invalidima… Morali smo nuždu obavljati u crkvi, a jednog 100-postotnog invalida su zgazili… I sada nitko ne odgovara za to! Isti establishment koji je odgovoran i za svastiku na Poljudu i za mnoge druge stvari, izvukao se u pravosudnoj crnoj rupi,“ rekao je Culej i žestoko kritizirao glavnog državnog ravnatelja Dinka Cvitana kojega je optužio za zaštitu Zorana Milanovića od Afere Madison, nadalje: “Moj osobni stav prema Cvitanu nije nimalo pozitivan kao ni prema cijeloj ekipi u pravosuđu. Pa nisu uspjeli privesti licu pravde zlikovce koji su napadali Hrvatsku! Čime se oni to bave?! Da ne govorim o neimaštini i nepravi za koju su i oni velikim dijelom krivi…”

Bujanec je u emisiji otkrio da se u vukovarskoj policiji vodi intenzivna istraga protiv četnika iz Negoslovaca, sela blizu Vukovara, zbog ratnog zločina na Ovčari i premještanja tijela Hrvata koji se još uvijek vode kao nestali. Najmanje dvojica, kako je rekao, priznala su da je dio političkog vodstva SDSS-a sudjelovao u prikirvanju tog ratnog zločina, no intervencijom jedne službe iz Zagreba zabranjeno je daljnje procesuiranje tih osoba!

“Negoslavci su jedan od simbola zločina nad Hrvatima i utvrda u koju je teško prodrijeti. To je utvrda istih onih koji su za vrijeme rata pružali utočište Belim orlovima i Šešelju. Zakon šutnje tamo je jači nego u Borovom Selu,“ kazao je Culej.

ZGROŽEN SAM OBRAĆANJEM NA SRPSKOM JEZIKU U HRVATSKOM SABORU!

Upravo iz Negoslavaca je Dragana Jeckov, zastupnica SDSS-a koja je u Hrvatskom saboru govorila na srpskom jeziku, bez prevoditelja…

“Nije joj to prvi put. Zgrožen sam da je govorila čistom ekavicom, radio sam nekad davno u Beogradu i nikada nisam naišao na takav čisti ekavsko-požarevački stil. To je napravljeno namjerno, moguće je da je čekala reakciju onih koji su bili tamo da bi opet mogli pričati o “ugroženosti”. Što bi trebali reći zastupnici ostalih manjina, zašto oni ne govore na svom jeziku?! To govori o karakteru srpskih zastupnika i njihovom nepoštivanju Hrvatskog sabora i države Hrvatske.”

Osvrnuo se i na odlazak Milorada Pupovca kod Vučića: – Svaki odlazak ‘kolege’ Pupovca u Beograd je odlazak po instrukcije! Bolje mu je da provodi više vremena u Hrvatskoj s hrvatskim Srbima koji su branili Hrvatsku, a ne s onima koji su je napadal!“

MINISTAR MEDVED: PRISILILI SMO SRBIJU DA IZVAN SNAGE STAVI ZAKON O ‘REGIONALNOJ’ JURISDIKCIJI!

U emisiju se uživo iz svog ureda javio i ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved. S Medvedom je u njegovu uredu u pola 9 na večer razgovarao novinar Igor Petrović.

“Ispunjeno je puno zahtjeva hrvatskih branitelja. Ministarstvo je otvoreno za razgovor, uspostavili smo dijalog, a rezultat je izrada prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji sada čeka drugo čitanje u Hrvatskom saboru. Novim zakonom u velikoj mjeri bit će regulirana prava pripadnika HVO-a kroz zaštitu stečenih prava i kroz proširenje određenih prava. O oporbi najbolje govori ono što iznose, ali i praksa koju su prema braniteljima provodili prošlih godina. Najbolju ocjenu daje populacija o kojoj skrbimo, i o mojim prethodnicima i o oporbi. Činimo silne napore kako bi ispravili nepravilnosti koje smo zatekli u ministarstvu,“ rekao je Medved i komentirao suđenje haaškoj šestorci iz Herceg-Bosne.

“Vlada je napravila koliko je mogla, iako neke stvari ne mogu reći u ovoj fazi kada se očekuje presuda. Pomogli smo im maksimalno.”

Ministar je izjavio da hrvatski branitelji više neće moći biti na udaru srbijanskog pravosuđa.

“Srbija je na traženje Vlade u vrijeme otvaranja poglavlja 23 preuzela obvezu stavljanja van snage zakon o ‘regionalnoj’ jurisdikciji. Uvijek ćemo znati zaštititi svoje građane i naročito hrvatske branitelje. “

Komentirao je i definiciju rata koju su kritizirali u Srbiji, ali i neki u Hrvatskoj: “Definicija je utemeljena na Deklaraciji o Domovinskom ratu i povijesnim istinama! Jasno da je riječ o agresiji i ne zanima nas što o tome misli Vučić.“

Bujica je donijela ekskluzivnu reportažu sa susreta ministra Tome Medveda i članova glazbene skupine The Dire Straits Experience koji su nastupili u zagrebačkoj Ciboni. Medved je kao Tigar bio jedan od junaka spota pokojnog Gordana Lederera “Banijska ratna praskozorja”, a pjesma ‘Brothers in Arms’ kao glazbena podloga, obilježila je naše dragovoljce. Chris White iz The Dire Straits Experience je 26 godina kasnije od hrvatskog ministra primio nagradu “Veliko zlatno srce – da se ne zaboravi”, a reportažu sa dirljivog susreta emitirala je jedino Bujica.

 

STEVO CULEJ: NEKA VIDE DA NAS IMA!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dubravka Šuica: Europski parlament traži žurnu izmjenu izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Dubravka Šuica/fb

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis kako je Europski parlament tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda, smanjile izborne manipulacije te omogućila pravedna politička zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH.

Komentirajući izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima, Šuica je rekla kako nije dobro što je hrvatski predstavnik izabran u predsjedništvo Bosne i Hercegovine većinom glasova Bošnjaka jer to nije u duhu Daytona.

Europski parlament je tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda i smanjila manipulacija na izborima.

Hrvati, za razliku od druga dva naroda u BiH, svoja prava sukladno Daytonu ne ostvaruju. Izborno zakonodavstvo je nužno promijeniti sukladno odluci Ustavnog suda BiH, tvrdi Šuica.

Zastupnici u Europskom parlamentu, kao i drugi dužnosnici Europske unije upoznati su s problemom kršenjem prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, kao i povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn pozvali su političke vođe u Bosni i Hercegovini na dogovor o pitanju neizravnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije te su ponovno istaknuli kako je potrebno žurno izmijeniti izborno zakonodavstvo upravo da bi se zaštitilo ustavno načelo jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, tvrdi Šuica.

Na upit može li se očekivati da će Europa prepoznati namjere bošnjačkih političkih elita da FBiH pretvore u unitarni entitet s izraženom bošnjačkom dominacijom, Šuica naglašava kako bi takvo prekrajanje Federacije bilo u strogoj suprotnosti s Daytonskim sporazumom, a samim time i Ustavom Bosne i Hercegovine, stoga je uvjerena da do takvog raspleta situacije neće i ne smije doći.

Ono na čemu treba nastaviti inzistirati je izmjena izbornog zakonodavstva sukladno odluci Ustavnog suda BiH kako bi se omogućila jednakopravna i legitimna zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, te omogućila pravedna politička zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH, tvrdi Šuica.

Na upit hoće li Komšićeva zapaljiva retorika ugroziti europski put i dobivanje statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, Šuica navodi kako je pitanje europskih integracija Bosne i Hercegovine puno veće od Željka Komšića.

Naravno da su njegove nedavne izjave i retorika nakon rezultata izbora kontraproduktivni, no Hrvatska će nastaviti pružati ključnu podršku BiH na njenom putu za članstvo u Europskoj uniji te će nastaviti suradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama.

No, ostaje činjenica da će bez poštivanja principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, kao i poštivanja odredbi Daytonskog sporazuma, taj europski put biti znatno otežan, naglasila je Šuica.

U Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta odlučeno je da će se pričekati rezultati i sam proces izbora kako bi se nastavilo s procesom amandmana za ovogodišnje Izvješće o napretku.

Tako sam u ulozi potpredsjednice Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom u amandmanima izrazila žaljenje što kompromis u pogledu promjene izbornog zakonodavstva nije postignut prije izbora, kao i potrebne mjere za provedbu odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda Federacije kako bi se omogućila jednakopravna i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda.

Naglasila sam kako Europski parlament traži žurnu promjenu izbornog zakona kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda i reducirala manipulacija izborima, objasnila je Šuica.

U svibnju su novi europski izbori, na upit hoće li Europska komisija i Europski parlament u novom sazivu imati sluha za Bosnu i Hercegovinu i njene probleme, Šuica je rekla kako je uvjerena da će Europska komisija i Europski parlament nakon izbora u svibnju nastaviti s punom podrškom Bosni i Hercegovini, kako za potrebne unutarnje reforme, tako i za nastavak europskih integracija. (HMS)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

SDP ostao bez još jednog saborskog zastupnika: Mario Habek izašao iz stranke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

SDP ostaje bez još jednog zastupnika u Hrvatskom saboru nakon što je Mario Habek u srijedu u Varaždinu na konferenciji za novinare objavio da izlazi iz stranke nakon 20 godina članstva i da će odsada djelovati u Saboru kao nezavisni zastupnik.

Saborski zastupnik SDP-a u četvrtom mandatu te bivši predsjednik te stranke u Varaždinskoj županiji rekao je da je odluku donio zbog nemogućnosti suradnje s novim županijskim vodstvom i predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom.

“Nakon unutarstranačkih izbora na županijskoj razini i novog izabranog vodstva za koje sam već više puta napomenuo da ga ne priznajem i koje je pokrenulo postupak mojeg isključenja iz SDP-a, ne vidim nikakav moguć daljnji vid suradnje s tim istim vodstvom. Stanje u SDP-u je iznimno loše. Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama. Na temelju toga donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u od danas nisam član iste te stranke“, izvijestio je Habek.

Na unutarstranačkim izborima u Varaždinskoj županiji u lipnju Habek se nije ponovo kandidirao za predsjednika, a podržao je kandidaturu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića.

Nakon izbora, koje je Antolić Vupora dobila s 51,4 posto glasova, Habek i Bilić optužili su novu predsjednicu zbog nepravilnosti u izbornom procesu nakon čega je protiv Habeka u kolovozu novo županijsko vodstvo predložilo pokretanje stegovnog postupka “zbog štetnih medijskih istupa”.

Habek je također ustvrdio kako današnji SDP nije stranka u kakvoj želi biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića.

“Što se tiče mojeg daljnjeg političkog djelovanja, želim skratiti muke svima onima koji šire laže o meni i dalje. Bit ću nezavisan zastupnik u Saboru i ne prelazim u niti jednu drugu stranku”, rekao je Habek te dodao da su ga građani izabrali i da po zakonu taj mandat pripada njemu.

“Ni županijsko vodstvo ni vodstvo SDP-a Hrvatske nije me postavilo na listu za Sabor tako da ću taj mandat odraditi kao nezavisan zastupnik do kraja“, rekao je Habek.

Napomenuo je i da ga na dužnosti u varaždinskoj Županijskoj skupštini mijenja Luka Zrinski koji do daljnjeg ostaje SDP-u, ali ne zna “što će biti za mjesec, dva, tri ili godinu dana”.

Na novinarski upit hoće li podržavati zakonske prijedloge vladajuće većine u Saboru, odgovorio je da su i do sada članovi SDP-a podržali mnoge zakone koje je predložila Vlada.

“Svi oni zakonski prijedlozi koji će ići za dobrobit građana Hrvatske, odnosno 3. izborne jedinice, u konačnici građana Varaždinske županije iz koje dolazim i koji su me birali, naravno da ću podržati”, najavio je Habek.

Dodao je i da s kolegama koji su također izašli iz SDP-a, poput Milanke Opačić i Bojana Glavaševića, nije razgovarao o konkretnoj suradnji.

(Hina)

Bivša HNS-ova zastupnica Marija Puh prelazi u stranku Milana Bandića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari