Pratite nas

Pregled

Video: Dr. Slaven Letica: “Josipoviću je jasno da će izgubiti, to je konačni kraj komunizma u Hrvatskoj!”

Objavljeno

na

ANALIZIRAMO REZULTATE PRVOGA KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Zašto su nam lagali u anketama na Radmanovoj televiziji i tko ima veće šanse za pobjedu u drugome krugu: Kolinda Grabar – Kitarović ili Ivo Josipović?!

U večerašnjoj Bujici Velimira Bujanca na Osječkoj televiziji ponovno su gostovali Tihomir Dujmović i Slaven Letica. Isti gosti u petak su analizirali što očekuju od izbora, a ovaj put su prokomentirali rezultate.

Emisija je počela pitanjem o agencijama.

“Već duže vremena govorim o tome da su agencije za istraživanje javnog mnijenja do te razine navijački postavljene da ne postoji nijedan rezultat koji su točno pogodile u posljednje vrijeme. Vrijeme je da se tu temu stavi na dnevni red”, rekao je Dujmović.

Dodao je da je “tragično da državna televizija i mainstream mediji uzimaju ta istraživanja i njima manipuliraju”.

Komentiravši uspjeh Ivana Sinčića, Letica je rekao da se kladio da će Sinčić dobiti dvostruko više glasova od Milana Kujundžića.

“25 godina prije početka raspada Jugoslavije bilo je Hrvatsko proljeće, bunt koji se više nije mogao zaustaviti. Sada, gotovo 25 godina nakon raspada Jugoslavije, bunt se ponavlja”, rekao je Dujmović dodavši da se stvara paradigma mladih ljudi koji žele stvarati Hrvatsku.

“Protestni glasači uvijek su imali od 20 do 25 posto potencijala. I ranije smo imali kandidate, u okviru HSP-a imali smo 15-16 posto, Mikšić 18 posto. Kasnije su tu ulogu preuzeli Laburisti, pa Mirela Holy i ORaH. Međutim, pojava Živog zida ugrozit će ORaH”, rekao je Letica.

Dodao je da zahtjevi Živog zida nisu nerealni. “U sebi imaju opravdani bunt i nadaju se da mogu tijekom vremena imati artikuliranu kampanju”, dodao je Letica.

“Jedan detalj koji je promakao. Kod Ive Josipovića nije bilo nijednog barjaka. Ne postoje nijedni izbori u svijetu gdje se to može dogoditi. Međutim, Vrdoljak i Grčić odjedanput su živnuli kada su počeli pristizati rezultati. Grčić je rekao, ne treba nam ni drugi krug. To samo govori da ministri ne znaju proceduru izbornog procesa. Izlazne ankete na 10.000 ispitanika relativno su pouzdane. Oni nemaju predožbu o realnosti”, rekao je Letica.

“Premijer je drugačiji, njegovih prvih pet rečenica bilo je odmjereno, na mjestu. Onda su ga novinari malo navukli. Trebao se zadržati na tih pet rečenica”, dodao je Slaven Letica.

Dujmović je također komentirao premijera.

“Premijer ima taj faraonski stav. Novinarstvo je u Hrvatskoj navijačko. Ono o čemu bi trebalo govoriti je retorika koja se čula u stožeru Ive Josipovića. Čitavo je vrijeme govorio o HDZ-u kao o pljačkaškoj bandi, a Milanović o zločinačkoj organizaciji. Ne bi me začudilo da u sljedećih deset dana netko bude uhićen, dvije, tri ili više osoba”, rekao je Dujmović.

Letica: Kolinda je održala državnički govor

Letica je za Kolindino obraćanje u stožeru rekao da je riječ bila o državničkom govoru.

“Imao je nekoliko elemenata, mi možemo, mi hoćemo, vidi se utjecaj Obame i njegovog ‘Yes, we can’. Ona je ta koja govori o nadi. Ona predstavlja komparativne prednosti geostrateških ideja, ona je most prema Europskoj uniji. Međutim, nedostaje nam kulture poraza, i drago mi je da je Kujundžić smogao snage naći govor koji govori o strukturi poraza. Nije lako izgubiti izbore, morate imati silnu samokontrolu”, kazao je Letica.

Gosti su komentirali i Karamarkovu izjavu da se Hrvatsku mora voljeti kako bi ju se vodilo.

“Dosta skladno su nastupili i Kolinda i Karamarko. Bili su usklađeni, premda svatko na svojoj razini. To je bila jedna strateška poruka ovoj vlasti koji su u najmanjoj ruku indiferentni prema hrvatskoj državi i hrvatstvu kao takvom. To se vidi po posljednjim godinama njihovog mandata”, rekao je Dujmović.

U emisiju se telefonski javio Miro Kovač, čelnik stožera Kolinde Grabar-Kitarović, prokomentiravši ankete agencija koje su katastrofalno prognozirale rezultate.

“U HDZ-u smo cijelo vrijeme komentirali, već mjesecima o tome govorimo da imamo konstantno dizanje rejtinga Ive Josipovića…Pokazalo se sinoć da su te ankete nevjerodostojne i da su služile interesima jednog kandidata, Ive Josipovića. Mi smo govorili da jedino vjerujemo u anketu naroda, a narod je sinoć rekao da želi promjene”, kazao je Kovač.

Za sučeljavanje na televizijama, Letica je rekao da je ono na HRT-u bilo površno, a Dujmović da su pitanja na RTL-u ličila kao da su napisana za Josipovića.

Voditelj emisije istaknuo je da je Grabar-Kitarović dobila potporu Josepha Daula, predsjednika europskih pučana, dok je Josipovića podržao Vojislav Šešelj u proglasu, kojega je u emisiji pokazao.

“Mislim da je kampanja pokazala da je Kolinda Grabar-Kitarović na međunarodnoj političkoj sceni pokazala da djeluje sjajno. Najbolje govori NATO konferencija koju je HRT cenzurirao, gdje su svi prilazili njoj, iako je Josipović bio u istoj prostoriji. On generalno ne prima predsjednike drugih država, ne odlazi u druge posjete, uglavnom se ograničava na put do Beograda i Banje Luke. Njegova regioanalna politika je isključivo regionalna i nema proeuropsku dimenziju”, rekao je Dujmović.

Bujanec je istaknuo kako nitko ne ističe znanje jezika, po kojemu kandidatkinja HDZ-a debelo prednjači pred Ivom Josipovićem, dok se na prošlim izborima to pitanje stalno isticalo jer Milan Bandić nije znao engleski.

“Drugi krug su novi izbori. Što se tiče znanja jezika, dobro je da Kolinda ne izvlači to kao argument. Ona ima šarm, a on ju je koštao smjene, jer ju je Sanader smjenio kao ministricu vanjskih poslova. Kad bi se ona pojavila, svi bi se obraćali njoj, a ne njemu. Dobro je da ona ništa ne čini na tom planu”, rekao je Letica.

Komentirao je i podršku srpske manjine koju Josipović uživa.

“Srbi, umjesto da podrže osobu koja je otvorila prostor za dijalog, zajedništvo, pogled unaprijed, stvaranje mostova, misle da će njihove interese zaštititi SDP, što se do sada pokazalo da nije točno”, rekao je Letica.

(direktno.hr)

BUJICA – Ponedjeljak – 29.12.2014. Gosti: neovisni analitičari dr. Slaven Letica i Tihomir Dujmović!

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Vlado Galić novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala jenovog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je u petak iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Širokobriježanin Vlado Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima.

Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bilo o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji “Oluja”, korišteni na suđenjima pred Haaškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari