Connect with us

Najave

(VIDEO) Film o braniteljima koji dugo čekate: Na Uskrs, HRT4, 13:07

Objavljeno

on

U nedjelju, 1. travnja 2018,. na Uskrs, u 13:07 na HRT4 pogledajte dokumentarac o Marijanskom zavjetu za Domovinu.

Kako izgleda hod s Marijom kroz našu prekrasnu Domovinu

Marijanski zavjet za Domovinu povezuje hrvatski narod – branitelje i mlade, iskustvo s entuzijazmom i novim idejama, Hrvate u Domovini i izvan nje, i ujedinjuje ih u molitvi, radu i izgradnji bolje budućnosti, u duhovnom boju za dobro naše Domovine koju nam je Bog povjerio na putu prema nebeskoj Domovini.

Dokumentarni film prikazuje kako izgleda hod s Marijom kroz našu prekrasnu Domovinu, ali osim toga pokazuje i što ovaj hodočasnički put znači ljudima koji hodaju, vjernicima, duhovnicima, braniteljima, mladima….

Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata; i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz trenutno još dodatnih 400 km priključnih ruta. Marijanski zavjet za Domovinu vodi kroz mjesta gdje se nalaze sakralni objekti zaštićenih spomenika kulture od Osijeka i Aljmaša, sve do Dubrovnika, koji zajedno sa spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO-a, stvaraju najljepšu razglednicu cjelokupne kulturne baštine Hrvatske. Povezivanjem sa susjednim zemljama, hodočasnički put će u budućnosti prerasti u Europsku kulturnu rutu.

Hrvatski hodočasnički put inspiriran je Putom sv. Jakova (Camino de Santiago) u Španjolskoj, te osim hoda i prolaska prekrasnim krajevima Hrvatske, želi pružiti dodatnu vrijednost, vratiti nadu i kroz konkretne projekte, tim krajevima i ljudima koji ondje žive pružiti perspektivu za bolju budućnost. Projekt Marijanskog zavjeta je idealan projekt vjerskog turizma na nacionalnoj razini, koji može biti nositelj gospodarskog razvoja krajeva kojima prolazi. Svojim aktivnostima koje se nastavljaju i nadograđuju na samo hodočašće, pokazuje svijetu, ali i Hrvatima da je istinsko domoljublje rješenje svih problema, te da je vrijedilo i da i dalje vrijedi boriti se za ovu zemlju koju nam je Bog podario.

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR