Connect with us

Razgovor

VIDEO – Hasanbegović: Teza o fašizaciji društva je jedna vrsta političke diskfallifikacije

Objavljeno

-

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u Balatonfüredu sudjelovao je na književnom forumu zajedno s kolegama iz 14 zemalja srednje i istočne Europe, te Narodne Republike Kine.

Tom prigodom ministar je dao intervju HTV-u. Našem Goranu Rotimu rekao je što misli o SDP-ovu zahtjevu za opoziv Tomislava Karamarka, ali i o navodnoj fašizaciji i polarizaciji hrvatskog društva.

Razgovarali su prije nego što se doznalo da je francuski list Liberation objavio otvoreno pismo kojim poziva na smjenu ministra Hasanbegovića. Opisuju ga kao povijesnog revizionista, a među desecima potpisnika pisma su glumica Urša Raukar, redatelj Danis Tanović, filozof Alain Finkielkraut te niz profesora i znanstvenika.

[ad id=”93788″]

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema društvenog konsenzusa oko toga da su i nacizam i komunizam zlo, ministar Hasanbegović je rekao kako postoje određeni povijesni ali i političko-nacionalni razlozi.

Hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu, činjenica izostanka katarze i cjelovitog suočavanja s prošlošću dovodi do društvenih potresa i razdora kojima svjedočimo svakodnevno, rekao je ministar.

On smatra da nam iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom može biti koristan društveni predložak kako završiti taj proces suočavanja s prošlošću, a koji, kaže, u sebi sadržava temeljni postulat a to je jasan prekid sa svim protudemokratskim režimima koji su prethodili stanju uspostavljenom 30. svibnja 1990. godine.

Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote – a to je ideja hrvatske državne neovisnosti i demokratski parlamentarni poredak. Obje te dvije vrednote su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage ali i struje u javnom životu sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma, rekao je ministar.

Slaže se s tezom da je u Hrvatskoj na djelu verbalni građanski rat. Kaže – svjedočimo mu svaki dan. No, prema njegovom mišljenju, teza o fašizaciji društva je jedna vrsta političke diskfallifikacije. Ona nije utemeljena niti u jednoj činjenici, nije utemeljena niti u jednom postupku ili izjavi bilo kojega ministra u hrvatskoj Vladi niti bilo kojeg istaknuta javnog sudionika javnog ili političkog društva, istaknuo je Hasanbegović.

Riječ je o pokušaju političke diskvalifikacije i zapravo prenošenju legitimne političko-stranačke borbe na ideološko područje, naglasio je ministar, piše HRT.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari