Pratite nas

Pregled

(VIDEO) Hodak u Bujici: “Ivo Josipović je ‘sveta krava’ – Ustavni sud ga je već jednom zaštitio, ovaj puta neće pobjeći pred pravdom!”

Objavljeno

na

Gostujući u Bujici na Z1 i partnerskim televizijama, odvjetnik Zvonimir Hodak kritizirao je rad Ustavnog suda, posebno odluku o zabrani ‘Ulice 10. travnja’ u Slatinskom Drenovcu. Pohvalio je suca Miroslava Šumanovića i njegovo izdvojeno mišljenje te najavio pobjedu u Strasbourgu, u žalbenom postupku Josipa Šimunića zbog pozdravljanja sa ‘ZDS’…

“Što više zabranjuju pozdravljati sa ‘Za dom spremni’ – mladi više pozdravljaju; to je znak prkosa i ponosa naših ljudi,” rekao je Hodak.

USTAVNI SUD – PARAPOLITIČKA ORGANIZACIJA!

Budite sigurni da će Josipović biti osuđen u tužbi koju protiv njega podnose katolički vjernici, Ustavni sud parapolitička je organizacija, a bitku protiv Za dom spremni nikada neće dobiti, budite sigurni – izjavio je Hodak.

Zbog kontinuiranih uvreda na račun Katoličke crkve i Majke Božje te svih hrvatskih vjernika – dr. Vice Batarelo, predsjednik konzervativne Zaklade Vigilare, odlučio je pozvati Hrvate da pokrenu masovnu sudsku tužbu protiv bivšeg ljevičarskog predsjednika Ive Josipovića. Na stotine građana već je potpisalo punomoć za postupak koji će protiv Josipovića povesti jedan od najuglednijih hrvatskih odvjetnika – Zvonimir Hodak. To je bila tema Bujice u petak.

“Tužba će biti podnesena na temelju Zakona o sprečavanju diskriminacije, koji daje pravo udrugama, društvenim zajednicama i svakome tko smatra da se prema njima vrši bilo kakva diskriminacija, da tuže bilo koga. U prvostupanjskom postupku nadležan je Županijski sud u Zagrebu, a u drugostupanjskom Vrhovni sud,” pojasnio je na početku emisije Hodak.

HODAK: HRVATSKA NIJE SEKULARNA DRŽAVA!

“Josipović tvrdi da je Hrvatska sekularna država. Samo su dvije sekularne države u Europi – Francuska i Slovenija, koje ne dozvoljavaju ni Katoličkoj ni bilo kojoj drugoj crkvi sudjelovanje u političkom životu. Hrvatska ima elemente sekularnosti, Crkva je odvojena od države, ali pogrešno je tvrditi da je sekularna država. Crkva je kod nas odvojena od države, ali ona ima svoja prava, preko Vatikana ima pravo sklapati ugovore s državom i tu nema sekularnosti o kojoj govori Josipović! U Hrvatskoj ima 86 posto katolika, daleko su najmnogobrojnija vjerska zajednica, naravno da imaju određena prava,” rekao je Hodak i složio se s Bujancem da bi dobri ministri u Vladi bili biskupi Košić ili Mrzljak!

Hodaku ovo nije prvo iskustvo s tužbom protiv Ive Josipovića.

“Njegov vokabular uopće nije akademski, profesore Tomca i Jurčevića svojedobno je nazvao ‘luđacima’ i ‘budalama’. Tužbu smo podigli još dok je bio predsjednik, tek osam mjeseci kasnije započele su prve procesne radnje, sud je zakazao prvu raspravu nakon što Josipović više nije bio na dužnosti. Obratio se Ustavnom sudu koji je stao na njegovu stranu i na sam dan rasprave sutkinja nas je obavijestila da su s Ustavnog suda dobili odluku da se rasprava ne može održati! Budite sasvim sigurni da bi bio osuđen u tom postupku da ga Ustavni sud nije zaštitio! Ostali smo zabezeknuti, a on se već hvali preko nekog piskarala sa portala Lupiga koji se financira državnim novcem – da će u novom postupku povesti sa 2:0,” rekao je Hodak i dodao da je čak i Tuđman dopuštao tužbe protiv sebe: “Dr. Franjo Tuđman se nikada nije htio poslužiti Ustavnim sudom da spriječi takve stvari, a nazivali su ga ‘diktatorom’. Moram priznati da je čak i Mesić hrabriji od Josipovića i ne izbjegava sud!“

JURČEVIĆ: SLOMILO GA JE KAD NIJE DOBIO DRUGI MANDAT!

Političko djelovanje Ive Josipovića u prilogu je komentirao i dvojac koji je prvi tužio Josipovića – profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević.

TOMAC: “Josipović je s Borisom Tadićem radio na tome da se velikosrpska agresija pretvori u ‘građanski rat’, a krivnja podijeli. Glavna teza velikosrpske politike i danas je pretvaranje našeg obrambenog rata u građanski, čak i u agresiju na Srbiju! Josipović je s Vesnom Pusić vrlo organizirano radio na tome da se diskreditira tužba protiv Srbije za genocid, zbog čega ćemo imati problema s naplatom ratne odštete.“

JURČEVIĆ: “On je jedini predsjednik koji se nije izborio za drugi mandat, što ga je psihološki destabiliziralo, osim toga – i cijelu njegovu strukturu, budući da su udbaši na njega računali. Uloženo je puno da bi postao predsjednik i napravio sve te skandale i izdaje, a ta struktura bi ga ponovo voljela vidjeti na vlast.“

HODAK: BITKU PROTIV ‘ZDS’ NIKADA NEĆE DOBITI!

Zvonimir Hodak u emisiji je izuzetno emotivno progovorio o pozdravu ‘Za dom spremni’.

“Ako je kuna u NDH bila ‘fašistička’ i ‘nacistička’, a danas je platežno sredstvo, onda valjda postoji neka razlika između ove i one kune. Ako se u NDH pjevala ‘Lijepa naša’, onda također postoji razlika. Svugdje postoji distinkcija, jedino ne dopuštaju razliku kada je u pitanju pozdrav ‘Za dom spremni’, kod kojega i jest najveća razlika danas i u odnosu na NDH. Od 1941. do 1945. to je bio ‘ustaški pozdrav’, a od 1991. do 1995. uz njega se odlazilo u rat boriti i ginuti za demokratsku Hrvatsku. Svugdje se može praviti razlika, jedino je ‘ZDS’ uvijek ‘fašistički’, ‘nacistički’ i ‘klerofašistički’… Napominjem, to je jedina bitka za koju s apsolutnom sigurnošću mogu tvrditi da je naši protivnici neće dobiti,“ rekao je ugledni odvjetnik i nastavio:

“Taj pozdrav je znak inata. Svi su šutjeli dok se išlo u rat s tim pozdravom, dok smo slušali Thompsona s tim pozdravom, dok su drugi mijenjali imena, postajali Hrvoje i prestali biti Jovanović… Hajka na ‘ZDS’ počela je nakon smrti Gojka Šuška i kada smo počeli slati ljude u Haag. Autori usklika ‘ZDS’ nalaze se u Hudoj jami i drugim grobnicama, a pozdrav iz Domovinskog rata ne može se iskorijeniti nikakvim Ustavnim sudom! Uostalom, postoji i nekoliko odluka prekršajnih sudova koji su oslobađali krivnje zbog tog pozdrava – u Daruvaru, Zagrebu, Kninu…“ poentirao je Hodak konstatirajući da je šteta što Hrvatska ne primjenjuje američki model pravnih presedana.

USTAVNI SUD ODLUKOM O ‘ULICI 10. TRAVNJA’ NEGIRAO TUĐMANA I STEPINCA!

Hodak je kritizirao i odluku Ustavnog suda o zabrani ‘Ulice 10. travnja’ u Slatinskom Drenovcu.

“Da se ulica zvala ‘10. aprila’ ili ‘29. novembra’, možda ne bi bilo buke, ali Ustavni je sud donio rješenje u kojem stoji da je NDH bila potpuna negacija želje Hrvata za državom. To je povijest i o tome Ustavni sud ne može raspravljati! Tko se ’41. borio za Hrvatsku, a tko za Jugoslaviju? Takva odluka Ustavnog suda je negacija Tuđmana i Stepinca i njihovih definicija Nezavisne Države Hrvatske! Režim u NDH je bio ‘fašistički’, ali tko se tada mogao suprotstaviti Njemačkoj? Je li Srbija bila demokratska država ’41? Mađarska, Slovačka ili Norveška?! U Europi su se partizani borili za svoje nacionalne države, jedino su ‘hrvatski’ partizani bili za Jugoslaviju! U Norveškoj su strijeljali samo Quislinga i njegova četiri ministra, a mi smo imali Hudu Jamu, Bleiburg… Više od 500 tisuća ljudi je izgubilo glavu! Kakva je bila osveta ‘naših’ partizana koji su se tobože borili za Hrvatsku?! Ma, borili su se za Jugoslaviju,“ bio je kategoričan odvjetnik Hodak.

Sudac Miroslav Šumanović jedini je imao izdvojeno mišljenje u kojem je rečeno da se Ustavni sud ne može miješati u povijest i da je nenadležan. Riječ je o istom sucu koji je imao izdvojeno mišljenje i u postupku protiv Josipa Šimunića, kojega zastupa upravo Hodak pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

“Njegov problem je da ima svoje mišljenje koje iznosi vrlo stručno,“ rekao je Hodak i dodao: „Sudac Šumanović govori o predmetima koje bi Ustavni sud trebao rješavati, a ne nametati mišljenje da je NDH bila negacija Hrvata za vlastitom državom. Upravo obrnuto! Imamo amatere povjesničare na Ustavnom sudu koji su donijeli ustavnopravnu glupost,“ rekao je Hodak i opleo po novinarki Slavici Lukić, inače partnerici Milorada Pupovca, Sanji Barić s riječkog Pravnog fakulteta i Đorđi Gardaševiću sa zagrebačkog Prava koji nakon odluke Ustavnog suda o ‘Ulici 10. travnja’ tvrde da se vladino Vijeće za suočavanje s prošlošću treba raspustiti i da po ovom pitanju više nema rasprave. Hodak je naveo da je za razliku od svih njih, kao i drugih sudaca Ustavnog suda, sudac Miroslav Šumanović jedini pravi ekspert koji nije politički postavljen i koji je prije dolaska u Ustavni sud imao respektabilnu pravnu i sudačku karijeru.

Hodak je opleo i po Titu te njegovim istomišljenicima u Ustavnom sudu: “Čovjek koji je javno rekao da će Sava prije poteći uzvodno nego će Hrvatska biti država, po njihovom tumačenju bio je za! Čisti apsurd!“

JOSIPOVIĆ – SVETA KRAVA HRVATSKOG PRAVOSUĐA!

Zvonimir Hodak je u nastavku emisije komentirao sporan način izbora sudaca Ustavnog suda, za koje je i prof. Josip Jurčević u prilogu rekao da su najobičniji stranački poslušnici dvije stranke – jer ih se bira dvotrećinskom većinom u Saboru.

“Ustavni sud danas je parapolitička organizacija čiji se članovi dijele na članove HDZ-a i SDP-a. Tako se i odnose prema ovakvim predmetima koji imaju svjetonazorski karakter. Tu se Ustavni sud nema što miješati! Zabranili su nam prvu tužbu protiv Josipovića, ali takva situacija ne može se ponoviti… Njegovo je pravo imati stavove kakve ima, Josipovićev ideološki kod je poznat, ali nema pravo uprezati za svoje potrebe Ustavni sud i biti sveta krava hrvatskog pravosuđa,“ istaknuo je Hodak.

Jedan od najvećih hrvatskih problema, po Hodaku je – pravosuđe, kao i činjenica da se suci kod nas biraju doživotno, dok primjerice, u Americi i suci i državni odvjetnici idu na izbore, što bi bilo jako dobro primjeniti i u našoj zemlji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Inženjerska pukovnija uspješno uspostavila prijelaz skelom i most na vježbalištu ‘Kupa’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Na vojnom vježbalištu „Kupa“ u nedjelju, 14. listopada 2018. u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18-združena snaga održan je prikaz svladavanja vodene zapreke koji je obuhvatio izlazak na vodenu zapreku, uspostavu skelskog i mostnog mjesta prijelaza te njegovo održavanje za prolaz.

Nositelj vježbe bila je Inženjerijska pukovnija uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije, a ukupno je sudjelovalo 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava, priopćio je MORH

Demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević,načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici Nacionalne garde Minnesote, zamjenik zapovjednika NMG general bojnik Neil G. Loidolt i zamjenik načelnika J5 NMG bojnik Ryan Rossman uz brojne druge goste.

Težišna zadaća vježbovne skupine na demonstraciji bila je savladavanje rijeke Kupe s ciljem osiguranja manevra namjenske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Oštećena prometna infrastruktura onemogućila je kretanje manevarskih snaga, a u području prijelaza postojala je mogućnost neprijateljskog napada. „Namjenski organizirane snage za savladavanje vodene zapreke morale su uspostaviti dva skelska mjesta prijelaza i jedno mostno mjesto prijelaza preko rijeke te osigurati prelazak vojnih snaga i tehnike“, pojasnio je zapovjednik Namjenski organiziranih snaga za svladavanja vodenih zapreka bojnik Ivica Miložić.

Prvi dočasnik NOS-a za svladavanje vodenih zapreka časnički namjesnik Dario Vukušić iznio je mogućnosti prelaza na ovaj način uspostavljenog mostnog mjesta prijelaza preko kojega u sat vremena može prijeći do 600 vozila, a omogućuje i dvosmjeran prelazak. Za potrebe prikaza svladavanja vodene zapreke u sklopu vojne vježbe Velebit 18-združena snaga uspostavljen je most dužine 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka.

Nakon uspješne demonstracije vojnicima se obratio ministar Krstičević: „Vidjeli smo provedbu jedne od složenijih vojnih zadaća koje mogu biti postavljene pred našu vojsku, svladavanje vodene prepreke. Vi, pripadnici inženjerijskih postrojbi, iznijeli ste jedan od zahtjevnijih dijelova provedbe ove vježbe.

Nailazak na vodenu zapreku, osiguranje položaja i koordinacija sa snagama koje svladavaju vodenu zapreku uz istovremenu zaštitu snaga korištenjem aktivnih i pasivnih mjera, zahtjeva iznimno dobro planiranje i pripremu kao i brzu reakciju i prilagodljivost”. „Danas ste pokazali svu snagu Hrvatske vojske“, kazao je ministar upućujući pohvale svim sudionicima za pokazane sposobnosti.

Čestitke je vojnicima na prikazanom u provedbi ovog dijela vježbe uputio i general zbora Mirko Šundov: “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali u realizaciji ove zadaće”, kazao je načelnik.

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak po završetku vježbe izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom zadaća napomenuvši kako su namjenski organizirane snage koje su bile ustrojene od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova uspješno uspostavile skelsko i mostno mjesto prelaza čime je omogućen prelaz rijeke namjenskih oklopno-mehaniziranih postrojbi, a čime su među ostalim prikazali integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje, priopćio je MORH

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dino Merlin otkazao suradnju bubnjaru

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački glazbenik Dino Merlin objavio je u nedjelju da je odlučio prekinuti suradnju sa svojim bubnjarom Amarom Češljarom zbog njegove izjave da bi “poslao tenk” na Hrvate koji su ovaj tjedan u Mostaru prosvjedovali protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka.

“Ma tenk poslat i opleti. Ovo je ba ludilo. Nema tu glave za razgovore”, napisao je Češljar u komentaru na jednom sarajevskom portalu.

Izjavu su prenijeli svi utjecajni hrvatski mediji u BiH nakon čega je uslijedio velik broj kritika.

Dino Merlin odlučio je prekinuti suradnju s njime.

“Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke glazbenog suradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko desetljeća diljem svijeta kroz glazbu propagiraju ljubav, mir i dobro”, objavio je Merlin u priopćenju za javnost.

“Svi moji suradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti”, istaknuo je.

“Zbog nepoštivanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah otkazati daljnju suradnju Amaru Češljaru”, navodi Merlin.

“Ovim putem i primjerom pozivam sve nas na razumno djelovanje kako bi preuzeli odgovornost za svoje riječi i djela i bili korektivi jedni drugima u izgradnji tolerantnije budućnosti”, zaključio je Merlin.

Češljar je u subotu u dva odvojena pokušao uzmaknuti tvrdeći da je njegov stav bio odgovor nacionalistima.

“Komentar je važio za nacionaliste koji nisu dobro došli ni u jednu zemlju”, napisao je Češljar i dodao kako se u BiH ‘mnogi petljaju’ te se dodatno zapetljao objašnjavajući što je mislio pišući komentar. “Ovi koji su tu, općenito, tu zemlju ne smatraju kao svoju, a kao žive u njoj. Čast iznimkama naravno”, napisao je.

Dodao je i kako glazbenik Dino Merlin nema nikakve veze s njegovim stavom.

Tri sata kasnije se predomislio pa je u novome mailu predložio hrvatskim medijima, koji su ga nakon toga ismijali, da objave kako je njegov profil hakiran.

“Nego kako se profili zaista hakiraju možda radi situacije nije loše upravo to objaviti ako se slažete?! Česljaru hakiran profil i to je sve”, rekao je.

(Hina)

 

Udruge u Austriji tražit će zabranu koncerta Dine Merlina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari