Pratite nas

BiH

(VIDEO) Hrvati u BiH ne traže ništa više i ništa manje prava, nego što imaju Bošnjaci i Srbi!

Objavljeno

na

Od samog početka HDZ se zalagao za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. To je bila jedna od najvažnijih sastavnica politike našeg prvog predsjednika i najvećeg Hrvata u povijesti dr. Franje Tuđmana – istaknuo je jučer u svom govoru Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka na VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru.

Jednakopravnost i ustavne promjene

Više od 400 izaslanika na saboru HNS-a dalo je jednoglasnu potporu usvajanju deklaracije kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH, ali i federalizacija zemlje u kojoj bi i Hrvati ostvarili ravnopravnost. Isto tako, prihvaćen je i dokument kojim se zagovaraju ustavne promjene u BiH, a kao strateški prioriteti navodi članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u.

Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske

Glavni tajnik HDZ-a pozvao je na zajedništvo i naglasio važnost jednakopravnosti Hrvata u BiH.

– Prenosim vam iskrene i srdačne čestitke našeg predsjednika Tomislava Karamarka i svih članova HDZ-a RH. S dubokim poštovanjem pozdravljam i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te sve branitelje koji su devedesetih godina stali u obranu suverene Republike Hrvatske i naše druge domovine – Bosne i Hercegovine. Od samog početka HDZ se zalagao za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. To je bila jedna od najvažnijih sastavnica politike prvog hrvatskog predsjednika i najvećeg Hrvata u povijesti hrvatskog naroda dr. Franje Tuđmana.

Štetni zakoni za Hrvate izvan RH

Brkić je istaknuo da HDZ nikada neće zaboraviti obrambeni i oslobodilački rat u kojem su veliki doprinos dali upravo Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

– Od samog konstituiranja Hrvatskog narodnog sabora, HDZ je snažno podržavao jedinstvo i okupljanje. To posebno naglašavam u kontekstu priznavanja braniteljskih prava pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te niza nepovoljnih zakona koji su doneseni u Hrvatskom saboru na štetu svih Hrvata koji žive izvan RH. Sve ćemo to promijeniti jer je vođen jedinstveni Domovinski rat.

Konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH

Hrvatska politika nedvosmisleno mora imati za cilj potpunu ustavnopravnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostala dva naroda u BiH – kazao je glavni tajnik HDZ-a te nastavio:

– Niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od tog načela za nas Hrvate neće biti prihvatljivo. Hrvati u BiH za sebe ne traže ništa više, ali neće i ne mogu pristati na ništa manje nego što imaju druga dva konstitutivna naroda. Došlo je vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri naroda sjednu i nastave razgovore o održivom uređenju BiH. Hrvatski predstavnici u tome pravcu imali su i imat će potporu HDZ-a, a nadam se i hrvatskih institucija u Zagrebu.

Za euroatlansku budućnost BiH!

Prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, na ovom je zasjedanju ponovno izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora – organizacije koja okuplja gotovo sve hrvatske stranke u BiH. U svom je govoru iznio dio prijedloga o političkom uređenju Bosne i Hercegovine te istaknuo da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.

– Mi predlažemo da to budu četiri federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. Želim jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene koji bi zajedno sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima dogovorili bolju BiH s  euroatlantskom budućnosti. Moramo u ovoj godini donijeti izmjene izbornog zakona koje bi bile najbolje za hrvatski narod, a onda provesti ustavne promjene.

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990. – stranke koja pripada HNS-u – također je dao potporu usvojenoj deklaraciji:

– U njoj je jasno definirana euroatlanska budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine te su postavljeni ciljevi novog Ustava.

[ad id=”40551″]

Potpora predsjednika Karamarka

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudionicima je uputio pismo potpore u kojem je podupro sadržaj usvojene deklaracije te naglasio da je cilj hrvatske politike u BiH potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Predložen jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužitelji državnog tužilaštva predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, piše Klix.ba.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana”, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su proveli noć sa četvrtka na petak u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su u petak oko 18 sati prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužitelji.

Tužiteljski tim je sastavila glavna tužiteljica Gordana Tadić, a sastavljen je od tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM traje više od mjesec dana, a tijekom tog razdoblja saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu pomoći u rasvjetljivanju cijelog slučaja.

Nakon uhićenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) kojeg Tužiteljstvo BiH tretira kao jednog od osumnjičenih u aferi “Respiratori” postavilo se pitanje tko će voditi federalnu Vladu. S tim u vezi treba naglasiti da je Novalić još jučer tek usmeno ovlastio zamjenicu premijera i ministricu financija FBiH Jelku Milićević (HDZ) da predsjeda sjednicom Vlade što je ona odbila tražeći pismenu punomoć.

Međutim, potrebno je napomenuti da nije Milićević jedina u poziciji da mijenja premijera u njegovom odustvu. To prema zakonu može učiniti i drugi zamjenik premijera, Vesko Drljača (SBB), koji je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH. Naime, prema članku 10. Zakona o Vladi FBiH “zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera”.

Ova informacija je utoliko interesantnija, ako se uzmu u obzir poruke iz SDA da se radi o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji, piše Klix.ba. Prema navedenom zakonskom rješenju, barem kada je riječ o predsjedanju Vlade FBiH, to se neće dogoditi ako Novalić ovlasti Drljaču da bude na čelu Vlade.

Također, SDA sa svojih 5 ministara uz SBB-ovih 4, imala bi većinu u odnosu na šest HDZ-ovih ministara. S druge, pak, strane, ukoliko bi izostao Novalićev potez da pismeno ovlasti, primjerice, Drljaču na potezu će biti predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) koji bi onda u tom slučaju zasigurno ovlastio stranačku kolegicu Milićević da bude na čelu Vlade u odusutnosti Fadila Novalića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Velike američke zastave, na kojima na engleskom jeziku piše zajedno protiv korupcije, zasvijetlile su u petak u večer na dva kraja Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Zastave su postavili mladi aktivisti grada Mostara povodom tvita koji je u četvrtak objavio američki državni tajnik Mike Pompeo, piše bljesak.info

Naime, Pompeo je u na svom službenom Twitteru javno je označio Amira Zukića, bivšeg glavnog tajnika Stranke demokratske akcije, umiješanim u “značajnu korupciju”.

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao: – Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije.


Zukiću i njegovoj obitelji na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari