Pratite nas

Herceg Bosna

VIDEO: “Hrvatska i BiH u 2014. godini”

Objavljeno

na

Bila je do kraja puna velika dvorana franjevačkog klerikata na Trsteniku , u kojoj je Raspudić održao tribinu u utorak 25.veljače 2014, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Tribinom je moderirao dr. Vide Popović, predsjednik udruge Benedikt.

Pogledajte cijelu tribinu:

[vsw id=”Ij00EHx8ya8″ source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Podsjetimo Nino Raspudić rodio se u Mostaru 1975. godine. Osnovnu školu završio je u Mostaru, a maturirao je u Trevisu u Italiji. Diplomirao je 1999. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu filozofiju talijanski jezik i književnost. Profesor je na katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Po Raspudićevim riječima suđenje Josipu Perkoviću moglo bi pridonijeti i većem zanimanju hrvatske dijaspore za aktivniji angžman u Hrvatskoj.

Do sada nije moglo biti perpektive za hrvasku dijsporu u Hrvatskoj jer su predstavnici totaliotarne strukture kojoj je pripadao i Perković ubijali predstavnike dijaspore – azao je Raspudić.

Nužno je da se politika, mediji i kultura očiste od komunističkih kadrova jer se uprotivnom neće otvoriti perspektive za hrvatsko društvo – istanuo je Raspudić.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Nino Raspudić, koji je u više navrata prekidanim burnim pljeskom, istaknuo je kako je najbolje rješenje za Federaciju BiH  da se  njenih deset žuapnija preoblikuje u dvije županije od kojih bi jedna bila većinska hrvatski, a druga većinskia bošnjačka. Na taj bi se način, po Raspudiću, smanjila i glomazna  administracija u ovom entitetu.

Većinska hrvatska županija obuhvatila bi sve hrvatske krajeve u Posavini, Srednjoj Bosni i Hercegovini i ne mora biti teriotorijalno povezana, a iz  te bi se županije, primjerice, birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ne bi se ubuduće dogodilo da na tu dužnost bude izabran netko poput  Željka Komšića većinom bošnjačkim glasovima – istaknuo  je Raspudić.

Tako ustrojena većinska hrvatska županija onemogućila bi da se ubuduće, primjerice, za predsjednika Fvederacije BiH ustoličuje netko poput Živka Budimira koji je, po Raspudiću, dobio tek oko dvije tisuće hrvatskih glasova.

Raspudić smatra kako s bošnjačke strane trenutačno nema spremnosti za  kompromis, odnonosno ustroj većinske hrvatske i većinske bošnjačke županije jer je u bošnjačkoj javnosti stvoreno raspoloženje da treba “poklopiti” Federaciju BiH tako da u njoj dominiraju Bošnjaci.

DN

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari