Connect with us

Pregled

VIDEO – Hrvatska predsjednica u Srebrenici: Poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni u strašnom bezumlju zločina!

Objavljeno

on

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nazočnima na današnjem obilježavanju 20.-te obljetnice genocida u Srebrenici.

[ad id=”68099″]

Govor hrvatske predsjednice prenosimo u cijelosti:

“Danas, zajedno sa svima vama, poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina. Teško je na ovom mjestu tolike tuge i boli pronaći primjerene riječi kojima bih izrazila što u ovom trenutku osjećam. Preda mnom su usamljenost i bol preživjelih kao i obitelji svih žrtava, njihova opravdana težnja za istinom koja se još uvijek iskrivljuje, relativizira, prikriva, unatoč priznatim i poznatim činjenicama, njihova razumljiva želja za pravdom koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela.

Sjećanje na žrtve sve nas trajno obvezuje. Obvezuje nas da Srebrenica, kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata, ne bude u našim mislima samo 11. srpnja, na dan, po modernu međunarodnu zajednicu, sramotne obljetnice genocida. Obvezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

Na ovom mjestu ne možemo biti bez odgovora na pitanje kako se osloboditi scenarija koji završavaju masovnim pogubljenjima. Previše se zla događa u svijetu i danas. Alati kao što su suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje već su u našem posjedu. Razumno je i nužno koristiti ih kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigdje i nikad više. Stoga čvrsto vjerujem u pomirenje i u novi početak temeljen na istini, prihvaćanju vlastite odgovornosti i suosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana. Na ovom mjestu mraka 20. Stoljeća gdje je čovječanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim budućnost svjetla, budućnost mira, suživota i prosperiteta. Hrvatska je uz vas”,kazala  je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na današnjoj koomemoraciji u Srebrenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari