Pratite nas
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hrvatska

(VIDEO) Izađimo na izbore – velika izlaznost je zaštita od birača-duhova

Objavljeno

na

OTVORENO PISMO UDRUGE ‘U IME OBITELJI’

Udruga “U ime obitelji” uputila je javnosti otvoreno pismo u kojem poziva hrvatske građane da iziđu na izbore u što većem broju. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

U nedjelju, 28. 12. 2014., održat će se 6. predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj. Na njima ćemo odlučiti tko će biti hrvatski predsjednik ili predsjednica sljedećih pet godina.

Pozivamo Vas da svakako izađete na izbore i potaknete svoje bližnje da i oni iskoriste svoje pravo glasa.

Svaki glas je važan jer je bit demokracije sudjelovanje što većeg broja građana u demokratskim procesima. Zadnje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav pokazalo je da u Hrvatskoj, na žalost, dio medija i interesnih skupina na razne načine obeshrabruje nas, obične građane, da u što većem broju budemo aktivni sudionici i važni čimbenici našeg društva.

Također, kao što znate, ministar Bauk je prije nekoliko dana smanjio broj birača u Hrvatskoj s 4 milijuna na 3 750 000.  Kako je Državni zavod za statistiku potvrdio da u RH prebiva manje od 3,5 milijuna punoljetnih osoba, to znači da i dalje imamo oko 250 000 Baukovih birača-duhovaNemojmo  dopustiti da „duhovi“ odlučuju o našoj zemlji! Zato je Vaš glas izuzetno važan! Pozivamo vas da se informirate i u slobodi odaberete najboljeg od ponuđenih kandidata. Nemojte se obeshrabriti jer među kandidatima nema idealnog – nužno je odabrati najboljeg od kandidiranih misleći na dobro Hrvatske!

Kao pomoć u Vašem promišljanju tko od kandidata može donijeti potrebne demokratske promjene našem društvu i konačno, kojem kandidatu dati svoj glas, želimo Vas podsjetiti da je aktualni predsjednik Ivo Josipović zlorabio svoju predsjedničku funkciju te je suprotno Ustavu Republike Hrvatske i peporukama Venecijanske komisije zauzeo jednu od strana na prvom građanskom referendumu u RH aktivno agitirajući protiv građanske, referendumske inicijative. Na sam dan referenduma, 1. 12. 2013. godine, pojavio se na naslovnici dnevnih novina s riječima: “Ja ću glasati protiv, a vi?”

Također, g. Josipović je prije godinu dana podržavao (neuspjeli) prijedlog Kukuriku koalcije da se promijeni Ustav RH. Cilj tih promjena, među ostalim, bio je praktično onemogućavanje građanskih referenduma i sprječavanje izručenja g. Perkovića i g. Mustača, optuženih za političko ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Nadalje, unatoč javnom apelu Udruge „U ime obitelji“, g. Josipović nije poduzeo ništa da se zaustavi stravičan prijedlog Zakona o referendumu kojim Kukuriku koalicija građanima želi onemogućiti prikupljanje potpisa za referendum na javnim lokacijama te ih ograničiti da svoj potpis mogu dati samo pred državnim službenicima u 300-tinjak ureda državne uprave za vrijeme njihovog radnog vremena, ograničavajući tako slobodu građanskog izjašnjavanja.

Na kraju, g. Josipović unatoč javnim pozivima i svojim ustavnim ovlastima nije potaknuo državne institucije da odrede stvarni broj birača u RH i tako spriječe moguće manipuliranje brojem birača.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vas da u nedjelju 28. 12. svakako izađete na izbore i date svoj glas onom kandidatu za kojeg procjenjujete da će se istinski zalagati za demokratske promjene u našem društvu i najbolje zastupati interese svih građana RH u zemlji i inozemstvu!

Udruga U ime obitelji

(Narod.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori //pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Komentiraj

Hrvatska

Obilježena 27. obljetnica osnutka HVU-a i promovirani kadeti HV-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

U dvorani HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane RH održana je u srijedu, 19. prosinca 2018. proslava 27. obljetnice osnutka Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu koje je održana i promocija kadeta vojnih studijskih programa.

Svečanost je počela prikazivanjem filma o 27 godina postojanja HVU-a, nakon čega su zaslužnim djelatnicima uručene pohvale, nagrade i promaknuća. Vrhunac svečanosti bila je promocija 12. naraštaja kadeta, ujedno prvog naraštaja kadeta upisanih u studijske programe Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje.

Promovirana su 82 kadeta, a najboljim polaznikom 12. naraštaja proglašen je kadet nadnarednik Rafael Šubat, kojemu je uručena prijelazna Kadetska sablja, priopćio je MORH

Događaju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga te predsjednika Vlade Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, generalni vikar don Marko Medo, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kao i akademske zajednice, obitelji Bobetko, Tomljanović, Tuđman i Zadro te rodbina i prijatelji promoviranih kadeta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je u svome obraćanju na veliki doprinos Hrvatskog vojnog učilišta u obrazovanju branitelja tijekom Domovinskog rata te pozvao sve prisutne da čuvaju tu uspomenu. “Narod koji zaboravi svoju prošlost, nema budućnosti. Moramo govoriti o prošlosti zbog kadeta jer su oni nasljednici branitelja”, rekao je Krstičević.

Obraćajući se kadetima, ministar ih je potaknuo da u nastavku karijere služe na čast svome narodu. “Prihvaćanjem vojnog poziva odabrali ste težak, ali častan životni put. Iznimno vas cijenim i poštujem zbog toga, a cijeni vas i hrvatski narod”, izjavio je Krstičević te dodao: “Očekujem da ćete na novim dužnostima dati doprinos razvoju Hrvatske vojske. Budite hrabri i vjerujte u sebe. Vi ste budućnost naše vojske!”

Krstičević je posebnu zahvalu uputio roditeljima kadeta: „Hvala vam što ste svoje sinove i kćeri odgojili da vole i poštuju domovinu. Bez potpore obitelji nema jakog vojnika, dočasnika i časnika.“ U prilog dobrom odgoju kadeta govori i pohvala građanke upućena kadetima, koju je ministar također prenio: “Poštovane dame i gospodo, danas sam oko pola 8 ujutro putovala na svoje radno mjesto tramvajem broj 6 na liniji Britanski trg – Držićeva. Istim tramvajem putovala je i grupa od tridesetak kadeta Hrvatske vojske. Puno vremena provodim u tramvaju, no rijetko sam u prilici vidjeti tako pristojne, uredne, vesele mlade ljude na kojima se vidi da mnogo vremena provode zajedno i da se dobro slažu. Mada je u tramvaju bilo i slobodnih mjesta za sjesti, svi su stajali (i to ne na vratima!). Nije bilo galame niti naguravanja. U dvadesetak minuta koliko sam putovala s njima nisam čula ni jednu psovku niti grubu riječ, a to je, moramo priznati, prava rijetkost. Činilo mi se vrijednim da se takvo ponašanje pohvali i da zahvalim svima koji s tim mladim ljudima vrijedno rade. Rezultati se vide!”

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov također se prisjetio početaka Hrvatskog vojnog učilišta u Domovinskom ratu, a osvrćući se na njegovu budućnost, poručio je: “Od kadeta očekujem da budu heroji znanja te da znanjem i sposobnostima dobivaju bitke i pokazuju kako se voli domovina. Od njihovih nastavnika očekujem da nastave s izgradnjom Hrvatskog vojnog učilišta, obrazuju vođe i usade u njih vještine i sposobnosti potrebne za uspješan profesionalni razvoj.”

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen pohvalio je kadete na uloženom trudu i zalaganju tijekom studija te ih potaknuo da nastave s uspješnim radom: “Marljivošću i ustrajnošću pokazali ste da ste spremni za daljnje korake u vojnoj karijeri. Koji god posao radili u obrambenom sustavu, uvijek možete naučiti nešto novo i steći novo iskustvo. Budite kreativni i postanite inovatori u razvoju Hrvatske vojske!”

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras kazao je da osjeća ponos zbog toga što prvi naraštaj kadeta vojnih studijskih programa biva promoviran u 350. godini postojanja Sveučilišta u Zagrebu te izrazio nadu u uspješni nastavak suradnje s Hrvatskim vojnim učilištem. “Želimo stvoriti intelektualnu, kulturnu i obrazovnu elitu koja u srcu nosi domovinu. Hrvatska je vojska upravo ta snaga koja promiče domoljublje te hrvatsku i europsku kulturu”, zaključio je Boras.

U glazbenom programu nastupio je Orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” izniklo je iz Časničkog centra, koji je ustrojen u prosincu 1991. kao prvi institucionalni oblik izobrazbe pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde. Časnički centar preimenovan je 1993. u Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”, a današnje ime ta ustanova nosi od 2015. Težišne su zadaće Hrvatskog vojnog učilišta izobrazba časnika i dočasnika te izrada standarda, mjerila, smjernica i naputaka za obrazovanje pripadnika OS RH. U sklopu HVU-a djeluje pet škola:  Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, Časnička škola “Andrija Matijaš Pauk”, Dočasnička škola “Damir Tomljanović Gavran” i Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”.

Studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji OS RH i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara, a njihovim završetkom i stjecanjem 240 ECTS bodova kadeti dobivaju akademski naziv prvostupnika odabranog studija te im biva dodijeljen čin poručnika.

Studiji se provode od akademske godine 2014./2015., a u prvome naraštaju upisano je 105 kadeta. Od tog broja, 82 kadeta uspješno su završila svoje studije (46 na smjeru Vojnog inženjerstva i 36 na smjeru Vojno vođenje i upravljanje). Školovanje na diplomskom studiju nastavilo je 57 kadeta, dok su 22 kadeta ušla u djelatnu vojnu službu.

Foto: MORH / T. Brandt

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Efekti porezne reforme korisni i za pet slavonskih županija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da su efekti porezne refome korisni i za taj dio Hrvatske, te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, osobito u Slavoniji.

“Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji.  To je strukturni problem s kojim se kao država moramo nositi i zato sve ove mjere i poduzimamo”, kazao je Plenković na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja se održava u Pakracu.

Ocijenio je da su kroz godinu i osam mjeseci provedbe projekta “Slavonija, Baranja i Srijem” ostvarili zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, te mobiliziranja i motiviranja privatnoga sektora za veća ulaganje u Slavoniju. Napredak se osjeća i u razvojnom, gospodarskom, turističkom i drugim pogledima.

U ovoj financijskoj perspektivi za Slavoniju je predviđeno 18,5 milijardi kuna, dosad je ugovoreno 8,5 milijardi kuna, a na raspolaganju je još deset milijardi kuna za pet slavonskih županija, istaknuo je Plenković.

Realizacija razvojnog sporazuma je u tijeku, nekoliko od 219 projekata koje su potpisali već je ostvareno, a slijedi realizacija ostalih.

Ulaganja u zdravstvo i razvoj kontinentalnog turizma

Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama – kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoja turizma na kontinentu.

Na Danima hrvatskog turizma na Hvaru odlučeno je da se iduće godine Dani turizma organiziraju u Slavoniji. “To je zajednički koncept u koji će biti uključeno više slavonskih županija. To smatramo dobrim, da s te strane šaljemo turističku poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku”, kazao je premijer.

Vlada je napravila iskorake u partnerstvu sa županijama i gradovima i želi da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. “To radimo svjesno jer je dio naše politike i orijentacije da svi budete uključeni i participirate u ono što radimo”, rekao je Plenković.

“Prisutnost ministara ove Vlade na terenu je redovita i stalna i tako će biti kontinuirano jer želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija”, poručio je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo što održavaju sjednicu u Pakracu, gradu koji je bio razrušen u Domovinskom ratu i dao je puno za obranu domovine, te je zahvalio braniteljima iz Pakraca i Požeško-slavonske županije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

Aktualno