Pratite nas

Hrvatska

Video: Kad smo kod laganja, pravo je pitanje što je Josipović dao Cvetićaninu

Objavljeno

na

“To su pitanja na kojima bi trebala inzistirati hrvatska javnost i relevantne institucije”, rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je tvornicu Kraš, a na novinarsko pitanje o laganju istaknula je, kad smo već kod laganja, kako je pravo pitanje što je to gospodin Josipović dao veleposlaniku Cvetićaninu.

„Apsolutno nisam lagala, jučer sam objasnila to pitanje, rekla sam sve što sam rekla, to je administrativno pitanje, ne namjeravam ništa ponavljati. Žao mi je da sam optužena da sam lagala, nažalost nisam prva a neću biti ni zadnja osoba koju je predsjednik Josipović uvrijedio ovih posljednjih dana. Ja mu čak to niti ne zamjeram, jer kad u kampanji nemate sadržaja, napadate ljude, nažalost. Ali pravo pitanje, kad smo već kod laganja, je što je to gospodin Josipović dao veleposlaniku Cvetićaninu dok je on bio srpski veleposlanik u Hrvatskoj i to su pitanja na kojima bi trebala inzistirati hrvatska javnost i relevantne institucije“, oštro je odgovorila Grabar-Kitarović.

„Ugovor stoji, ali ja ne radim za NATO, dobili ste odgovor i od njih“, dodala je.

Novinare je zanimalo hoće li se vratiti na mjesto pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju u slučaju da doživi poraz na izborima.

„Ja ću sigurno biti predsjednica Republike Hrvatske, a što se tiče statusa u NATO savezu, kao što sam vam jučer odgovorila, to je administrativno pitanje statusa moje obitelji. Na sve sam odgovorila, nemam namjeru ponavljati, bit ću prva hrvatska predsjednica“, rekla je.

Na upit je li joj žao što zamrzavanje statusa nije ranije podijelila s javnošću, odgovorila je da za to nije bilo potrebe.

„Ja sam cijelo vrijeme govorila i objašnjavala, ova mogućnost zamrzavanja statusa zaista se pojavila u nekoliko posljednjih dana i o tome me nitko nije pitao niti sam imala potrebu to objašnjavati jer je to administrativno pitanje“, rekla je.

Na novinarski upit nije li to pitanje koje bi javnost trebala znati, Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je:” Zašto? Ako netko radi na pravnom fakultetu – koja je razlika ako radi u NATO-u? Doista to nisam držala takvim jer je to administrativno pitanje”.

„U ovom trenutku nemam nikakve veze s NATO-om osim što moja obitelj ima taj status da moja djeca mogu završiti ovu školsku godinu i ne moraju prekidati trenutno školovanje u Belgiji“, kazala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Kraš je, kaže, posjetila kao primjer uspješne tvrtke, jer je gospodarstvo u središtu njene kampanje.

„Ovo je samo jedna u nizu tvrtki koje obilazim ovih dana i nastavit ću obilaziti kada budem predsjednica Republike Hrvatske, tvrtke koje dobro posluju i one koje ne posluju tako dobro. Ovo je primjer izvanredno dobre hrvatske tvrtke. Gospodarstvo je u središtu mojeg programa i da ovako razgovorom s gospodarstvenicima, obilaskom pogona, skupljanjem različitih iskustava, razgovorom o problemima s kojima se susreću i analizom želim jednostavno svoj program pojačati na stvarnim životnim pričama i pravim hrvatskim primjerima“, rekla je dodavši kako će program prezentirati sljedećeg tjedna.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari