Pratite nas

Hrvatska

Video: Kad smo kod laganja, pravo je pitanje što je Josipović dao Cvetićaninu

Objavljeno

na

“To su pitanja na kojima bi trebala inzistirati hrvatska javnost i relevantne institucije”, rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je tvornicu Kraš, a na novinarsko pitanje o laganju istaknula je, kad smo već kod laganja, kako je pravo pitanje što je to gospodin Josipović dao veleposlaniku Cvetićaninu.

„Apsolutno nisam lagala, jučer sam objasnila to pitanje, rekla sam sve što sam rekla, to je administrativno pitanje, ne namjeravam ništa ponavljati. Žao mi je da sam optužena da sam lagala, nažalost nisam prva a neću biti ni zadnja osoba koju je predsjednik Josipović uvrijedio ovih posljednjih dana. Ja mu čak to niti ne zamjeram, jer kad u kampanji nemate sadržaja, napadate ljude, nažalost. Ali pravo pitanje, kad smo već kod laganja, je što je to gospodin Josipović dao veleposlaniku Cvetićaninu dok je on bio srpski veleposlanik u Hrvatskoj i to su pitanja na kojima bi trebala inzistirati hrvatska javnost i relevantne institucije“, oštro je odgovorila Grabar-Kitarović.

„Ugovor stoji, ali ja ne radim za NATO, dobili ste odgovor i od njih“, dodala je.

Novinare je zanimalo hoće li se vratiti na mjesto pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju u slučaju da doživi poraz na izborima.

„Ja ću sigurno biti predsjednica Republike Hrvatske, a što se tiče statusa u NATO savezu, kao što sam vam jučer odgovorila, to je administrativno pitanje statusa moje obitelji. Na sve sam odgovorila, nemam namjeru ponavljati, bit ću prva hrvatska predsjednica“, rekla je.

Na upit je li joj žao što zamrzavanje statusa nije ranije podijelila s javnošću, odgovorila je da za to nije bilo potrebe.

„Ja sam cijelo vrijeme govorila i objašnjavala, ova mogućnost zamrzavanja statusa zaista se pojavila u nekoliko posljednjih dana i o tome me nitko nije pitao niti sam imala potrebu to objašnjavati jer je to administrativno pitanje“, rekla je.

Na novinarski upit nije li to pitanje koje bi javnost trebala znati, Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je:” Zašto? Ako netko radi na pravnom fakultetu – koja je razlika ako radi u NATO-u? Doista to nisam držala takvim jer je to administrativno pitanje”.

„U ovom trenutku nemam nikakve veze s NATO-om osim što moja obitelj ima taj status da moja djeca mogu završiti ovu školsku godinu i ne moraju prekidati trenutno školovanje u Belgiji“, kazala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Kraš je, kaže, posjetila kao primjer uspješne tvrtke, jer je gospodarstvo u središtu njene kampanje.

„Ovo je samo jedna u nizu tvrtki koje obilazim ovih dana i nastavit ću obilaziti kada budem predsjednica Republike Hrvatske, tvrtke koje dobro posluju i one koje ne posluju tako dobro. Ovo je primjer izvanredno dobre hrvatske tvrtke. Gospodarstvo je u središtu mojeg programa i da ovako razgovorom s gospodarstvenicima, obilaskom pogona, skupljanjem različitih iskustava, razgovorom o problemima s kojima se susreću i analizom želim jednostavno svoj program pojačati na stvarnim životnim pričama i pravim hrvatskim primjerima“, rekla je dodavši kako će program prezentirati sljedećeg tjedna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Slab potres kod Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Slab potres s epicentrom 15 kilometara sjever-sjeverozapadno od Dubrovnika zabilježili su jutros u 9 sati seizmografi Seizmološke službe RH.

Magnituda potresa iznosila je 2.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska vojska izviđanjem iz zraka analizira područja stradala u potresu

Objavljeno

na

Objavio

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici HV još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom

Pripadnici Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom od nedjelje, 22. ožujka 2020. godine angažirani su na terenu gdje gotovo 12 sati dnevno snimaju stradala područja u potresu: područje grada Zagreba, Medvednice i dijelove Hrvatskog zagorja, priopćio je MORH

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici Hrvatske kopnene vojske još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom

Na terenu je temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane i zapovijedi načelnika Glavnog stožera angažirano desetak pripadnika GOMBR-e koji besposadnim sustavima i georadarom snimaju šire područje stradalo u potresu te analiziraju nastala oštećenja u suradnji s nadležnim službama.

„Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izviditi kompletno sve zgrade, a posebno visoke zgrade koje su doživjela znatna oštećenja. Prilikom takvog načina izviđanja, utvrdili smo kako na objektima postoje dijelovi koji su otpali ili su došli do ruba samih krovova te predstavljaju veliku opasnost za građane i sve one koji prolaze tim lokalitetima, a nisu vidljivi sa zemlje. Ti podaci potom su poslani su svim međuresorima kako bi se takve opasne stvari što prije stavile pod kontrolu, tj. sanirale“, ispričao je Maslov.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov s angažmanom pripadnika Vojno-obavještajne satnije upoznao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i potredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara koji se u subotu, 28. ožujka 2020. godine nalaze u obilasku područja Hrvatskog zagorja, koje je stradalo u potresu.

HV snimio područja opasnih klizišta na području Čučerja i Donje Stubice

“Posljednja dva dana angažirani smo na području Gornje i Donje Stubice gdje provodimo snimanja iz zraka. Osim zračnog snimanja, u ovom slučaju koristili smo i georadar koji imamo na korištenje temeljem suradnje, odnosno Sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja u potrazi za nestalim osobama. Koristili smo ga kako bi obradili područje gdje postoje opasna klizišta, kao što je recimo na području Čučerja i u selu Slani Potok. Upravo je u tijeku obrada te lokacije s georadarom i vjerujemo da ćemo do sutra završiti sa svim izviđanjima”, ispričao je bojnik Maslov.

Bojnik je kazao kako je zračnim snimanjem i izviđanjem iz zraka sa besposadnim sustavima i georadarom prikupljeno preko 200 gigabajta materijala te kako je besposadni sustav letjelica multirotor – dron u zrako bio oko 30 sati.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili su zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti u procjeni nastale štete na objektima, priopćio je MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari