Connect with us

Hrvatska

(VIDEO) Kako struka laže o povećanom zračenju djece oko škola i vrtića

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″]Iako se sve više prosvjeduje zbog antena pod prozorima, vlast se, na štetu zdravlja građana, oglušuje na apele za smanjenjem granice dopuštenog zračenja piše Direktno.hr[/su_heading]

Novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja kojim je za dva i pol puta povećana razina dopuštenog zračenja baznih stanica oko vrtića i škola bio je tema emisije Potrošački kod na HTV-u.

U emisiji su (oprečna) tumačenja Pravilnika kojeg je potpisao ministar zdravlja Siniša Varga iznijele razne strane, od građana okupljenih u udrugu za zaštitu od elektromagnetskog zračenja HUZEZ, preko vještaka za telekomunikacije te predsjednika i suosnivača udruge Telekom Đure Lubure do djelatnika Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a dr. sc. Tomislava Tomiše.

U prilogu je izrečen i niz neistina, kako upozoravaju u udruzi HUZEZ. Konkretno, dr. sc. Tomiša, tvrdi HUZEZ, iznio je neistinu i grubo obmanuo javnost izjavom da se ”po starom pravilniku sve, sva ona mjesta koja nisu bila tretirana kao zone posebne osjetljivosti, a to su škole, stambene zgrade, poslovne zgrade, dječji vrtići, igrališta i tako dalje, tretiralo kao zona profesionalne izloženosti gdje su granice znatno više”.

Uvidom u stari Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskog polja (NN 98/11) čl.2. točka 21 evidentno je da su se područjem profesionalne izloženosti smatrala samo „područja radnih mjesta koja nisu u području povećane osjetljivosti i na kojima se pojedinci mogu zadržavati do 8 sati dnevno, pri čemu je kontrolirana njihova izloženost elektromagnetskim poljima“. Nisu se, kao što je pogrešno rekao dr.sc. Tomiša, smatrala „sve, sva ona mjesta koja nisu bila tretirana kao zone posebne osjetljivosti”.

S obzirom je sporna izjava evidentno snimljena na radnom mjestu dr.sc. Tomiše, HUZEZ je već na adresu dekana FER-a Mislava Grgića uputio i dopis s pitanjem predstavlja li izjava dr.sc. Tomislava Tomiše službeni stav FER-a, vezano uz Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14).

Budući da je dr. Tomiša bio član Povjerenstva za izradu novog Pravilnika, u HUZEZ-u su uvjereni da Tomiša vrlo dobro poznaje odrednice i starog i novog pravilnika te iznošenjem ove neistinite tvrdnje obmanjuje javnost i koristeći kredibilitet FER-a, prikriva činjenicu da novi Pravilnik, s višim granicama dozvoljenog zračenja, znatno više pogoduje teleoperaterima od starog Pravilnika, a na štetu zdravlja građana.

Ovo je već drugi slučaj iznošenja neistine o sadržaju novog Pravilnika. Podsjetimo, i ministar zdravlja Varga tvrdio je da vrijednosti nisu promijenjenje, da bi se ispostavilo da je istina potpuno drukčija. Dokazuju to usporedbe starog i novog Pravilnika, koje je portal direktno.hr nedavno objavio. Upit i zahtjev za pojašnjenjem Vargine izjave tražili smo od Ministarstva zdravlja, no odgovor već deset dana ne dolazi. Pojavljuje se i sumnja je li ministar uopće znao što potpisuje. Kako je Varga obmanuo javnost pročitajte OVDJE.

Spornu izjavu dr. Tomiše o novom Pravilniku, ali i svjedočanstva građana o štetnom utjecaju baznih stanica u gusto naseljenim mjestima u Hrvatskoj pogledajte u bogatom prilogu Potrošačkog koda.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari