Pratite nas

Politika

(VIDEO) Klemm: Izgleda da vrijedi pravilo ‘dobar branitelj je mrtav branitelj’

Objavljeno

na

Izgleda da živimo u državi u kojoj vrijedi ono američko pravilo. Dobar indijanac je mrtav indijanac. Dobar branitelj je mrtav branitelj – rekao je predsjednik Udruge Specijalne policije i vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security Josip Klemm u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

U hrvatski Vukovar dolazimo da se sjećamo tragedije i svih žrtava – komentirao je Klemm obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru.

– Branitelji su pozivali na jedinstvo i građana i politike – rekao je Klemm. Za optužbe da se “prodao” jer nije spriječio državni vrh da uđe u kolonu rekao je da je važno od koga te optužbe dolaze te da mu je važno da ga nisu optužili njegovi prijatelji kao što su Ante Deur i Tomislav Josić. Rekao je kako je ponosan što je bio član ATJ Lučko, koju je nazvao najčasnijom jedinicom Hrvatske vojske.

Klemm je voditelju Aleksandru Stankoviću na početku emisije poklonio braniteljski šal i dopisnice, dok ga je na kraju pozvao da dođe u šator branitelja i pomogne im svojim iskustvom. Komentirao je i kako se na internetu piše da je Stankoviću za gostovanje u emisiji platio 25.000 eura.

Bivši specijalac ispričao je kako je morao u mirovinu zbog teške ozljede, nakon koje je osnovao vlastitu zaštitarsku tvrtku. Zahvalio se svim prijateljima koji su mu pomogli u poslu, ali i svojim djelatnicima.

– Ja se ne opterećujem novcima. Jedino čime se opterećujem u životu je da svojim djelatnicima dam plaću – rekao je Klemm o svom bogatstvu.

– Ja sam ponosan da svake godine svojim djelatnicima uspijem platiti božićnicu – rekao je.

Odbacio je optužbe da su mu djelatnici na minimalcu rekavši kako su među najbolje plaćenima u zaštitarskom biznisu.

Nitko se nije javio

– Ja vjerujem da bi vlasnik bilo koje zaštitarske firme dao sve svojim radnicima – rekao je Klemm.

Govoreći o prosvjedima branitelja rekao je da mu je kao predsjedniku Udruge Specijalne policije dužnost da pomogne braniteljima, pa im je tako pomogao i podići šator.

Rekao je kako su branitelji na jednom sastanku s ministrom Predragom Matićem izrazili želju da sudjeluju u izradi Zakona o hrvatskim braniteljima, što je Matić prihvatio.

– Međutim, nakon tog sastanka nitko se nije javio – rekao je Klemm. Smeta mu što je Matić sudionike jedne braniteljske konvencije u Lisinskom nazvao šačicom branitelja. Upitao se ima li Matić snage da radi svoj posao.

Klemm je naveo primjer Rajka Kovačevića, zagrebačkog branitelja srpske nacionalnosti, koji ima preko 900 dana u Registru branitelja.

Zašto prosvjeduju sada

– Međutim, zamislite, taj čovjek nema hrvatsku domovnicu. Na stotine je Bošnjaka takvih, na stotine Albanaca… Išao je kod Matića pet-šest puta – rekao je Klemm, pitajući se koji je to kulturni djelatnik vredniji od čovjeka koji je za domovinu bio spreman izgubiti život.

Ponovio je da se prosvjednici neće maknuti iz Savske dok se ne smijene Matić i njegovi pomoćnici, te je poručio da ne bi bilo prosvjeda da su se institucije brinule o braniteljima.

– Da nismo bili u Savskoj 66, ne bismo dobili bolnicu – rekao je Klemm, govoreći o braniteljskoj bolnici u Zaboku.

Na pitanje zašto branitelji prosvjeduju sada, a nisu prosvjedovali kada su uhićeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, Klemm je rekao da su branitelj legalisti te da su vjerovali u nevinost generala. Na primjedbu da nisu prosvjedovali protiv premijera Ive Sanadera rekao je da su poštovali legalno izabranu vlast.

– Baš lijepo, znači ako nismo za vrijeme Sanadera prosvjedovali ne moramo nikada? – sarkastično je rekao Klemm.

Ljepši od Stankovića

Odgovorio je na kritike zbog transparenta “1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena” koji je izvješen na mjestu prosvjeda.

– Što se tiče Jugoslavena, ja osobno mislim da to nije protiv etničke zajednice nego se radi o idejama – rekao je Klemm, navodeći primjer bivšeg predsjednikovog savjetnika Dejana Jovića. Rekao je da bi branitelji 1991. godine lako izašli na kraj sa srpskim pobunjenicima da se nije umiješala JNA te je napomenuo da je JNA razorila Vukovar.

– JNA je počinila zločin i ubijala naše sinove – rekao je Klemm.

Komentirajući kritike zbog nošenja odora u civilnom životu rekao je da nije riječ o službenim odorama već odorama iz vremena Domovinskog rata.

– Naše srce je u toj odori – rekao je Klemm. Dodao je kako su mu neki prosvjednici predložili da dođe u emisiju na odori, no on je odlučio doći u odjelu kako ne bi bio ljepši od Stankovića. Stanković mu je dobacio da on ima bolji ugled kod gay populacije, na što je Klemm rekao:

Cibona mu dužna 200.000 eura

– Da nije krenuo Domovinski rat netko bi razbijao glavu ljudima koji drugačije misle, mislim na one koji su drugačije seksualno orijentirani.

Rekao je kako su političari isfrustrirani jer nisu bili u Domovinskom ratu te da u srcu branitelja nema mjesta mržnji.

Komentirao je i slučaj s transferom Darija Šarića u Cibonu, za što je novac dao i Klemm.

– Da bi postojao lihvarski ugovor mora postojati žrtva. Da li je Cibona bila žrtava i da li je morala kupiti Šarića? Nije. Josip Klemm nije oštetio ni Darija Šarića ni Cibonu – rekao je Klemm, dodajući da je pomogao Šariću te da nije imao namjeru da Klemm Security nešto zaradi. Rekao je da su mu ostali dužni 200.000 eura te da je to Ciboni već oprostio.

O optužbama da su djelatnici Klemm Securityja izdavali fiktivne ugovore nije htio pričati jer je u tijeku istraga koja nije javna.

Na pitanje o odnosima s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem rekao je da Karamarka ne poznaje baš dobro, dok je s Brkićem dobar jer je i on specijalac.

večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari