Pratite nas

Hrvatska

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović: Gospodarsko stanje u Hrvatskoj može biti sigurnosna prijetnja

Objavljeno

na

Ovakva vrsta gospodarskog stanja može odvesti i u sigurnosnu krizu kao što smo vidjeli u Grčkoj iako ja u Hrvatskoj ne vjerujem u grčki scenarij jer HNB ima devizne rezerve i ima načina kako spriječiti taj grčki scenarij – kaže Kolinda Grabar-Kitarović

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu u intervjuu kako će odmah po inauguraciji tražiti posebnu sjednicu hrvatske vlade na kojoj bi se raspravljalo o teškom gospodarskom stanju u Hrvatskoj koje može dovesti i do sigurnosne krize.

U intervjuu bosanskohercegovačkoj televiziji BHT 1 snimljenom prošlog tjedna Grabar-Kitarović istaknula kako to ne bi bio presedan jer je bivši predsjednik Stipe Mesić inicirao jednu takvu sjednicu u vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera kada se razgovaralo upravo o gospodarskom stanju u zemlji iako je ono u Hrvatskoj, ocjenjuje novoizabrana predsjednica, bilo puno bolje nego danas.

“Sada je stanje puno teže i ovakva vrsta gospodarskog stanja može odvesti i u sigurnosnu krizu kao što smo vidjeli u Grčkoj iako ja u Hrvatskoj ne vjerujem u grčki scenarij jer Hrvatska narodna banka ima devizne rezerve i ima načina kako spriječiti taj grčki scenarij”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je “jako razočarana” trenutačnim stanjem u Hrvatskoj te kako je vjerovala da će zemlja biti u “srednjem ešalonu” članica EU a ne među najsiromašnijima i među pet najkorumpiranijih.

Posebice je optužila sadašnju vladu za neuspjeh u aktiviranju sredstava iz europskih fondova.

“Tih 11,5 mlijardi kuna (raspoloživih u 2014.) bi jako puno značilo za hrvatsko gospodarstvo”, kazala je Grabar-Kitarović.

Komentirajući tijek predizborne kampanje Grabar-Kitarović je kazala kako su je posebice smetale uvrede kojima ju se pokušavalo diskreditirati kao ženu.

Najavila je kako će kao predsjednica upravo stoga inzistirati na potpunom uklanjanju predrasuda prema ženama.

“Jeste, bilo je lapsusa i grešaka no zar su ti lapsusi toliko katastrofalni”, pitala je Grabar-Kitarović dodajući kako su njene riječi zlonamjerno izvrtane.

No to je ocijenila važnom lekcijom iz koje je nešto naučila.

“Normalno, pazit ću malo više na rječnik no ostat ću svoja i nastavit ću govoriti ono što mislim”, kazala je novoizabrana predsjednica.

Kazala je i kako cijeni sve hrvatske državljane a da nazivanje ljudi Hrvaticama i Hrvatima nije nacionalizam.

“Izgubilo se to zdravo domoljublje”, kazala je Grabar-Kitarović iznoseći tvrdnju kako se u Hrvatskoj u proteklom razdoblju osuđivalo i ljude koji ističu državne zastave nazivajući ih se populistima ili nacionalistima.

Grabar-Kitarović je kazala kako je njena izborna kampanja time i bila obilježena jer su mnogi Hrvati od nje to očekivali nakon što su se u proteklom razdoblju osjećali poniženima.

“To zdravo domoljublje ne smije nikome biti prijetnja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Komentirajući stanje u BiH ocijenila je kako je došlo vrijeme da se ta zemlja politički emancipira i da sami njeni državljani odlučuju o svojoj budućnosti a da pri tom međunarodna zajednica “ne prelama” bilo kakve odluke.

“Poštujem suverenitet, integritet i političku neovisnost BiH i nikada se ne bih miješala u unutarnja pitanja no zbog činjenice da u njoj žive i Hrvati Hrvatska ima poseban interes da ta država ide u pravom smjeru”, kazala je Grabar-Kitarović.

Konstatirala je i kako je nakon dvadeset godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma došlo vrijeme da se on nadogradi odnosno “da se neke stvari revidiraju”.

“Doista se nadam da će novi legitimni predstavnici sva tri naroda sjesti za stol i dogovoriti funkcioniranje države”, kazala je nova hrvatska predsjednica.

Njemačko-britansku inicijativu za BiH Grabar-Kitarović je pozdravila no pri tim je ocijenila kako je ona ipak manjkava jer ne govori o problemu konstitutivne ravnopravosti Hrvata u BiH.

Ustvrdila je kako se Hrvati u BiH sada svode na manjinu što ne bi smio biti slučaj odnosno kako u stvarnosti nisu ravnopravni.

Treći entitet, kako je pojasnila, sama nikada nije poticala a naznačila je kako bi ga prihvatila ukoliko je to nešto oko čega bi se suglasila sva tri naroda koji žve u BiH.

“Ja jesam zabrinuta jer ono što čujem je da se hrvatski narod iseljava i da nije ravnopravan a da u nekim dijelovima poput Republike Srpske nema povratka”, kazala je nova hrvatska predsjednica.

Dodala je kako tijekom planiranih posjeta BiH ne želi “protokolarne susrete” nego ući u probleme i pomoći njihovu rješavnju kao prijatelj BiH no bez miješanja u unutarnje poslove.

Kazala je kako bi približavanje NATO-u mogao biti integrativni faktor za cijelu BiH te kako BiH postaje sve više važna i zbog sigurnosnih razloga.

“Postoji realna opasnost od onih koji se vraćaju iz Sirije i Iraka”, ocijenila je Grabar-Kitarović uz pojašnjenje kako je stoga nužno pojačati suradnju među svim državama regije u razmjeni podataka o takvim osobama i mogućim terorističkim opasnostima.

Na pitanje o “stanju u regiji” odgovorila je kako ne voli taj termin jer je riječ o samostalnim državama jugoistočne Europe koje trebaju surađivati.

Međusobno poštivanje i dobrosusjedski odnosi temelj su takve suradnje a Hrvatska će kao članica EU i NATO-a u tome pomoći svima koji to žele, poručila je Grabar-Kitarović.

“Moramo rješiti otvorena pitanja i došlo je vrijeme da se to prestane pometati pod tepih”, stajalište je nove hrvatske predsjednice.

Kao primjert navela je nedefinirane granice s BiH dodajući kako se to treba brzo pokušati riješiti a ako to nije moguće međusobnim dogovorom onda bi trebalo ići na odgovarajući međunarodni sud.

Isto pitanje otvoreno je i sa Srbijom no Grabar-Kitarović je istaknula kako je tu problem i status Hrvata koji tamo žive jer oni moraju imati prava kao i Srbi u Hrvatskoj.

“Voljela bih da vlada Srbije u sklopu tog njihovog pristupanja EU riješi pitanje Hrvata u Srbiji”, kazala je Grabar-Kitarović dodajući kako to svakako spada pod poglavlje 23. pravne stečevine EU.

“Dakle, ne tražim ništa izvan onog što je već dogovoreno i potpisano i što je Hrvatska morala ispuniti kako bi postala članica EU i NATO-a”, kazala je Grabar-Kitarović.

Srbiji je također poručila kako bi morala priznati Kosovo bez obzira koliko to bilo teško.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica kardinalu Bozaniću predstavila koncept Adventa na Prekrižju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, u pratnji mons. Ivana Šaška pomoćnog biskupa zagrebačkog u Vili Prekrižje, koja je od ove godine otvorena za javnost u sklopu Adventa u Zagrebu.

Predsjednica je kardinalu predstavila koncept Adventa u Vili Prekrižje kojim se želi naglasiti upravo tradicija obilježavanja došašća u Hrvatskoj, te istaknuti duhovna dimenzija iščekivanja Kristova rođenja.

Predsjednica je upozorila kako građani Zagreba, te njihovi brojni gosti na Prekrižju imaju priliku doći bez najave, besplatno, te bez ikakvih komercijalnih sadržaja uz čaj uživati u posebnom ugođaju Adventa, izvedbama Kulturno umjetničkog društva Turopolje, ansambla klasične glazbe Strauss, te nastupima najdarovitijih učenika zagrebačkih glazbenih škola.

Razgledavajući tradicijskim ukrasima uređenu Vilu Prekrižje, kardinal Bozanić se osvrnuo na bogatstvo hrvatske narodne baštine vidljivo u običajima kojima je prožeto vrijeme Došašća, te istaknuo važnost njegovanja pozitivnih međuljudskih odnosa, razumijevanja i djelatne kršćanske ljubavi koja u Adventu posebno dolazi do izražaja.

Predsjednica Republike, koja je nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država primila jučer predstavnike i voditelje pučkih kuhinja i humanitarnih udruga koje pomažu siromašnima i potrebitima, u razgovoru s Kardinalom najavila je kako u svojem Uredu planira program volontiranja kroz cijelu godinu, kako bi nastavili upravo to pozitivno ozračje Adventa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Komemoracija: Tuđman je prepoznavši znakove vremena ostvario slobodnu i samostalnu Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman je, prepoznavši znakove vremena, ostvarivši pomirbu hrvatskog naroda te jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, ostvario slobodnu i demokratsku Hrvatsku, istaknuto je u subotu na komemoraciji uoči 18. godišnjice Tuđmanove smrti.

Komemoraciji su, uz članove obitelji Tuđman, nazočili i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, međunarodni tajnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks, saborski zastupnici, ministri i utemeljitelji stranke.

Fokus na okupljajućoj, državničkoj, europskoj ali iznad svega hrvatskoj politici

“Franjo Tuđman prepoznao je znakove vremena, omogućio je pomirbu hrvatskog naroda, jedinstvo domovine i iseljeništva te ostvario demokratske procese, slobodnu i demokratsku Hrvatsku”, rekao je Plenković. Istaknuvši kako smo pod Tuđmanovim vodstvom u Domovinskom ratu i uz žrtvu hrvatskih branitelja stekli slobodu, kazao je i da su vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” oslobođen veliki dio okupiranog područja zemlje, ali je i u BiH promijenjena ravnoteža snaga.

Plenković je rekao i da je Tuđman državničku viziju dokazao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja te postavivši temelje našeg europskog puta i europeizaciju društva, cilj kojeg su ostvarili dužnosnici i vlade nakon njega. “Zaokružili smo sve strateške ciljeve i na nama je sada da, vodeći računa o njegovoj doktrini, radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti”, istaknuo je.

Naglasivši važnost izgradnje institucija i jačanje demokratskog poretka, Plenković je rekao i kako je na “našoj generaciji odgovorne politike da spriječimo i umanjimo populističke tendencije u hrvatskom društvu koje idu za destrukcijom, destabilizacijom, demagogijom i stvaranjem ozračja kaosa, a nekada i katastrofičnosti u hrvatskom društvu”.

Poručio je i da se treba spriječiti daljnja polarizacija u hrvatskom društvu, ići ponekad i iznad svjetonazorskih razlika jer je, kazao je, politika uključivosti i tolerancije bila i ključ uspjeha dr. Tuđmana u njegovoj politici. “Stoga, okupljajuća, državnička, europska ali iznad svega hrvatska politika mora biti u fokusu HDZ-a i svih koji su na čelu hrvatskih institucija”, rekao je Plenković.

Tuđman je svoju viziju pretvorio u djelo

Podsjetivši na neke od najvažnijih Tuđmanovih ideja, Jandroković je rekao kako mu je njegovo povijesno znaje i izraziti smisao za razumijevanje šireg konteksta zbivanja u svijetu i predviđanja povijesno-političkog razvoja mnogih događaja omogućilo da ostvari svoje ideje i viziju na dobrobit obnove hrvatske državnosti i njezinog mjesta u modernom svijetu.

“On je svoju viziju pretvorio u djelo. Takvi primjeri u povijesti državništva nisu česti”, naglasio je.
Jandroković je kazao i da je Tuđman, kada je Hrvatska bila suočena s teškim izazovima, donosio hrabre i ispravne odluke te odlučno preuzimao odgovornost znajući da nema vremena za čekanje i oklijevanje.

Jandroković je, osvrćući se na aktualnu političku situaciju, poručio i da trebamo trajno voditi brigu o cjelokupnom hrvatskom narodu, pri čemu briga o Hrvatima u BiH i pružanje potpore mora trajno ostati hrvatska strateška zadaća.
“Kao što smo znali obraniti Hrvatsku uz velike žrtve, danas kao članica EU i NATO-a imamo povjesnu šansu ostvariti drugo Tuđmanovu političku viziju – udahnuti Hrvatskoj jaču unutarnju stabilnost, razvijati je kao zemlju pravne i socijalne sigurnosti i gospodarskog rasta, društvene pravednosti i solidarnosti te demografski obnovljenu”, naglasio je.

Važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine

Jedan od utemeljitelja HDZ-a i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks istaknuo je važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine jer su oni temelji na kojima je stvorena hrvatska država. Ugrozi li ih se ili se ti temelji teško naruše, upozorio je, ugrozit će se i dovesti u pitanje budućnost hrvatskog naroda i hrvatske države. Šeks je rekao i da osporavatelji Tuđmanove politike odlaze u ropotarnicu povijesti kao zlobnici, ljubomorni zavidnici, klevetnici i krivokletnici, liliputanci i pigmeji.

“Tuđmanovo djelo – slobodna, suverena, demokratska i europska Hrvatska kao dio slobodnog svijeta, ostaje kao vječni spomenik državniku i najzaslužnijem Hrvatu u novijoj povijesti, dr. Franji Tuđmanu”, istaknuo je.
Na važnost Tuđmanova povijenog i političkog djelovanja podsjetili su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu. Na 18. godišnjicu njegove smrti izaslanstvo HDZ-a će, predvođeno predsjednikom Plenkovićem, položit vijenac i zapaliti svijeće na njegovu grobu zagrebačkom groblju Mirogoj. (Hina)

Utemeljtelj države kojem se nacija nije odužila ni poštenim obilježjem dostojnim njegovog djela!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari