Connect with us

Pregled

VIDEO: Kovač u Otvorenom: Tužni smo što ova Vlada na ”Oluji” privatizira politiku

Objavljeno

on

Kompromis u državnom vrhu je postignut; Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježava se 4. kolovoza vojnim mimohodom u Zagrebu, dok je središnja proslava 5. kolovoza u Kninu. Međutim, što Hrvatska slavi, Srbija oplakuje. Posebno je zanimljiva izjava Dačića da će sudjelovanjem vojnom mimohodu određene zemlje pokazati odnos prema Hrvatskoj, a pri tom je istaknuo nedolazak SAD-a, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske i Njemačke.

[ad id=”68099″]

O tome je li vojni mimohod prilično organiziran, što znači izostanak savezničkih vojnika te kakve su konotacije otrovne strelice iz Srbije, u studiju Otvorenog raspravljali su bivši predsjednik Republike i sadašnji čelnik stranke Naprijed Ivo Josipović, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, stručnjak za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila te se iz Beograda javio vojni analitičar Aleksandar Radić.

”Američka vojska se nije uplašila prijetnji iz Beograda. Griješili smo u načinu koncipiranja proslave. Pogreška je prije u unutarnjoj politici, a ne u vanjskoj”, rekao je bivši predsjednik te rekao kako će sa zadovoljstvom otići i na vojni mimohod u Zagrebu te proslavu u Kninu.

Rekao je da ima korektne odnose s Miloradom Pupovcem te da se ne može reći da su kućni prijatelji, ali ne vidi kako je njegovo poznanstvo važno za temu u emisiji.

Miro Kovač istaknuo je kako ministar Predrag Matić nema hrabrosti doći u emisiju te je dodao ‘kako on nije jedini’.

”Milanović je u svibnju nametnuo predsjednici Kolindi mimohod za koju treba puno više pripreme. Primjerice, trebalo je to organizirati još prošle godine. Ovdje je cilj bio privatizacija državne politike. Trebali smo ovu obljetnicu iskoristiti za promociju Oluje u Hrvatskoj i svijetu. To je akcija kojom smo obranili svoj teritorij, spriječili mogući genocid u Bihaću i omogućili postizanje mira u BIH. Trebali smo napraviti međunarodnu konferenciju te pozvati partnere sa zapada. Na ovaj način, razglasiti o dolasku savezničkih snaga pa dobiti odbijenicu je sramotno, ne samo za Vladu, već i za nas. Lijepo molim da ne uprskaju proslavu Oluje u Kninu. Tužni smo jer nije poslušan Karamarko koji je rekao da je ovo preozbiljna organizacija za tako malo vremena”, istaknuo je Kovač.

Josipović se složio kako proslavu treba organizirati s dignitetom, ali je i istaknuo kako se nada da se ove godine neće organizirati grupe ljudi koje će zviždati premijeru.

Kovač je uzvratio kako se narod ne smije podcjenjivati.

”Narod ima osjećaj za realnost, ali bez obzira na njihove reakcije, Milanović mora pokazati hrabrost i biti s narodom. Tužni smo jer se događa privatizacija politike”, komentirao je Kovač.

Na pitanje novinara hoće li biti opozicija biti ujedinjena s vladajućima na Danu pobjede kada je oslobođena Hrvatska, Kovač je odgovorio kako je to na Vladi.

”Vladu čini SDP s partnerima. Milanović bi trebao pružiti ruku HDZ-u i potaknuti da zajedno napravimo mimohod. Mi nismo organizatori mimohoda. Kad smo već dobili uprskanu vojnu paradu, sada je na nama da imamo paradu koja će biti dostojanstvena, ali zbog svega dosad se bojimo koliko može biti kredibilna”, rekao je Kovač.

Vlatko Cvrtila smatra kako je priprema za vojni mimohod ‘ispala šlampavo’, ali je upozorio da se zapravo ne zna kako je vojni mimohod zamišljen.

”Mislim da nije planiran tako da prisustvuju sve vojske. Neke države sve same organiziraju i slave same, dok druge, poput Francuske, zovu sve druge. Imat ćemo predstavnike diplomacije država, što je jednako važno. Ne treba miješati kruške i jabuke. Treba se koncentrirati se na to da se radi o  važnoj proslavi, ne samo za Hrvatsku, već i za regiju. To smo više trebali naglasiti prilikom ovog obilježavanja”, mišljenja je Cvrtila.

Dodao je kako se ‘Amerikanci ne šetaju sa svojim vojnicima na paradama te da to nije na njihovoj razini’.

”To ne treba smatrati kao pljusku Hrvatskoj. Mi smo članica EU i NATO-a. Doći će predstavnici i ambasadori, i to je puno važnije. Ako smo ove godina napravili šlamperaj, sljedeće godine bit će bolje”, zaključio je Cvrtila.

U HRT-ov studio se iz Beograda javio i vojni analitičar Aleksandar Radić navodeći kako srbijanski mediji ovu situaciju doživljavaju kao neku dozu likovanja.

”Odluka saveznika je bila da se neće pojaviti u Zagrebu i to je važna poruka za glavni grad Hrvatske i regiju. Bilo je i kompleksnijih događaja 1995. i zbog toga što nije lako tumačiti stav je koji je bio važan zemljama koji neće doći u Zagreb. Za Beograd je to bila sjajna prilika da poslije turbulentnog perioda, odnosno za Srbiju, kada je preživjela pritisak, da dobije pet minuta neke čudne opuštenosti signala sa zapada, jer se Hrvatskoj ne aplaudira otvoreno za Oluju”, rekao je Radić.

Kovač je istaknuo kako Radić zna da je hrvatska vojska pomogla Srbiji jer ga ju je oslobodila od Miloševića.

”Pomogli smo sebi jer smo bili okupirani, ali smo pomogli srpskom narodu da se izliječi od mita velike Srbije. Uvjeren sam da sa Srbijom možemo imati pozitivne susjedske odnose, ali mora se shvatiti realnost. Mi smo nespretnim djelovanjem ove Vlade omogućili da se pokuša revidirati povijest”, zaključio je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari