Pratite nas

Pregled

(VIDEO) Nino Raspudić: Mediji manipuliraju izjavama

Objavljeno

na

U emisiji ‘Peti dan’ u petak, 6. travnja glavna tema je bio odnos crkve i politike. Sudjelovali su filozofkinja Marija Selak, profesor i politički analitičar Nino Raspudić, bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić i politolog Aleksandar Musić.

Nino Raspudić kaže da, kad govorimo o Crkvi, moramo prije svega reći o kome govorimo? Papi, HBK, vjernicima, laicima? Precjenjuje se utjecaj crkvenog vrha u Hrvatskoj, smatra on.

“Sve što se događalo na civilnoj sceni, pojava građanskih udruga na drugom dijelu spektra a ne samo na lijevom, referendum za očuvanje definicije braka, veliki skup protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Zagrebu i najavljeni u Splitu, sve to dolazi odozdo, iz laičke vjerničke baze jer se crkveni vrh čin spor, trom, oprezan, dijelom i nevičan suvremenim medijima i komuniciranju”, rekao je.

Raspudić: Mediji manipuliraju izjavama

“To se vidjelo i u ovom slučaju najveće medijske manipulacije viđene u Hrvatskoj posljednih
godina, oko intervja nadbiskupa Želimira Puljića Hrvatskom katoličkom radiju”, dodao je.

“Plenković se sam ponudio Puljiću da će mu doći na noge, on ga je naravno primio jer tko bi takvu ponudu da premijer dođe k vama odbio, a mediji poput Nacionala su pumpali atmosferu da on želi detronizirati Bozanića.

Puljić voli otići na široko, jer vjeruje u približavanje stajališta kroz dijalog, što su mediji napumpali pa smo imali naslovnice poput “veliki zaokret” i “Katolička crkva podržava Istanbulsku konvenciju”, kaže Nino Raspudić.

On smatra kako je Plenković je sve više žrtva svojih PR stručnjaka jer počinje i sam vjerovati u laži koje oni serviraju. Tako je na Vladi izrazio zadovoljstvo promjenom stava Crkve, a onda je došao hladan tuš kad je Puljić pojasnio svoj stav i izašao s tim da bi ratifikacija bila štetna za narod i državu. “Polio ih je s hladnom vodom”, kaže Raspudić.

Podsjeća kako zadnji veleposlanik SFRJ u Vatikanu, kojeg lažno predstavljaju kao bivšeg veleposlanika Hrvatske u Vatikanu, opetovano iznosi laž u hrvatsku javnost da je papa Franjo za ratifkaciju konvencije i da je podržava.

“Imamo iz bivšeg režima dopisnike iz Vatikana koji se izjašnjavaju kao agnostici i ateisti, a uz svu tu priču o silnom utjecaju Crkve imamo medijski filter postavljen oko Vatikana, i imamo vrlo grube pokušaje medijske manipulacije oko ovoga što Crkva govori”, kaže Raspudić.

“Teologinje koje govore s visine”

“A onda smo imali i to da bi narod trebao više vjerovati tome što bivši jugoslavenski veleposlanik kaže što papa nego papinim riječima, ili da bi trebali više vjerovati naslovnicama provladinih medija nego službenim priopćenjima Biskupske konerencije o tome što Biskupska konferencija misli”, dodaje on.

“Sad smo dobili i fenomen tih teologinja koje iz neke moralno nadmoćne perspektive koju ne bi dao ni Katoličkoj crkvi govore o ovim pitanjima poput ratifikacije. No, da se vratim, ta snaga koja se osjeća ne dolazi od crkvenog vrha nego od laika, odozdo”, zaključuje Raspudić.

Cijelu emisiju pogledajte u prilogu:

Narod.hr

Nino Raspudić: Konfuzija mudrijašenja i iskrenih želja

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Pogledajte najspektakularnije trenutke dočeka Vatrenih heroja iz svih hrvatskih gradova!

Objavljeno

na

Objavio

U posebnom izdanju Bujice donosimo necenzurirane snimke dočeka naših junaka u Zagrebu, veličanstveni doček na splitskoj Rivi, slavlje za pamćenje u Imotskom, Omišu i Karlovcu, feštu nad feštama u Zadru te dirljive scene iz Donjega Miholjca i Slavonskoga Broda…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marcelo Brozović osigurao besplatne udžbenike za školarce iz Cerića

Objavljeno

na

Objavio

Srebreni hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović osigurao je besplatne udžbenike za učenike nižih razreda Područne škole Cerić, objavila je u četvrtak općina Nuštar, čiji je sastavni dio naselje Cerić.

“Hvala Marcelo”, poručio je Nuštar uz informaciju da je hrvatski reprezentativac u dogovoru s načelnikom općine, Hrvojem Drinovcem odlučio donirati udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda Područne škole Cerić.

Nuštar se nalazi između Vinkovaca i Vukovara, općinu čine tri naselja: Nuštar, Cerići i Marinci u kojima, po posljednjem popisu, živi oko šest tisuća stanovnika.

Općina je u Domovinskom ratu pretrpjela strašna razaranja, no Nuštrani se ne predaju, nastoje zaliječiti ratne rane i stvoriti život dostojan čovjeka.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari